Kaj je #swedengate in zakaj so ljudje jezni na Švede?

02. junij 2022

Kaj je #swedengate in zakaj so ljudje jezni na Švede?

02. junij 2022
Foto: Pexels

Splet je šokiran nad dejstvom, da Švedi ne nahranijo svojih gostov.

V zadnjih dneh je Švedska v središču pozornosti, saj so mnogi uporabniki v šoku. V nasprotju s slovensko tradicijo, Švedi namreč svojih gostov ne nahranijo.

Polemika se je začela na priljubljenem forumu Reddit, ko je eden izmed uporabnikov vprašal: “Kaj je najbolj čudna stvar, ki ste jo morali storiti v hiši nekoga drugega zaradi njihove kulture/vere?”

Pozornost spleta pa je ujel uporabnik z odgovorom: “Spomnim se, da sem obiskal prijatelja iz Švedske. Medtem, ko sva se igrala, je njegova mama zaklicala, da je večerja pripravljena. In pazite to, rekel mi je naj počakam v njegovi sobi, medtem ko jedo.”

Od tega trenutka se je objava z Reddita po spletu razširila kot požar. Na Twitterju se je med trendi celo pojavila značka #swedengate. Kmalu je na tisoče uporabnikov delilo lastne izkušnje, ko jim v švedskih gospodinjstvih niso postregli hrane. Številni Švedi so zagovarjali to prakso, medtem ko so ne-Švedi začeli kritizirati državo zaradi njenih navad.

Ali Švedi postrežejo svoje goste?

Kljub temu, da so bili mnogi na spletu šokirani nad novico, da Švedi svojih gostov ne nahranijo, je na Švedskem to zelo pogosta praksa.

Praviloma Švedi svojim gostom ne postrežejo hrane (predvsem tujim otrokom, ki se pri njih igrajo), zato da ne zmotijo njihovih lastnih načrtov za družinsko večerjo.

Švedinja Linda Johansson je pojasnila: “Švedsko razmišljanje je tako: tuj otrok (ali družina) ima lahko drugačne načrte za svojo večerjo in mi ne želimo pokvariti teh načrtov ali priprav. Menim, da nima nikakršne povezave s tem, da ne bi želeli nahraniti otrok, ali ker bi to stalo nekaj denarja. Preprosto gre za tradicijo, da želijo otroci jesti z lastno družino.”

Mnogi Švedi so po polemiki to prakso potrdili. “Švedi kuhajo za ljudi, ki jih pričakujejo (družino). Gre se za točne porcije,” je napisal eden izmed Twitter uporabnikov. “Nimamo nič proti gostom, le povejte nam vnaprej in naredili bomo dodatno porcijo. In na Švedskem je razumljeno, da ne ješ pri prijateljih nenajavljeno. Brez težav.”

Drug uporabnik je razložil, da tradicija izhaja iz spoštovanja do družine otroka, ki je na obisku, “ker so morda načrtovali svojo večerjo”, ki bi bila potem odveč. “Prav tako je čas, ki ga zvečer preživiš s svojo družino, pomemben. Mi družinskega časa ne motimo,” je še dodal.

Oglasila se je celo znana švedska pevka Zara Larsson, ki je na Twitterju potrdila, da je to del švedske kulture: “Peak Swedish culture” (vrh švedske kulture, op. p.).

Zakaj so ljudje jezni?

A ta informacija je mnoge vseeno precej razjezila. Nekateri ljudje verjamejo, da bi otroke – tudi, če so tuji – morali nahraniti, v slučaju, da niso jedli cel dan.

“Zakaj bi sploh povabil otroke, brez da bi omislil, da jih moraš nahraniti, otroci so utrujeni in lačni po igri,” je izpostavil eden izmed uporabnikov na Twitterju.

Druga uporabnica, ki je odraščala v Stockholmu, imela pa je perzijske starše, je razložila, da jo je njena švedska soseda pustila samo in “lačno” v njeni sobi, medtem ko je jedla z družino. “Imela sem tesno prijateljstvo s svojo švedsko sosedo in vsakič, ko sem bila pri njej v času večerje, me je pustila samo v njeni sobi, brez besed za 20 do 30 minut, medtem ko sem tam sedela lačna.”

Drugi so svojo kulturo navedli kot razlog, zakaj svojih gostov nikoli niso pustili lačnih. Instagram profil @LoverOfGeography je ustvaril zemljevid držav in po barvah kategoriziral, kako verjetno je, da vas bodo v kateri državi postregli.

Skandinavske države kot so Norveška, Švedska in Finska, so bile obarvane rdeče, kar pomeni, da so možnosti, da vas nahranijo, zelo nizke. Mediteranske države kot so Italija, Španija in Grčija, pa vas bodo nahranile “skoraj vedno”.

“Medtem ko v Indoneziji skuhamo dodatno hrano v slučaju, da dobimo obiske v času kosila ali večerje,” je napisala ena oseba, druga pa dodala: “To se v azijskih družinah nikoli ne zgodi. Prej se bo gostitelj odpovedal obroku, da bo gost lahko jedel.”

Ena izmed uporabnic pa je dejala: “Samo da veste, temnopolti ljudje ne marajo ljudi, ki to počnejo. Da ne nahranite otroka, ki se pri vas igra, medtem ko vsi ostali jedo, je odličen način, kako zagotoviti, da vas nikoli več ne obišče. Mi nahranimo vse. Tudi če nimamo dovolj.”

Kljub jezi uporabnikov pa dvomimo, da bodo Švedi svoje navade spremenili, saj kultura moti samo tiste, ki niso iz Švedske. Bodite le previdni: če obiščete prijatelja iz Švedske, pridite siti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close