Kaj je tehnika ‘pomodoro’ in kako deluje?

15. maj 2023

Kaj je tehnika ‘pomodoro’ in kako deluje?

15. maj 2023
Foto: Pexels

Gre za metodo upravljanja s časom, s katero izboljšate svojo učinkovitost in osredotočenost.

Če opažate, da postajate neproduktivni, se čutite preobremenjeni in imate občutek, da vam zmanjkuje časa, bo tehnika ‘pomodoro’ morda prava za vas.

Za kaj gre? Tehnika ‘pomodoro’ je metoda upravljanja s časom, ki jo je izumil Italijan Francesco Cirillo, ki pravi, da je odkril, da se “lahko naučimo, kako izboljšati svojo učinkovitost in bolje oceniti, kako dolgo bo trajalo dokončanje naloge”.

Tehnika je postala priljubljena tudi zato, ker se lahko aplicira na različna področja in je enostavna za učenje. Temelji na tem, da delovne naloge razdelimo na manjše dele, ki jih opravljamo 25 minut.

Foto: Pexels

Kako jo izvajati?

  • Izberite en projekt ali nalogo, na katero se želite osredotočiti.
  • Nastavite si odštevalnik časa na 25 minut in se lotite dela.
  • Ko zazvoni, naredite dve do tri minute odmora.
  • Ponovite.
  • Po štirih opravilih naredite daljši odmor.
  • Vsako opravljeno opravilo si zabeležite v beležnico.
Foto: Pexels

Metoda je uporabna, če se med delom zamotite ali se želite še bolj poglobiti v opravilo, oziroma nalogo. Idealna je za številne vrste dela, vključno s pisanjem, branjem, oblikovanjem in študijem. Deluje tudi, če imate veliko ponavljajočega se dela, kot je denimo urejanje elektronske pošte.

25-minutna opravila po načelu ‘pomodoro’ so dovolj dolga, da opravite nekaj dela, a hkrati dovolj kratka, da ne bi bila preobremenjujoča. Za razliko od tega, da bi poskušali več ur delati brez premora, je razmeroma enostavno nizati majhna opravila ena na drugo.

Štiri seje lahko denimo predstavljajo zelo produktivno jutro – presenetljivo je, koliko lahko dosežete v kratkih sejah osredotočenega dela. Številni poročajo, da je tehnika najučinkovitejša ravno v dopoldanskem času.

Foto: Pexels

Kaj prinaša tehnika?

Zaradi načina pristopa ta tehnika prinaša večjo osredotočenost, učinkovitost in odločenost, da je potrebno opravilo opraviti: ker gre za ravno prav dolge seje, ni bojazni, da bi pozornost upadla. Nekateri za še boljšo osredotočenost izklopijo vse moteče dejavnike in si prižgejo ambientalno glasbo.

Dolžino seje lahko seveda prilagajte sebi – jo skrajšate ali podaljšate. Važno je le, da si jemljete redne odmore, cilj pa je, da zgradite seje osredotočenega dela.

Tehnika je primerna za vse, ki se čutijo raztresene ali preobremenjene, da bi se osredotočili na tisto, kar je pomembno.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close