Kaj jé najbolj fit ženska na svetu?

09. januar 2023

Kaj jé najbolj fit ženska na svetu?

09. januar 2023
Foto: Instagram

Olimpijka, ki je petkrat zmagala na Crossfit Games, je delila, kako se prehranjuje v svojem vsakdanu.

Avstralska olimpijka Tia-Clair Toomey je petkrat osvojila zlato na CrossFit Games, zato je bila razglašena za najbolj fit žensko na svetu, piše Woman’s Health.

CrossFit je znana vrsta vadbe, ki trenira vse mišice v telesu in je sestavljena iz serije treningov z obremenitvijo in brez nje, ki so vsak dan drugačni. Prav v tem Tia najbolj uživa in ker je nenehno v gibanju, je edina stalnica v njenem življenju zdrava prehrana.

Ko je leta 2018 začela sodelovati z nutricionistko Simone Jane Arthur, se je Tia naučila jesti intuitivno. “Poučila me je, kako pomembno je, da poslušam svoje telo in berem sestavine tega, kar jem. To mi je res odprlo oči,” je povedala Tia in pojasnila, da lahko tako včasih uživa nekoliko manj hranljivo hrano, saj ve, kako se vrniti na pravo pot, ne da bi pri tem trpelo njeno telo.

Čeprav je njen jedilnik prilagojen njenim potrebam in željam, je nekaj jedi, ki si jih pogosto pripravi sama. Vsako izmed njih lahko prilagodimo svojemu okusu, pri tem pa je pomembno prisluhniti svojemu telesu, saj velikokrat najbolje ve, kaj mu primanjkuje.

Zajtrk

Tia se običajno zbudi med 5.30 in 7.00 in najprej popije kozarec vode. Pojasnjuje, da v vodo doda nekaj kapljic limone, da doda nekaj okusa.

Po kozarcu vode začne dan z ovsenimi kosmiči z borovnicami, jagodami ali malinami, pogosto pa tak zajtrk tudi nadomesti s kombinacijo ocvrtih jajc, puranje slanine in avokada z rezino toasta. Tak zajtrk jo ohranja sito do naslednjega obroka.

Foto: Unsplash

Kosilo

Za kosilo najpogosteje izbere kitajske rezance z zelenjavo in mesom (stir fry), jed, ki jo pripravimo tako, da zelenjavo nasekljamo na majhne koščke in jo na zelo visoki temperaturi na kratko popečemo, običajno v voku.

“Zelenjave lahko dodam kolikor hočem in potem dodam še dober vir beljakovin,” pojasnjuje Tia in doda, da nenehno sestavlja različne kombinacije zelenjave in jih cvre na kokosovem olju.

Foto: Pexels

V dneh, ko ne pripravlja pečene zelenjave z mesom ali ribami, najraje izbere zrezek v kombinaciji s šparglji in krompirjem ali jajca z polnozrnatim pecivom. “Poskušam zagotoviti, da svoje telo hranim s polnovrednimi živili, kot so sadje, zelenjava in dobre beljakovine, kot so piščančji zrezki ali ribe,” je zaključila.

Večerja

“Dobra ideja za večerjo je kuhan ohrovt, potresen z malo soli in kos lososa ali zrezka,” pravi Tia in pojasni, da je takšna večerja lahka, a dovolj nasitna in zdrava. “Skušam jesti manjšo večerjo, da ne grem spat s polnim želodcem,” je povedala in pojasnila, da ima navado večerjati okoli 19. ure, da si pred spanjem zagotovi čas za sprostitev.

Foto: Pexels

Prigrizki

“Svoje telo ves čas hranim z energijo, zato nisem nikoli lačna,” pravi Tia, ki vedno je pred in po vadbi. Pred treningom spije beljakovinski smuti, po treningu pa z veseljem poje ostanke prejšnjega kosila. Hrano vedno nosi v torbi za trening, saj meni, da je telo z vadbo dovolj izčrpano in ga želi nahraniti s kakovostnim obrokom.

Med tekmovanjem pogosto poseže po banani, da bi svojemu telesu dala takojšnjo energijo, ki bo zagotovila uspešen rezultat.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close