Je to znak nasilnega partnerja?

13. julij 2021

Je to znak nasilnega partnerja?

13. julij 2021
Profimedia

To so znaki na katere morate biti pozorni, da se prepričate če ste vi ali je kdo, ki ga poznate, v nasilnem razmerju.

Na začetku zmenkovanja in zveze, pogosto lahko opozorilne znake nasilnega partnerja spregledamo. Prikazujejo se nam v najboljši luči, mi pa smo zaljubljeni in jih gledamo skozi rožnata očala. Če vam šesti čut govori, da nekaj ni vredu, je pametno, da ga poslušate.

V podobni situaciji pa se je znašla ena izmed uporabnic Starševskega čveka, skrbi jo, da bo moški, v katerega se je noro zaljubila, v zvezi nasilen. »Znaki so naslednji: 1. Predno mi je povedal, da sem mu všeč, me je kakšna 2 meseca samo opazoval, potem pa je hotel vedeti vse o meni – o sebi pa pove bolj malo. Šele ko je izvedel vse od tega kje živim, kaj delam, iz kakšne družine prihajam itd. je naredil korak naprej. 2. Velikokrat hoče, da je po njegovo, ker se mu zdi, da je njegov način najboljši. Dostikrat ima prav, ne pa vedno. 3. Reagira impulzivno, čustevno. Do ljudi, ki mu niso všeč, zna biti zelo nesramen. 4. Dvakrat je rekel, da bo oz. da se žensko udari. Eno je bilo za žensko, ki ga je verbalno napadla, drugo za neresno sodelavko, ki non stop zabušava,« je opisala uporabnica in dodala, da ji šesti čut pravi, da zna biti zveza s tem moškim nevarna.

Zloraba ni le fizična

Ko je govora o nasilnih partnerjih, mnogi pomislijo le na fizično nasilje, a Lundy Bancroft v svoji knjigi Zakaj to počne? opozarja, da so pogosto zlorabe tudi psihične in spolne. Pogosto se zgodi, da ljudje iščejo nasilnega partnerja, a ga ne vidijo:

»Ena od prvih ovir za prepoznavanje kronično neprimernega ravnanja v razmerju je, da se večina nasilnih moških preprosto ne zdi nasilna. Imajo veliko dobrih lastnosti, vključujoč prijaznost, toplino in humor, zlasti v zgodnjem obdobju odnosa. Prijatelji nasilneža imajo lahko zelo dobro mnenje o njem. Lahko ima uspešno poklicno življenje in nima težav z drogami ali alkoholom. Preprosto ne ustreza nikogaršnji predstavi krute ali zastrašujoče osebe

Avtor prav tako opozarja, da je značilno, da ženske sprva spregledajo subtilna opozorila, kot je vzkipljivost, prepričanje, da on bolje ve, kaj je zanjo dobro in neprestano prestavljanje krivde nanjo. Pogosto sprejmejo, da je partner pač vzkipljiv in mislijo, da mu lahko pomagajo prekiniti te vzorce.

Eden izmed uporabnikov je avtorico hitro opozoril, da so to znaki nasilnega partnerja: »Jaz vidim v tem moškem znake nasilja. Psihičnega in fizičnega. Psihično je to, da mora imeti vedno prav, da komandira in ukazuje, sicer postane nesramen in sovražen, dokler ne doseže svojega. Fizično pa s tem, da mu je popolnoma normalno, da se ženske lahko tudi tepe. Če boš v zvezi z njim, bo mislil, da si njegova lastnina in lahko pričakuješ udarce in tepež

Kakšni so ti ljudje

Pogosto se zgodi, da nasilneži svoje partnerje povlečejo v svoj zapleten svet, ženske pa nato začnejo misliti, da so morda one tiste, s katerimi je nekaj narobe.

Bancroft opisuje, da so ti moški pogosto zelo eksplozivni, ne prenesejo če stvari niso po njihovo in vedno morajo biti v središču pozornosti. Prav tako »Noben nasilnež ne opravi svojega deleža dela v odnosu. On izkorišča trdo delo svoje partnerice, ki skrbi za hišo in pripravo jedi ter za otroke in poskrbi za nešteto podrobnosti,« še dodaja avtor.

