Je Zara res spet spodbujala antisemitizem?

Znamka je ponovno razjezila nekatere z domnevno sovražnimi našitki na oblačilih.

Vsake toliko časa se zgodi, da kakšna od velikih modnih znamk naredi nespametno potezo. Tokrat so antisemitizma oziroma protijudovstva obtožili Zaro, mi sicer ne vemo, kako so prišli do zaključkov, saj je lahko zadeva precej bolj nedolžna, kot je nazadnje izpadla. Ampak kdor išče dlako v jajcu, ta jo bo vedno našel, pa čeprav je kocino sam namerno odvrgel tja.

Tisti, ki jih tako zelo skrbijo zadeve, bi se morda lahko učili kar iz svetega pisma, ki tako kot vse velike knjige uči strpnosti in ljubezni do bližnjega. A zdi se, da je ravno tistim, ki sami takoj poskočijo ob nečem, kar jih zmoti in že obtožujoče kažejo s prstom, še najmanj do takih naukov. Pustimo filozofiranje o politični in še kakšni korektnosti ob strani ter si raje poglejmo, kaj je bojda ušpičila Zara.

Za vse je krivo ubogo mini krilo iz jeansa. In to samo zato, ker ima na sebi nekaj našitkov z likom žabca, ki mu v tujini pravijo Pepe The Frog. Le kaj ima žabec opraviti z Judi, Židi, antisemitizmom in kar je še tega? No, zadeva je taka, ta žabec je nastal leta 2005, kot humorističen lik v seriji Boys Club. Vse je bilo lepo in prav, dokler si ni nesrečnega žabca na lanskih ameriških predsedniških volitvah ‘prilastila’ desnica.

Z njim so promovirali svoje desničarske težnje, ki so blizu tudi Trumpu, recimo proti priseljencem, proti Židom, proti ljudem druge barve polti in kar je še tega. Mislili bi si, da se človeštvo iz zgodovine česa uči, na žalost pa le ponavlja napake, čeprav štejemo že leto 2017. Tudi Zari očitajo, da je napako ponovila, protijudovstva so jo namreč obtožili že leta 2014 zaradi otroških majic s črtami in narisano rumeno zvezdo na prsnem delu, nekoga je očitno spomnila na zaporniške uniforme v koncentracijskih taboriščih.

Kar se tiče otroških majic, bi lahko sklenili, da ta, ki išče, tudi najde in smo spet pri uvodu o dlaki v jajcu. Težje pa je bilo spregledati, da so pri Zari v eni od prejšnjih kolekcij na žensko torbico dali svastiko oziroma kljukasti križ.

Slednji je resda simbol nacizma in zato po 2. svetovni vojni nezaželen (ponekod celo prepovedan z zakonom), ampak morda bi se moral kdo poučiti še o tem, da je tudi nacizem zgolj in samo kradel ideje ter simbole od drugih in kaj simbol svastike v resnici pomeni. Komur se ne ljubi v knjižnico, naj pobrska za zgodovino na internetu.

Enako bi lahko torej sklenili tudi za Zaro oziroma njene oblikovalce: simbol je simbol, dizajn je dizajn, moda je moda, prav nič več in nič manj kot to. Oblikovalci so vedno kopirali že obstoječe ideje ali jih skušali vkomponirati v trenutno delo, česa spornejšega v ozadju skoraj gotovo ni. Vseeno so se pri Zari odzvali na omenjene obtožbe in mini krilo iz jeansa z našitki že umaknili iz spletne prodaje po vsem svetu.

To vas bo gotovo spodbudilo, da se odpravite v najbližjo trgovino pogledat, če ga še imajo na zalogi. V prodajalnah sosednje Hrvaške je menda še na voljo.

 

Foto: Vogue, The Huffington Post, She Knows, Time

New Report

Close