Je ženski orgazem z moškim misija nemogoče?

14. marec 2022

Je ženski orgazem z moškim misija nemogoče?

14. marec 2022
Foto: Unsplash

Za mnoge ženske je lahko doseganje orgazma z moškim težavno. A vendar, ko so same, jim vedno uspe. Zakaj taka razlika?

Dejstvo, da ženske potrebujejo veliko več truda in časa za veliki vrhunec, je že vsem poznano. A moškemu vseeno povzroča frustracijo, če njegovi partnerici to uspe, ko njega ni zraven. Zakaj ta razlika in kaj lahko storite?

Niste sami

Četudi ste za to že slišali, vam lahko situacija povzroča občutek osamljenosti. A raziskava Univerze v Indiani je razkrila, da kar 14 odstotkov žensk s pomočjo partnerja ne doseže orgazma.

Pojav je tako pogost, da ima tudi že ime – anorgazmija. Obstaja več vrst anorgazmije, ta o kateri mi govorimo, pa je situacijska. Kar pomeni, da posameznica ne doseže orgazma le v nekaterih situacijah, v katerih bi bilo to smiselno (s partnerjem).

Prvi korak je torej, da se ne obsojate in krivite. Za to niste krivi vi sami in zagotovo tudi niste edini.

Svoje telo poznate

Razlika, ki povzroča ta prepad med samozadovoljevanjem in spolnostjo s partnerjem, je ta, da sami svoje telo najbolje poznate. “Ko govorimo o samozadovoljevanju, gre za to, da se ljudje že znajo dotikati na specifičen način, vedo, kaj jim prija,” je za Healthline povedala seksterapevtka Janet Brito.

Foto: Unsplash

V tem primeru na to glejte kot na prednost, saj to pomeni, da veste, kaj vam prija in kaj vašemu telesu ustreza. “Polovico orodja že imate v svojih rokah!” je dodala Janet.

Drug pogost razlog za to, da ženske orgazem lažje dosežejo, ko so same, pa je tudi sproščenost. “Ko ste s svojim partnerjem, se lahko pojavi občutek pritiska. Sploh, če je to problem, ki se pojavlja že nekaj časa,” razlaga terapevtka. Če se s partnerjem neprestano osredotočata na vaš orgazem, vaša pričakovanja in neučakanost po vsej verjetnosti povzročita, da niste sproščeni. Sploh pa ne toliko, kot ste, ko uživate sami.

Pogovarjajte se s partnerjem

Če je težava v tem, da veste kaj vam prija, vaš partner pa tega ne dosega, je pomembno, da mu to poveste. “Ugotovite, kaj je ta glavna razlika v ritmu in zadevah, ki jih počnete sami in ko ste s partnerjem. Povejte mu to, komunicirajte, vodite ga. Kljub temu, da je morda neprijetno, povejte, kaj vam prija in kaj ne,” svetuje Janet. Zavedati se morate, da vaš partner vašega telesa ne pozna tako dobro kot vi in ne ve, kaj čutite vi.

Foto: Unsplash

“Če imate kakšne fantazije, jih delite z njim. Morda bo prvič nerodno, a zvoki, besede in igra so pogosto najhitrejša pot do orgazma.”

Pogovor o seksu in fantazijah vama bo s partnerjem tudi omogočil, da se bolj povežeta in sprostita. Če razmišljate o sami poti, namesto o vašem cilju, ne boste občutili pritiska, da morate nujno doseči orgazem. “Kar pa je ravno tisti ključ, ki vas bo na koncu po vsej verjetnosti pripeljal do tega,” razlaga Janet.

Komunikacija je ključna, partnerju morate povedati in pokazati, kaj vam prija. In ko bo vaš partner videl, da uživate, bo po vsej verjetnosti s tem nadaljeval in tudi sam postal bolj entuziastičen. Predvsem pa se skušajte osvoboditi pričakovanja, kdaj in kako morate doseči orgazem. Naučite se uživati v procesu.

“Dokler svojega partnerja res ne naučite in mu pomagate spoznati vaše telo, bo vaš orgazem vedno le vaša odgovornost,” zaključuje Janet.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close