Je Zmajeva hiša ženska različica Igre prestolov?

11. oktober 2022

Je Zmajeva hiša ženska različica Igre prestolov?

11. oktober 2022
Foto: Profimedia

Od zaključka osme sezone Igre prestolov so minila zgolj tri leta, toda zdi se, da je minila že cela večnost. Vsi ljubitelji serije pa gotovo že spremljajo Zmajevo hišo, ki je predzgodba kultne serije. 

Zmajeva hiša je ustvarjena predvsem za oboževalce serije, ustvarjene po knjižni predlogi pisatelja Georgea R. R. Martina, toda v ospredju nista bojevanje in golota, temveč zgodbe žensk. Te se odvijajo približno tristo let pred časom matere zmajev Daenerys Targaryen.

Čeprav je bila tudi Igra prestolov polna močnih ženskih likov, pa se zdi, da so ti še bolj v ospredju pri njeni predzgodbi. 

Zmajeva hiša na veselje številnih ne bo vsebovala spolnega nasilja, v ospredju serije pa sta ženski, ki sta bili sprva prijateljici, nato pa sta se znašli na nasprotnih bregovih. Dejstvo, da so ženske v ospredju, zagotovo privablja več gledalk, ki morda niti niso gledale Igre prestolov, saj je bila ta bolj “serija za moške”, čeprav so jo gledali pripadniki vseh spolov po celem svetu. 

Milly Alcock in Emily Carey v seriji Zmajeva hiša. (Foto: Profimedia)

V desetih epizodah spremljamo Rhaenyro and Alicent od njunih najstniških let, ki hitro preskočijo v odraslo obdobje. Sta junakinji in negativki hkrati, velik poudarek pa leži tudi na njunem prijateljstvu.

Čeprav so bile tudi ženske v Igri prestolov večplastne, pa se zdi, da v Zmajevi hiši prav zaradi manjšega števila likov obe glavni junakinji prideta bolj do izraza in sta lahko bolj kompleksni. 

Foto: Profimedia

Poleg dveh glavnih ženskih likov pa so v ozadju tudi druge, ki opozarjajo na seksistični svet, ki je obstajal že toliko let nazaj v tem fiktivnem svetu. Rhaenyrina mati Aemma na primer umre med porodom in pred smrtjo hčerki zaupa, da je postelja za rojevanje njeno bojno polje, na katerem ženske dokažejo svoje vrednost in kjer lahko izgubijo svoje življenje.

Namesto na eksplicitne prizore posilstva in seksa se serija osredotoči na rojevanje, na trpljenje in smrt, ki lahko doletijo ženske, ter na dvojne standarde. 

Olivia Cooke in Emma D’Arcy kot Alicent in Rhaenyra Targaryen. (Foto: Profimedia)

V glavnih vlogah sta se v prvih petih epizodah znašli Avstralka Milly Alcock kot mlada Rhaenyra in Emily Carey kot Alicent Hightower ter Emma D’Arcy in Olivia Cooke kot njuni starejši različici, vse štiri igralke pa so nedvomno navdušile. 

Poleg žensk pa po kvaliteti ne zaostajajo niti moški igralci. Matt Smith navdušuje kot princ Daemon Targaryen, medtem ko je kralja Viserysa igral Paddy Constantine

Serijo lahko trenutno gledamo na HBO, do zaključka sezone pa so še tri epizode.

Style. Več novic

New Report

Close