Kaj je fitnes anksioznost ter kako jo premagati

26. januar 2023

Kaj je fitnes anksioznost ter kako jo premagati

26. januar 2023
Foto: Instagram @maddien.fitness

Ogromno ljudi se ne more spraviti v fitnes, toda ne zaradi lenobe, temveč zaradi anksioznosti.

Tudi če se nimate za anksioznega človeka, se lahko zgodi, da ste pred odhodom v fitnes nekoliko nervozni, še posebej, če ste šele na začetku svojega športnega hobija. Misel na opremo, ki je ne poznate, na ljudi, ki vas opazujejo med izvajanjem vaj ali celo pri preoblačenju, vas prepričuje, da je mogoče bolje, če danes ne greste v fitnes. 

Fitnes anksioznost, v angleščini to imenujejo z izrazoma gym anxiety in gymtimidation, je zelo pogosta in začuti jo lahko kdorkoli, postala pa je še bolj pogosta in izrazita v obdobju po pandemiji.

Za kaj točno gre?

Anksioznost, prestrašenost, sram in zadrega so občutki, ki jih običajno občutimo pri fitnes anksioznosti. Morda se bojimo, kaj si ljudje mislijo o našem telesu in naših fizičnih zmožnostih, morda nas je sram, ker nimamo pojma, kako uporabljati določene naprave in kakšnih vaj se lotiti in neprestano imamo občutek, da nas ljudje zaradi tega obsojajo.

Foto: Profimedia

Med te občutke sodi tudi strah pred gnečo v fitnesu, strah, da bo preveč umazano, da bodo naprave, ki jih običajno uporabljamo, zasedene, morda se bojimo tudi preoblačenja pred tujci. 

Če ste se kdaj tako počutili, morate vedeti, da zagotovo niste edini. Ameriško psihiatrično združenje (APA) pravi, da je so anksiozne motnje ena najpogostejših duševnih motenj, zgoraj opisane občutke pa APA definira kot “pričakovanje prihodnjih skrbi”, kar se lahko manifestira kot napetost v mišicah in izogibanje tem situacijam. 

Zakaj in kdaj se takšna anksioznost pojavi?

Tako kot vsak tip anksioznosti, je tudi ta lahko izredno specifična glede na posameznika, toda kljub temu obstajajo nekateri splošni in pogosti vzroki. 

Anksioznost je na primer pogost pojav v primeru, da ste začetnik ali pa se želite spet po dolgem premoru lotiti fitnesa. Se opazi, da me že dolgo časa ni bilo? Vsi ostali so v veliko boljši formi kot jaz. Me bodo obsojali? S katerimi vajami naj začnem? V tem primeru gre za situacijsko anksioznost, te misli pa so sprožene zato, ker razmišljamo o tem, kako se bomo znašli v neznani situaciji. 

Foto: Pexels

Pojavi se tudi v primeru, da zamenjate fitnes in znova morate ugotavljati, kje se nahaja garderoba, kje so vaše najljubše naprave in kako se bo v novem fitnesu spremenil vaš način treninga. 

Anksioznost se lahko pojavi tudi, če je v fitnesu preveč ljudi, med katerimi se morate tudi preobleči. 

Ženske so pogosto anksiozne tudi v primeru, da si želijo uporabiti uteži v tistem delu fitnesa, kjer se običajno zbirajo moški. Odločitev, da se utežem izognemo, pogosto spremlja strah, da ne vemo, kako uteži pravilno uporabljati, bojimo se vprašati za pomoč in bojimo se, da nas bodo moški gledali in obsojali. 

Kako se takšne anksioznosti znebiti?

Vir takšne anksioznosti je pogosto strah pred neznanim, zato je dobro, da se pred odhodom pozanimamo in zberemo čim več informacij o fitnesu, o vodenih vadbah, ki jih ponujajo in o ljudeh, ki tam delajo. 

Pomembno je, da začnete počasi – v fitnesu ste lahko zgolj petnajst ali dvajset minut, prvi in najpomembnejši korak je že to, da do fitnesa sploh pridete. Začnite z majhnimi cilji.

Foto: Pexels

K rednemu obisku fitnesa vas lahko vzpodbudi tudi osebni trener, ki vam lahko že z eno vadbo pokaže, kako se uporablja naprave, katere vaje vam priporoča in kako jih izvajati ter vam svetuje, kako sestaviti dober program vadbe. 

Če isti fitnes obiskuje tudi prijateljica, ki se v fitnesu počuti bolj sproščeno in ve, kako uporabljati naprave in vam lahko poda nekaj nasvetov, potem pojdite z njo. Prijateljica vas lahko vodi, vzpodbuja in sprošča, saj predstavlja nekaj znanega in domačega. V primeru, da vas neznanci ne motijo ali pa si želite socialno anksioznost premagati, potem se lahko pridružite skupinskim vadbam, kjer spoznate nove ljudi, obenem pa vam ni treba razmišljati o vajah, temveč zgolj sledite navodilom trenerja. 

Fitnes anksioznost pri samostojnem obisku fitnesa lahko premagate tudi tako, da že v naprej sestavite program vaj, ki jih boste izvajali in tem sledite. Tako vam v fitnesu ne bo treba razmišljati, česa se boste lotili, ko končate trenutno vajo. 

Če vam je pri preoblačenju pred neznanci neprijetno, potem lahko v fitnes pridete oblečeni v svoja športna oblačila. 

Foto: Pexels

Kljub vsemu načrtovanju lahko med obiskom fitnesa še vedno začutite anksioznost. V tistem trenutku je pomembno, da se osredotočite na dihanje. Če začutite, da vas obhajajo negativne misli o sebi, na primer da se vam zdi, da vas ljudje zagotovo ocenjujejo, se opomnite, da so ljudje fokusirani na svoj trening.  

Navsezadnje pa je pomembno, da kljub anksioznosti vztrajate. Večkrat, kot boste odšli v fitnes, bolj boste samozavestni in sčasoma vam bo lažje. Povsem normalno je, da se želite stvari, zaradi katere čutite anksioznost, izogniti, toda namesto tega je potrebno najti mehanizme za spoprijemanje s fitnes anksioznostjo. 

Kaj pa, če je anksioznost prehuda?

Včasih se zgodi, da je preprosto ne moremo obvladati, toda to ne pomeni, da je fizična aktivnost za tisti dan odpovedana. Če nas misel na fitnes dela preveč anksiozne, se treninga lahko lotimo doma ali pa gremo na sprehod ali tek. Obstaja ogromno načinov, kako biti aktiven tudi izven fitnesa. 

Foto: Pexels

V primeru, da je anksioznost glede fitnesa posledica velikosti in gneče v prostoru, če gre za izogibanje vajam, kot so dvigovanje uteži, lahko zamenjamo fitnes in poiščemo manjšega ali pa takega, ki je zgolj za ženske ali zgolj za moške. Morda je že to dovolj, da se naša fitnes anksioznost drastično zmanjša. 

Zapomniti si moramo, da je fitnes anksioznost nekaj povsem običajnega in vsi so bili v fitnesu nekoč prvič. Opomnimo se, da je obisk fitnesa dober za našo mentalno in fizično zdravje in začnimo z majhnimi koraki: priti moramo v fitnes, že to je zmaga. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close