Kako z dopaminskim dekorjem svoj dom spremeniti v oazo sreče

29. marec 2023

Kako z dopaminskim dekorjem svoj dom spremeniti v oazo sreče

29. marec 2023
Foto: Instagram @overatno18

Kakšne sobe ste si kot otroci najbolj želeli?

Najnovejši trend na področju notranje opreme in dekorja so poimenovali “dopaminski dekor”, za katerega so značilne živahne barve, zabavni vzorci in kičasti osrednji kosi. Gre za sanje vsakega maksimalista, ki želi svoj dom napolniti z veseljem in skorajda otroško srečo. 

V preteklosti so bili na TikToku popularni tudi tako imenovani “clustercore”, trend, pri katerem so stanovanja izgledala kot stanovanja iz serij, ki so povsem zapolnjena z najrazličnejšimi predmeti, toda še vedno vizualno zelo prijetna na pogled, ali pa klasičen minimalizem.

Dopaminski dekor je v osnovi zelo preprost: gre za barvno zelo bogat trend, pri katerem se lahko lotimo kateregakoli stila, važno je le, da nas ta osrečuje in da ob pogledu na stanovanje dobimo svojo dozo dopamina. 

Nekateri TikTokerji so se dopaminskega dekorja lotili tako, da prostorom dodajo čim več barve, medtem ko so bili drugi poleg barve pozorni tudi na to, da so v prostor vključili čim več vintage pohištva in različnih tekstur. Takšen stil opremljanja je lahko zelo kreativen in raznolik, saj si ga lahko prilagodite glede na svoje preference in okus. 

Stil sicer sledi že uveljavljenim študijam, ki pravijo, da se naše razpoloženje močno izboljša, kadar nosimo oblačila v živahnih barvah ali pa ima kateri od kosov sentimentalno vrednost.

Poleg dopaminskega dekorja tako poznamo tudi dopaminsko oblačenje, izraz pa je skovala modna psihologinja Dawnn Karen, ki pravi, da različne barve, vzorci in teksture pri ljudeh vzbudijo različne občutke, zaradi česar tudi ni strogih navodil, kako se lotiti dopaminskega dekorja. 

Psihologinja meni, da se je dopaminskega oblačenja najbolje lotiti tako, da se z mislimi vrnemo v svoje otroštvo – vse, kar bi nas veselilo kot otroke, bo v naših odraslih možganih sprožilo dopamin. To pomeni, da ni potrebno, da se naš dekor ujema ali pa da imamo enotni stil skozi celotno stanovanje ali hišo. Pri dopaminskem dekorju lahko pustimo otroku v nas proste roke, da se igra z barvami, oblikami, teksturami in spreminja svoje želje in estetiko po prostorih. 

Ne glede na to, kakšna je vaša različica dopaminskega dekorja, pomembno je le, da vas osrečuje, zadovoljuje in predstavlja to, kar ste.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close