Je ženska brez otrok res ničvredna?

07. september 2022

Je ženska brez otrok res ničvredna?

07. september 2022
Foto: Unsplash

Zdi se, da so kljub progresivnosti družbe, ženske, ki nimajo otrok, še vedno videne kot čudne ali manj vredne.

Imeti otroka naj bi bil eden izmed osnovnih človeških gonov, ki pa se predvsem ženkam privzgaja že od otroštva. Želja po naraščaju in nadaljevanju linije je nekaj povsem naravnega. Vendar, kaj pa obratno? Je ženska, ki si ne želi otrok tudi nekaj povsem običajnega?

Ena izmed uporabnic Starševskega čveka trdi, da opaža, da je ženska brez otrok za druge ničvredna. “Samo to poslušam, da je potrebno za žensko biti mati, da je to tudi smisel njenega menstrualnega cikla. Ma, kaj mislite, da se nam je vsem cedilo mleko in med, ko je bil čas za otroka,” je zapisala in dodala, da za mnoge otroštvo ni bilo prijetno. Iz tega pa pogosto izvira odločitev ne imeti otrok.

Foto: Pexels

“Res ne razumem tistih, ki pravijo: če nimaš otroka, je s tabo nekaj narobe. Narobe je tudi s tistimi, ki jih imajo. Ampak so se drugače spopadli s preteklostjo, ali pa je bila bolj mila z njimi. Nočem slišat, da je tisti, ki nima otrok, čuden ali da je nekaj narobe z njim. To je posploševanje. Imejte malo sočutja do žensk, predvsem ranjenih, pomagajte jim ali pa se umaknite iz njihovega življenja,” je še zapisala.

“Živiš kar nekam v tri krasne”

Mnoge uporabnice se z avtorico niso popolnoma strinjale, češ, da je družba postala veliko bolj sprejemajoča. “Biti ženska brez otrok v današnjih časih ni nič posebnega, zato ne zganjaj drame …” je odgovoril eden izmed uporabnikov.

Drugi trdijo, da takih žensk sicer ne obsojajo, a se sprašujejo, kaj je šlo narobe. “Nikoli ne razmišljam, da bi bila ženska brez otrok vredna manj. Me pa res vedno zanima, zakaj je ostala brez otrok. Takšne, ki bi se kar tako brez razloga tako odločila, ne poznam. Ali je bolezen ali ni imela sreče s partnerjem, ni mogla zanositi ali pa je morda res dolgo odlašala, potem pa je prepozno. Življenje piše zgodbe, ki niso vedno najlepše. Verjetno ženske brez otrok ne razlagajo vse povprek, svoje. Kot ne tiste z otroki.”

“Si ne predstavljam, da bi bila brez otrok! Da živiš kar nekam v tri krasne? Ne hvala, to ni zame,”

je odgovorila ena izmed uporabnic.

Mnenja so torej zelo mešana, a še vedno se zdi, da se vsekakor na ženske brez otrok gleda drugače. Ne nujno, da menimo, da so manj vredne, a vseeno se ljudje sprašujejo: “Kaj je šlo narobe?”.

Foto: Unsplash

Niste sami

Če ste med tistimi, ki si otrok ne želijo, nikakor niste edini, pravi psihoanalitični psihoterapevt Samo Babuder. “Imeti rad otroke se zdi splošna človeška lastnost, prirojena, nekaj, kar je dano. Vendar ni tako. Je bolj posledica pozitivnih izkušenj iz lastnega otroštva in socialnih veščin, ki jih posameznik pridobi med odraščanjem, pa tudi v odraslem življenju. Zato se nikakor ne imejte za slabo osebo,” je povedal za Onaplus.

In če včasih v svojo odločitev dvomite, ker čutite pritisk okolice, Samo svetuje, da se ne ozirajte na druge. “To je le eden izmed mnogo nenapisanih in izmišljenih ‘normativov’, ki jih ustvarja družba, v kateri živimo. Morda k temu pritisku sodi tudi pričakovanje vaših staršev. Radi bi imeli vnuke. Imajo vso pravico imeti takšne želje, a vašega življenja ne morejo živeti namesto vas. Svetujem vam torej: ne ozirajte se preveč na mnenja drugih, ne primerjajte se z vrstnicami in ne imejte slabega občutka glede sebe.”

Starševstvo je težka naloga

Vzgajati otroke in zanje skrbeti dokler se ne osamosvojijo, pa tudi ni preprosta naloga, zato je popolnoma smiselno, da imajo ljudje pomisleke glede tega. “Mnogi se spustijo v starševstvo, ne da bi vedeli ali razmislili, kako zahtevno in odgovorno je. Otroci namreč niso nekaj samoumevnega in ni dovolj, da jih samo nahranimo in oblečemo. Ne, otroci potrebujejo naš čas, našo pozornost in predvsem našo pristno ljubezen,” opozarja psihoterapevt. 

Foto: Unsplash

Otroci morajo biti središče naše pozornosti, in če to niso, to hitro začutijo. In če se počutite, da niste pripravljeni svojega življenja posvetiti vzgoji funkcionalnega, zdravega in ljubečega bitja, je to povsem razumljivo.

“Vedite, da je življenje brez otrok lahko prav tako izpolnjujoče. Bodite v stiku sami s sabo in sledite svojim občutkom in željam. Če vas kdaj obhajajo dvomi, poiščite kompetentnega sogovornika, s katerim boste lahko podelili svoje misli in strahove,” pa še svetuje Samo in pravi, da se stvari vedno postavijo, tako kot se morajo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close