Kaj je “Metoda Toma Cruisa” in kako jo aplicirati v svoje življenje

30. januar 2023

Kaj je “Metoda Toma Cruisa” in kako jo aplicirati v svoje življenje

30. januar 2023
Foto: Profimedia

Gre za metodo, ki vam bo pomagala pri soočanju z nesramnim vedenjem in celo žaljenjem.

Ko smo soočeni z neprijetno situacijo, ki ji botruje nesramno vedenje ali pa celo žaljivke, se ponavadi branimo ali pa umaknemo. Gre za tipičen odziv “boj ali beg”. A tu je še tretja možnost: postavljanje vprašanj.

Tehnika je ime dobila po incidentu na rdeči preprogi leta 2005, ko je nek moški, pod pretvezo, da je novinar, pristopil do Toma Cruisa in ga preko lažnega mikrofona poškropil z vodo, v upanju, da bi ga ponižal.

Namesto, da bi se je jezil in nadrl moškega, mu je Cruise začel postavljati vprašanja:

  • “Zakaj si to naredil?”
  • “Kaj je na tem tako smešnega?”
  • “Ali rad počneš zlobne stvari?”

Moški, ki se je pretvarjal, da je novinar, je bil videti precej zmeden, ko je Cruise bes zamenjal za postavljanje vprašanj in ga celo prijel za roko. Številni so se ob tem začeli spraševati, če je takšen pristop res najboljši način, kako se soočiti z nesramnim obnašanjem.

Kaj je Metoda Toma Cruisa? Tehnika je ponovno zaslovela s pomočjo TikToka, kjer so preko nje predstavili način boja proti žaljivemu ali manipulativnemu vedenju s postavljanjem vprašanj. To nam pomaga, da ostanemo mirni, ko smo prizadeti, hkrati pa drugo osebo spodbudi, da preuči svoja dejanja.

Ni primerna v vseh situacijah

Metodo so doslej komentirali številni terapevti, ki pravijo, da znajo vprašanja prekiniti krog, sploh, če gre za potegavščino. Ljudje, ki se hočejo pošaliti na račun drugega, namreč bolj razmišljajo o smešni situaciji kot pa o tem, kako bo ta vplivala na osebo. Nekateri ljudje se sploh ne ozirajo na čustva drugih in iščejo zgolj eksplozivno reakcijo.

Vendar pa metoda ni primerna v vseh situacijah (denimo pri soočanju s šefom), zato je dobro predhodno oceniti, če jo lahko varno izvedemo. “Naša prva reakcija je, da nekoga pripravimo do tega, da začuti to, kar čutimo mi, in da prevzame odgovornost za to, kako nas je prizadel. Vendar je to odvisno od človekovega splošnega značaja in integritete,” je razložila psihoterapevtka Alyssa Mancao.

Foto: Unsplash

Kako uporabiti Metodo Toma Cruisa

  1. Zberite svoje misli in dihanje. Metoda lahko namreč ohladi tudi nas, ne samo osebe, ki nas je izzvala. Z osebo se nato soočite mirno in nonšalantno.
  2. Naj vas prevzame radovednost. S tem, ko boste osebi mirno postavljali vprašanja, skušajte bes zamenjati za radovednost. To vam bo pomagalo regulirati vaša čustva, hkrati pa boste bolj racionalno razumeli vedenje te osebe.
  3. Vprašanja naj bodo preprosta, kratka in neobsojajoča. Podobno kot Cruisova. “Kaj si hotel/a doseči s tem?” “Kaj se dogaja?” “Mi lahko razložiš tole?” je le nekaj primerov.
  4. Ne trudite se razrešiti konflikta. Vaš glavni cilj naj bo trenutno razumevanje perspektive osebe, ki vas je izzvala. Kasneje, ko boste malce bolj pomirjeni, lahko razmislite o namenih te osebe in se odločite, kako bi razrešili problem.
  5. Glavni cilj: postavljanje meja. Tehnika naj vam služi kot prvi korak k postavljanju meja pred tovrstnimi ljudmi. Po postavljenih vprašanjih jim lahko še date vedeti, da ne boste nadaljevali, dokler ne bosta obe strani pomirjeni.

Sicer pa lahko metodo izvedete v kateri koli situaciji, v kateri se počutite napadeni, saj boste s postavljanjem vprašanj dali vedeti, kako se počutite, druga oseba pa bo (morda) razmislila o vaših občutkih. To je namreč eden od odličnih načinov, kako se postaviti zase.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close