Kaj bi morali doma pogosteje čistiti?

26. april 2022

Kaj bi morali doma pogosteje čistiti?

26. april 2022
Foto: Pexels

Nekatere prostore doma počistimo vsak dan, nekatere tedensko, na nekatere pa kar pozabimo. Vsi imamo v hiši prostore, ki bi jih morali čistiti pogosteje.

Vsi se lahko strinjamo, da je čist dom zelo pomemben. A poleg kopalnice in kuhinje je še nekaj prostorov, za katere je pomembno, da so čisti. Čeprav je vaša kuhinja brezmadežna, se morda spomnite, kdaj ste nazadnje počistili notranjost pomivalnega stroja?

Umazanija se pogosto kopiči na najbolj nenavadnih mestih, vključno s tistimi, na katere najpogosteje pozabimo. Seveda, ne boste zboleli kar takoj, če jih ne očistite, a vseeno se na njih lahko nabirajo bakterije in nečistoče.

Spominjamo vas na nekaj mest, ki bi jih zagotovo morali očistiti pogosteje.

Foto: Pexels

Kljuke in ročaji

Najbrž se ne spomnite ravno pogosto očistiti ročajev in kljuk na vratih, vendar se jih ob čiščenju stanovanja splača na hitro očistiti. Ko pomislite, kako pogosto se dotikate ročajev, še posebej z umazanimi rokami ali na poti v kopalnico in iz nje, je morda bolje, da jih očistite pogosteje.

Ne glede na to, o kateri kljuki ali ročaju je govora, je priporočljivo, da jih očistite nekajkrat mesečno.

Prezračevalna odprtina za hladilnikom

Za vašim hladilnikom je odprtina, skozi katero kroži zrak za hlajenje hladilnika. Ta odprtina pa se redko čisti, ker ni vidna. Razstavljanje in čiščenje zračnika bi bilo dobro uskladiti z vašim sezonskim ali mesečnim čiščenjem in odmrzovanjem samega hladilnika.

Ne pozabite najprej odklopiti hladilnika, nato odstranite zadnji del in s sesalcem posesajte prah in umazanijo. Nato ga očistite z običajnim milom in vodo.

@southernescape Part 2 Coming! #cleantok #cleaning #shocking #viral #fyp #themoreyouknow #cleaningtiktok #gross #ItWasntMe #fridge #checkyours #howto #nc ♬ Oh No – Kreepa

Mobilni telefoni in tipkovnice

Glede na to, kako pogosto in kje uporabljamo telefon, bi bilo pametno, da ga občasno temeljito očistimo. Nekaj maščobe iz naših rok sicer ni konec sveta, a na naših telefonih se množijo številne precej škodljive bakterije. Telefon lahko očistite s krpo iz mikrovlaken, da odstranite prah in maščobo. Izogibajte se papirnatim brisačam in drugim materialom, ki umazanijo le razširijo.

Za bolj trdovratne madeže pa lahko posežete po alkoholu. Zmešajte vodo z alkoholom ena proti ena in namočite krpo s to mešanico, nato madež nežno zdrgnite.

Foto: Pexels

Leglo bakterij pa so tudi tipkovnice na računalnikih. Na prvi pogled so videti čiste, a če pogosto jeste ali pijete v bližini računalnika, se lahko pod njihovo površino skrivajo lasje ali drobtine hrane. Obrnite tipkovnico na glavo in iz nje stresite smeti, nato pa po njej narahlo potegnite majhen ročni sesalnik.

Tipkovnico obrišite s čistilnimi robčki, vatiranimi palčkami ali krpo iz mikrovlaken, navlaženo z omenjeno raztopino alkohola in vode. Na enak način lahko očistite tudi daljinski upravljalnik.

Pomivalec za posodo

Čiščenje pomivalnega stroja se zdi skoraj odveč, vendar se ta lahko precej umaže, še posebej, če ga uporabljate pogosto. Pomivalni stroj s pomočjo vroče vode in detergenta raztopi delce hrane iz posode, sčasoma pa lahko ti delci hrane zamašijo odtoke in razpršilnike.

Zamašitev zmanjša količino vode, ki kroži med ciklom pranja in izpiranja. Na koncu posoda ni dobro pomita, na njej pa lahko ostajajo plasti mila in ostanki hrane. Redno čiščenje pomivalnega stroja ne pripomore le k njegovi učinkovitosti, ampak lahko tudi podaljša njegovo življenjsko dobo.

Če pomivalni stroj uporabljate vsak dan, je priporočljivo, da filter pomivalnega stroja očistite in izpraznite vsaj enkrat mesečno, da ohranite nemoteno delovanje in čistočo posode:

Čiščenje odtoka. Izpraznite pomivalni stroj in odstranite spodnjo rešetko. Odtok se nahaja na dnu bazena, pod škropilnikom. S papirnato brisačo odstranite vso ostanke hrane iz odtoka in jo zavrzite.

Čiščenje filtra. Številni pomivalni stroji imajo odstranljive filtre. Večina ima krožni filter, ki se nahaja pod škropilniki na dnu notranjosti pralnega stroja. Filter lahko operete v vroči vodi z milom. Prav tako je dobro očistiti odprtino, kjer se nahaja filter, ker se tudi dam lahko naberejo ostanki hrane.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close