Kaj bi storili vi?

26. julij 2021

Kaj bi storili vi?

26. julij 2021
Profimedia

Ljudem se pogosto lahko zgodi, da so v situaciji, ko ne vedo kaj točno bi storili. Včasih bi radi pomagali, včasih pa se lahko zgodi, da bi ravno to izpadlo neprimerno. Kaj pa bi v tej situaciji storili vi?

Ko smo zunaj na kosilu ali pa le skočimo v trgovino, se lahko zgodi, da kdaj zagledamo nekoga, ki ima na prvi videz, manj kot mi. Morda začutimo potrebo po tem, da bi ponudili pomoč, vendar to lahko izpade neprimerno, saj videz lahko vara. Ampak kaj pa če smo imeli prav in ta oseba potrebuje pomoč? Mi pa se sedaj za nazaj sprašujemo, če smo prav storili.

V podobni situaciji se je znašla uporabnica Starševskega čveka, ki je delila svojo zgodbo in povprašala ostale uporabnike, kaj bi storili oni: »Tam sva jedla z možem, za sosednjo mizo pa petčlanska družina z večjimi tremi otroki, nekje od 12 do 17 let. Naročili so dve pici in vodo. Ta starejši je rekel, da on bi sam eno pico, pa srednji tudi, tamala je vprašala, če lahko ledeni čaj, pa je oče rekel, da ne, da bo to dovolj. No, pojedo, pa pravi srednji, da on je še lačen, pa mu odgovori oče, da bo v kampu jedel pašteto in kruh. Sva z možem razmišljala, da se ponudiva plačat dve pici, pa potem nekako nisva, se nama je zdelo nespoštljivo. Kaj bi vi naredili?«

Anonimno

Mnogi so se strinjali, da je v dani situaciji težko preceniti ali gre za vzgojo, ali za dejansko primanjkovanje denarja. V izogib nerodnosti bi bila najboljša možnost, da se pice plača anonimno.

»Prosila bi natakarja za rundo pijače in še 2 pici na moj račun, anonimno ..”časti hiša na vsakih 50 pic” ali karkoli bi bil izgovor. Najstniki lahko pojejo toliko, da se samo čudiš kam zbašejo vse,« je svetovala ena izmed uporabnic.

Profimedia

»Možno je, da so taki kot mi. Mi si včasih naročimo pizzo za domov. Smo 4, otroka 13 in 15. Naročimo dve pizzi, nam je to zadost. Tudi ne vzpodbujamo nalivanja z ledenimi čaji, kokakolami, če smo doma najraje pijemo vodo, včasih gazirano vodo, kak malinovec razredčen z vodo, seveda pa si včasih privoščimo, odvisno od tega, koliko in kaj smo tisti dan popili. Da bi se pa nalivali s cukrom pa ne. Nismo zategnjenci, včasih si privoščimo (in takrat nas kdo gleda grdo s sosednjih miz), včasih pa ne (in spet nas kdo grdo pogleduje s sosednjih miz). Škoda, da se sedaj sprašuješ, te pa razumem. Jaz bi v tisti situaciji poskusila oceniti ali gre za finančno situacijo ali gre za nekaj kontrole nad hrano/pijačo/zdravim načinom ali vsaj približanju k manj škodljivemu. Če bi ocenila, da gre za slabšo finančno situacijo, ne bi vsiljevala. Šla bi diskretno do natakarja, naročila še 2, 3 pizze za s sabo, jih plačala in natakarju naročila, naj jim odnese k mizi in ponudi, češ da je prišlo do nekega napačnega naročila in da jim podarja pizze, ki so odveč in jim ostajajo še tople,« pa je razložila druga.

Ni vedno tako

Ravno tako pa so nekateri avtorico opomnili, da to ni revščina, ter da gleda na stvari samo iz svoje perspektive, »Ker si lahko privoščiš stvari kadar želiš. Iz tega razloga so se ti tudi zasmilili. A ne slepi se, to ni revščina, revščina je hujša. Ker poglej revni ljudje svoje otroke od rojstva pa do 18 leta peljejo na pico ali v gostilno največ ene 5krat ali pa nikoli. Počitnic na morju pa si niti privoščiti ne morejo, tako da zato, da otroci vidijo morje poskrbijo dobrodelne organizacije. Ta družina morda pelje otroke večkrat v gostilno ali na pico in včasih vsem privoščijo po eno pico, zmeraj pa ne zmorejo, a se vseno potrudijo, da otroke peljejo na pico in jim privoščijo pol pice. Poleg tega pa si z svojimi otroci privoščijo celo počitnice, kar je za nih znaten strošek, zato pazijo da na počitnicah ne zapravlajo preveč in si hrano kupijo v trgovini. Popolnoma normalno za veliko družin, morda celo za večino. Morda bi se jim zdelo čudno, če bi jim vidva z možem plačala pice. In tebi se bi zdelo, da jim je nerodno ker so revni, medtem ko pa bi se njim zdelo neprijetno, da se jih ima za revne čeprav sami sebe nimajo za revne.«

»Nihče te ni nič prosil, vseh okoliščin ne poznaš, glede na to, da si družino prvič videla, ne se vmešavat. Je čisto dovolj ljudi, ki prosijo za pomoč, da ni potrebe po tem, da neznancem v gostilni na ušesa vlečeš in se v njihove zadeve vtikaš.«

Ne vtikajte se

Uporabniki so avtorico na koncu opozorili, da to ni njena stvar. »A ljudje res tudi v gostilnah nimajo miru pred vsilivimi monami, ki se očitno nimajo več kaj pogovarjat z možem in potem vlečejo na ušesa kaj se drugi pogovarjajo. Zakaj misliš, da MORAJO dati 2 evra za 2 deci pocukrane vode? Zakaj se čutiš poklicano vtikat v neko familijo in jih poniževat s svojim denarjem

V takih situacijah je težko vedeti, sploh če ljudje le želimo pomagati. Stvari, ki jih vidimo in slišimo nam lahko pogosto potrkajo na vest, a prav zares ne moremo nikoli vedeti. Ob koncu so uporabniki sklenili, da je ob takih situacijah se najbolje držati zase. Če želite res pomagati nekomu, pa se lahko obrnete na dobrodelne organizacije, ki temu služijo ali donirate družinam, ki to res potrebujejo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close