Jedilnica – središče prazničnega doma

16. december 2020

Jedilnica – središče prazničnega doma

16. december 2020

Ulice so že praznično okrašene, božične pesmi se vrtijo na vseh radijskih postajah in v zraku že diši po slastnih prazničnih dobrotah. Tudi v naših domovih je, kljub drugačnim časom, čutiti optimizem, toplino in pričakovanje, sploh pri najmlajših, ki napeto čakajo prihod decembrskih mož in odvijanje daril pod smrečico.

Jedilnica, srce vašega doma

V tem predprazničnem času, ko je družina skupaj še več kot ostale dni in smo zaradi posebnih razmer večinoma doma, jedilnica še bolj predstavlja center in srce našega doma. V njej se družimo, pripravljamo obroke, preizkušamo recepte za praznično pecivo, morda nam celo služi kot učilnica ali pisarna za delo od doma – skratka, v njej preživimo res veliko skupnega časa. Zato je pomembno, da se v njej počutimo prijetno in udobno, hkrati pa mora biti praktična in funkcionalna.

Sodobna ali tradicionalna, a vedno prijetna jedilnica

Jedilnice so osrednji prostor našega doma in tudi dajejo glavno noto vzdušju v njem. Tako z izbiro pohištva in barv, kot tudi dodatkov in prazničnih okraskov lahko močno vplivamo na počutje in vzdušje v našem domu. Morda želimo bolj sodoben pridih in bomo izbrali jedilnico, jedilno mizo in stole v izčiščenem, minimalističnem stilu. Ravne linije, gladke površine, kovina in bela barva bodo prispevali k modernemu vtisu. V takšno jedilnico bodo lepo pristajali minimalistični okraski iz stekla ali pa v trendi belo – srebrni kombinaciji.

Za bolj tradicionalen, klasičen videz jedilnice bomo izbrali naravne materiale in barve, les, morda jedilni kot ali klop namesto stolov. Barve, ki pričarajo tradicionalno domačnost, so zemeljske barve, na primer rjava, bež, krem in rumena. V takšno jedilnico bo lepo pristajalo okrasje iz smrečja, storžev, nabrano na skupnem družinskem sprehodu ali pa večna kombinacija rdeče, zelene in zlate barve.

Ne glede na stil, ki ga izberemo, bodimo pozorni na to, da se bomo v jedilnici počutili prijetno, hkrati pa bo praktična in uporabna. Če je jedilnica povezana z drugimi prostori, poskrbimo tudi za to, da se pohištvo, stil in barve ter seveda tudi praznična dekoracija skozi prostore stilsko povezujejo in tvorijo enoten estetski učinek.

Naravna jedilnica za toplino doma

Naravni materiali in barve nas pomirjajo in zbujajo pozitivne občutke. Takšen učinek prinesejo v naš dom tudi naravna jedilnica, opremljena v sproščenem, toplem stilu. Jedilna miza ali vitrina iz masivnega lesa v zemeljskih tonih v prostor vnese toplino in domačnost. Za še večje udobje in mehkobo dodajte oblazinjene stole v naravnih barvah ter ujemajoč pogrinjek. Porcelan naj bo bel ali bež, naravno in enostavno oblikovan. Za popestritev in kanček glamurja poskrbite s svečami ali posebnimi svetili ter lepimi steklenimi kozarci ali veliko vazo na sredi mize.

Popolna jedilna miza za praznična druženja

Jedilne mize imajo glavno vlogo v vsaki jedilnici, prav tako pa so zvezda prazničnega dogajanja. Ob jedilni mizi boste preživeli veliko skupnih trenutkov, zato jo izberite skrbno in premišljeno. Ne glede na to, ali je miza lesena, steklena ali iz umetne mase, naj se prilega prostoru ter vašemu okusu, predvsem pa naj bo dovolj velika. Če ste v stiski s prostorom, izberite raztegljivo mizo, ki bo ob posebnih priložnostih, ko se vas zbere več, vsem omogočala udobno sedenje in druženje.

Lesena jedilna miza bo prostoru dodala toplino in domačnost, hkrati pa je tudi izredno vzdržljiva in ne zahteva veliko nege. Druga možnost je steklena jedilna miza, ki se prav tako lahko lepo poda v vsako jedilnico in vanjo prinese minimalističen, svež in moderen pridih.

K izbrani mizi dodajte še ujemajoč pogrinjek, lepe krožnike, kakovostni jedilni pribor in kozarce, s katerimi boste nazdravili, pa je vse pripravljeno za uživajte v okusnih dobrotah in predvsem prijetni družbi.

Udobna podpora prijetnemu druženju

K skrbno izbrani mizi seveda sodijo tudi udobni in lepi jedilni stoli. Njihova izbira je prav tako pomembna kot izbira mize, saj bomo na njih presedeli kar nekaj časa in se moramo ob tem dobro počutiti. Jedilni stoli naj bodo predvsem udobni in dobro oblikovani. Omogočajo naj primerno razdaljo oziroma primik k mizi, hkrati pa primerno oporo pri sedenju. Po videzu in materialih jih uskladite z ostalim pohištvom v jedilnici za enoten estetski učinek. Če želite sodoben pridih, izberite jedilne stole v obliki naslonjačev, ki so zadnji modni trend. Primerni so za večje jedilnice, omogočajo pa mehkejše daljše sedenje in druženje za mizo.

Drug zanimiv trend, ki ponovno prihaja v ospredje, pa je jedilni kot, ki je lahko alternativa posamičnim stolom. Po navadi je sestavljen iz dveh jedilnih klopi, ki sta lahko med sabo povezani ali pa tudi ne. Moderne so oblazinjene jedilne klopi z ali brez naslonjal, ki bodo lepo dopolnile stekleno mizo s kovinskimi detajli.

Dovolj prostora za vse

Pri odločanju o opremljanju in glavnih elementih jedilnice vam bodo izbiro olajšale že pripravljene jedilne garniture. Sestavljene so iz jedilne mize in ujemajočih jedilnih stolov ali klopi, vi le izberete stil, ki vam najbolj ustreza. Sodobne jedilne garniture po navadi sestavljajo steklena miza in kovinski stoli, v kombinaciji z usnjem, za bolj tradicionalen ali naraven pridih pa izberite leseno garnituro. Pri tem pa ne pozabite jedilne mize in stolov prilagoditi velikosti prostora. V večji jedilnici si lahko privoščite okroglo ali ovalno mizo, za manjše prostore pa bo bolj primerna pravokotna oblika ali, kot že omenjena, zložljiva miza. Upoštevajte tudi potreben prostor za primik in odmik stolov ter neovirano gibanje po jedilnici.

Tako skrbno opremljena in stilsko usklajena jedilnica bo še prijetnejši prostor za skupne trenutke z našimi najbližjimi. Z novoletnim okrasjem, prazničnim pogrinjkom in unikatnimi dodatki pa bo še posebej zasijala in navdušila. Tako se bomo v tem prazničnem času, kljub omejitvam, v njej počutili varno, sproščeno in veselo ter bomo z optimizmom in žarom v očeh nazdravili vsemu novemu in lepšemu, kar prihaja.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close