Ko pride do izbruhov jeze na partnerico je videti, ta se ti niti ne trudijo brzdati in si pogosto izberejo družbo in prijatelje, ki nasilje doma podpirajo. »Poleg tega lahko prihajajo iz nasilne družine: dejansko sta bila lahko njegov oče ali očim njegov ključni zgled, kako ravnati s partnerico. Če je njegova socialna okolica takšna, se nauči, kako nadzirati svojo partnerico, kako jo od časa do časa ‘postaviti na njeno mesto’ in kako se posmehovati njenim pritožbam,« razlaga Bancroft.

Profimedia

Predvsem pa ti ljudje ne sprejemajo kritike, trudijo se odvračati pozornost od tega kar počno in vložijo ves svoj trud v sliko popolnega zakona. »Ne želijo, da bi kdo opazil, kako dobro ta sistem deluje zanje (po navadi tega ne želijo priznati niti sami sebi). Če jim bomo razkrinkali, se nam bodo prenehali smiliti in namesto tega bomo od njih zahtevali, da bodo začeli odgovarjati za svoja dejanja.«

Prepoznajte znake

Center za socialno delo Koper (CSD) je v svoji Zloženki ‘nasilne zveze so brez veze’ opisal prve znake, ki jih morajo partnerice prepoznati. Najprepoznavnejša lastnost nasilnih razmerij so konstantni vzponi in padci. V nekem trenutku vas partner ljubi in objema, v naslednjem pa nadleguje. Opredelili so tudi več vrsti nasilja:

Psihično nasilje: žaljenje, poniževanje, nenehno kritiziranje – tudi pred drugimi, grožnje, ustrahovanje, prepovedi druženja z drugimi. Pogosto se trudijo vas osebno ponižati in vašo samozavest spustiti na dno, nato pa vas izolirati od vseh ostalih v vašem življenju.

Fizično nasilje: klofute in udarci, brcanje, lasanje, davljenje, namerno spravljanje v nevarnost, metanje predmetov v vas ali uničevanje predmetov v prostoru. Predvsem želijo v vas zbuditi občutek strahu in vzpostaviti fizično nadvlado.

Spolno nasilje: siljenje v poljube, dotike, sponi odnos ali celo v spolni odnos z drugimi. Prav tako siljenje v gledanje pornografskih vsebin ali slačenje. Karkoli, kar vam v tistem trenutku ne prija, je spolno nasilje.

Ekonomsko nasilje: Ena izmed oblik je tudi izsiljevanje za denar, plačevanje njihovih stroškov, popoln nadzor nad vašimi financami, Bancroft pa opozarja, da se ti moški pogosto podpisujejo na vse dokumente in račune, ki se tičejo partneričinih financ.

Kaj storiti?

Na CSD Koper svetujejo, da ob sumu na nasilno zvezo: »Zaupaj svojemu notranjemu glasu. Če mu znaš prisluhniti, te lahko opozori, da nekaj ni v redu. Če meniš, da je v tvoji trenutni zvezi prisotno nasilje, se najverjetneje ne motiš. Tako izkušnje številnih žrtev nasilja v intimnopartnerskih zvezah, kot tudi raziskave, kažejo, da se nasilje s časom stopnjuje, postaja vedno pogostejše in bolj nevarno posledice pa vedno hujše.«

Če se znajdete v nasilnem razmerju, je pomembno, da ohranite aktivnosti ki vas veselijo in ljudje, ki jim zaupate. Svoje težave zaupajte nekomu, saj si zaslužite pomoč in v tem ne smete biti sami. Prav tako, če poznate nekoga v nasilnem razmerju ali vam nekdo prizna, je pomembno, da jim verjamete. Poudarite, da ta oseba za nasilje ni kriva sama in ji ponudite oporo, ki jo potrebuje.

V primeru, da potrebujete pomoč se lahko obrnete na katerokoli varno hišo ali Center za socialno pomoč, ki so tudi navedeni v tej zloženki.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close