Je vaša koža kljub vlažilni kremi še vedno suha? To so vzroki!

29. januar 2023

Je vaša koža kljub vlažilni kremi še vedno suha? To so vzroki!

29. januar 2023
Foto: Pexels

Suhi koži se je pozimi skoraj nemogoče izogniti, nizke temperature zunaj in ogrevani notranji prostori pa so po večini glavni krivec.

Toda to ni edini možni razlog za suho kožo. Še več, običajno takoj pomislimo, da je zimski čas krivec za to, da vlažilno kremo na kožo nanesemo neštetokrat, toda razlogov je lahko več in sploh niso povezani z letnim časom. 

Naštevamo trinajst razlogov, zakaj je lahko vaša koža suha navkljub rednemu vlaženju kože.

1. Prevroča voda pri tuširanju

Če ste tudi vi taki, da mora biti temperatura vode pri tuširanju tako visoka, da vas skoraj opeče, potem na žalost niste edini. V kombinaciji s šamponi vaša koža postane zelo mehka, z nje pa se začne odstranjevati zaščitni sloj. Koža, ki je zaradi vročega tuša izsušena, je običajno suha, rdeča in srbeča. 

Foto: Unsplash

Vroče kopeli niso nič boljše, še najboljša rešitev je, če temperaturo vode malce znižate ali pa čas, ki ga preživite pod prho, skrajšate na približno deset minut. V primeru, da imate raje kopeli, v vodo dodajte nekaj kapljic olja, namilite pa samo pazduhe, po prhanju pa se obvezno namažite z vlažilno kremo za telo. 

2. V sobi ni dovolj vlage

Ogrevanje prostorov pozimi odstani vso vlago iz kože, zato je priporočljivo, da imate poleg radiatorja ali okna posodo, napolnjeno z vodo. Druga možnost je, da kupite vlažilec zraka. 

Foto: Profimedia

3. Jeste premalo sadja

Tudi hrana ima velik vpliv na stanje naše kože. Strokovnjaki izpostavljajo predvsem sadje in zelenjavo, ki sta bogata z vitaminom C, ta pa je pomemben pri proizvodnji kolagena v našem telesu. Če torej opažate, da imate suho kožo, si za malico privoščite malce več sadja. 

4. Premastna krema

Kadar opazimo, da imamo suho kožo, to želimo popraviti tako, da nanjo nanesemo še več vlažilnih krem, ki pa so pogosto pretežke za našo kožo in preveč mastne. Posledično tako še bolj obremenimo zgornji sloj kože, koža se navadi na količino vlažilne kreme in izgubi sposobnost samoregulacije ter zadostne hidracije. 

Foto: Unsplash

5. Kako uprabljamo hialuronsko kislino?

V gramu hialuronske kisline je lahko do šest litrov vode, ki jo kislina pridobi tudi iz vlage v zraku. Če torej serum nanašate v ogrevanem prostoru, kjer ni veliko vlage, lahko ta še dodatno izsuši že tako suho kožo.  

Da to preprečite, lahko na kožo najprej nanesete meglico za obraz, nato nanesete hialuronsko kislino, za njo pa vlažilno kremo. 

6. Ne pijete dovolj vode

Čaj, kava, sokovi in alkohol izsušijo naše telo, zato je pomembno, da dnevno spijemo dovolj vode, vsaj liter in pol. 

Foto: Unsplash

7. Pozabljate na kremo za sončenje

Če še niste vedeli – kremo za sončenje je na obraz potrebno nanašati skozi celo leto, saj se tako lahko zaščitimo pred kožnim rakom. UV žarki prav tako izsušujejo našo kožo, zato je pomembno, da tudi pozimi ne pozabimo na zaščito pred soncem in UV žarkom. 

8. Uporabljate kremo proti aknam 

Kreme proti aknam so običajno zelo učinkovite, med stranskimi učinki pa se najpogosteje pojavlja prav suha koža, ki lahko vodi v luščenje kože in srbečico, zato je pomembno, da smo pri uporabi takšnih zdravil in mazil pazljivi. 

9. Prepozno hodite spat 

Pri takem številu zanimivih serij in filmov je pogosto težko ugasniti računalnik ali televizijo, toda za telo, pa tudi kožo, je nujno, da se naspi. Pomanjkanje spanja namreč povzroči, da se naš pH nivo spusti prenizko, koža pa postane bolj suha. 

Foto: Pexels

10. Pretirano umivanje brez vlaženja kože

Od koronavirusa naprej smo gotovo veliko bolj pozorni na to, kako pogosto si umijemo roke in obraz. Voda, pa tudi razkužila, močno izsušijo kožo, zato je pomembno, da si roke in obraz navlažimo z vlažilno kremo. 

11. Določene zdravstvene težave

Luskavica in ekcem sta pogosto razlog za suho kožo, suha, razpokana in razdražena koža na rokah in nogah pa je lahko tudi posledica sladkorne bolezni ali lupusa. 

Foto: Pexels

12. Preveč stare kože 

Koža je pozimi veliko bolj suha, zato se odvečna koža pogosto nabira na površini. Če je ne odstranimo na ustrezen način, potem tudi vlažilne kreme in serumi, ki jih nanašamo na kožo, te ne vlažijo ustrezno. S pilingom pa poskrbimo, da se celice lahko dovolj hitro obnavljajo in tako je naša koža bolj sijoča. 

13. Starate se 

Če ste prepričani, da nobeni od prejšnjih razlogov za vas ne držijo, potem ostaja le še en vzrok: staranje. Po tridesetem letu gre koža skozi številne spremembe, ki upočasnijo obnavljanje kože. Suhi koži se lahko vsaj malo izognete z uživanjem omega maščob, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in lanenem olju.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close