Je živeti s taščo dobra ideja?

24. september 2022

Je živeti s taščo dobra ideja?

24. september 2022
Foto: Pexels

Za mnoge je življenje s starši odločitev, ki jim prihrani veliko denarja. Vendar, ali je vredno njihovega mentalnega zdravja?

Odločitev za življenje z eno od družin po poroki je običajno sprejeta zaradi finančnih razlogov. Pri današnjem stanju na nepremičninskem trgu je za mnoge veliko lažje, če si stanovanje preprosto uredijo v hiši staršev enega izmed partnerjev. A nekateri so prepričani, da ta odločitev za družinske odnose ni pretirano dobra.

Tudi uporabniki Starševskega Čveka so diskutirali, zakaj je za nekatere ta ideja tako odbijajoča. “Kaj so vaši razlogi, da ne morete živeti skupaj s starši partnerja? Kaj je tu tako narobe? Da bi si življenje uredili v že stoječi hiši, kjer so manjši stroški, je kosilo na mizi ob uri, obleke oprane in zlikane? Zakaj je za ženske to, da se priselite k partnerjevim staršem, tako večji problem, kot za nas moške?” je vprašal eden izmed uporabnikov.

Nadaljeval je, da si njegova partnerka tega nikakor ne želi: “Meni je moja rekla, da si ne želi živeti v hiši, kjer živi moja mama, češ da si želi svoje stanovanje, svojo kuhinjo in prostor, kjer bi sama prala perilo. Meni pa ne gre v glavo, zakaj se ne more sprostiti, ker za njo res naredi vse. Obleke ima oprane, zložene in zlikane. Kosilo je kuhano. Pokaže ji vse, kar se bi lahko od nje naučila, navsezadnje je mnogo starejša od nje in bolj izkušena, ampak se mi zdi da njeno pomoč vedno vztrajno zavrača in ne vem zakaj, ko ima pred seboj polno zakladnico brezplačnih nasvetov.”

Foto: Pexels

Pomembna je samostojnost

Kar pa avtorju objave ne gre v glavo, je ostalim uporabnikom popolnoma smiselna odločitev. “Tvoja partnerka je popolnoma normalna. Želi si malo samostojnosti in miru. Verjamem, da je tvoja mama zelo dobra in ne misli nič slabega, toda kar počne, je vsiljevanje. Sem za lepe odnose, toda tako pretiravanje pa bi mi šlo na živce,” je odgovorila ena izmed uporabnic.

“Razlogov je lahko veliko, vendar običajno ženske želijo nekaj svojega in menim, da je prav tako. Potem si pri 40 nesamostojna kokoška, ki ne zna ničesar,”

pa je odgovorila druga.

Mnogi uporabniki so avtorja pravzaprav okarali, da je njegovo razmišljanje popolnoma nedoraslo. “Nobena normalna ženska te povohala ne bi. Ne vem, kaj je z tvojo narobe. Kao odrasel dedc, pa totalno nesposoben in zajeden v mamino joško. Prvi problem. Drugi problem da sploh ne dojameš, da to pač ni normalno. Da te mamica rihta kot odraslega. Tretji problem je pa še največji, nimaš nobenega spoštovanja do lastne matere, niti do partnerke, nimaš nobene empatije in si čustveno totalno prikrajšan in nerazvit,” mu je odgovoril eden izmed uporabnikov.

Foto: Unsplash

Življenje s taščo škodi

Tudi znanost je na strani uporabnikov, ki se z avtorjem nikakor ne strinjajo. Znanstveniki so namreč dokazali, da življenje s taščo pravzaprav škodi.

Ženske, ki živijo pod isto streho s taščo, zbolevajo trikrat pogosteje, kot tiste, ki so na svojem. Najpogostejše so težave s srcem, stres, da se mora ženska v takšni skupnosti vesti kot mama, partnerica in hčerka obenem, pa lahko povzroči tudi povišan krvni tlak in diabetes.

Znanstveniki z japonske Univerze v Osaki so v raziskavo vključili 91.000 parov srednjih let, ki so jih spremljali 14 let v obdobju od 1990 do 2004. Med tem časom je 339 oseb umrlo zaradi srčnih bolezni, 6255 pa zaradi drugih vzrokov. Ženske, ki so živele s taščami, so se spopadale s srčnimi boleznimi trikrat pogosteje kot ostale srečnice. Dvakrat bolj so boleznim, ki jih povzroča stres, izpostavljene tiste, ki imajo otroke. Enakemu tveganju so izpostavljene tudi ženske, ki po poroki še naprej živijo s svojimi starši.

Foto: Unsplash

Tašče so ljubosumne

Prav tako pa je raziskava psihologa Terrija Apterja z Univerze Newnham pokazala, da več kot 60 odstotkov soprog meni, da so tašče ljubosumne nanje. Nekatere tašče gredo celo tako daleč, da nevestam pošiljajo vznemirljiva sporočila. Tako je eni od anketirank bodoča tašča dva tedna pred poroko poslala sporočilo, da mora razumeti, da njen sin misli nanjo vsako minuto.

To so sicer ekstremi a Terri razlaga, da se konflikti najpogosteje dogajajo med ženskami, saj se med seboj “borita za pozicijo prve ženske v družini.”

Kakorkoli se s svojo partnerico ali partnerjem odločite, poskrbite, da svoje odločitve dobro premislite in sprejmete posledice, ki pridejo z vašim življenjskimi potezami.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close