Kaj je to LAT zveza?

04. maj 2022

Kaj je to LAT zveza?

04. maj 2022
Foto: Unsplash

Živeti skupaj ali ne? Zveza LAT “Living apart together” združuje najboljše obeh možnosti.

Za nekatere je skupna selitev prvi pomemben korak v razmerju, drugi pa svoj dom raje obdržijo le zase. Pari, ki so skupaj, a si ne delijo stanovanja, živijo v tako imenovanem LAT razmerju (Living apart together). Gre za vrsto razmerja, ki ponuja največ svobode obema partnerjema.

Kaj je to LAT zveza?

LAT pomeni “živeti ločeno”, se pravi, da je par v zvezi, vendar ne živi skupaj. Za to obstajajo mnogi razlogi: zveza na daljavo, drugačen kraj dela ali pa zavestna odločitev imeti tako razmerje.

Foto: Pexels

Prednosti in slabosti LAT zvez

Tako kot vsak tip zveze, ima tudi LAT svoje pluse in minuse. Poleg neodvisnosti, ki jo ponuja, lahko partnerjema na dolgi rok koristi in škoduje v marsikateri stvari.

Prednosti LAT

  • Zasebnost: ločena stanovanja omogočajo zasebno zatočišče, kadar si ga zaželimo.
  • Brez kompromisov: zaradi osebne neodvisnosti ni potrebe po neprestanem sprejemanju kompromisov s partnerjem.
  • Načrtovani izleti: zmenki, aktivnosti in romantične avanture ostanejo za vaju nekaj posebnega.
  • Več pozornosti: čas, ki ga preživite skupaj, je veliko bolj cenjen in kvaliteten.
  • Ekonomska neodvisnost: pri ločenih gospodinjstvih partnerju ni treba utemeljevati svojih finančnih odločitev.
  • Soočanje s strahom pred zvezo: ljudem, ki imajo težave z navezanostjo in bližino, se ni treba bati neprestane bližine.
Foto: Pexels

Slabosti LAT

  • Imeti dve gospodinjstvi: lastništvo ali najem lastnega doma je dražje, kot če si par deli eno najemnino/nakup.
  • Več dela v razmerju: da se pari v LAT ne oddaljijo preveč, morajo v svoje razmerje aktivno vlagati veliko več dela.
  • Načrtovanje: spontanosti v takem razmerju skoraj ni, saj mora par svoje druženje in zmenke vedno načrtovati.
  • Ni vsakdanjosti: zaradi razdalje ni občutka, da imata skupen vsakdan in skupaj doživljata življenjske trenutke.
  • Ljubosumje: ker živita narazen, nimate nadzora nad tem, kaj partner počne, ko nista skupaj. To pa lahko vodi do ljubosumja.
  • Visoka pričakovanja: ker se redko vidita, imata pred vsakim druženjem visoka pričakovanja. Če partner razočara z načrti, lahko pride do konfliktov.

Za koga je primerna LAT zveza?

Načeloma lahko v razmerje LAT vstopi vsak, ki si želi romantične zveze, a želi ohraniti svojo avtonomijo in neodvisnost življenja v lastnem stanovanju. Da bi odnos LAT deloval na dolgi rok, morata biti oba partnerja sposobna komunicirati ter biti zanesljiva in odprta. Visoka stopnja zaupanja je pomembna, da lahko mirne vesti uživate v času brez partnerja.

Morda ste pravkar spoznali nekoga ali pa se po nekaj časa v razmerju soočate z vprašanjem, ali bi se preselili skupaj ali bi obdržali obe stanovanji. Najpomembneje je, da se počutite udobno v vrsti razmerja, ki ga imate ali ga želite poskusiti. Na primer, odprto razmerje ali poliamorno razmerje deluje le, če oba podpirata ta model odnosa. V nasprotnem primeru neravnovesje hitro vodi v nezadovoljstvo, strah pred izgubo ali psihične težave.

Foto: Unsplash

Če si želite preizkusiti LAT, je pomembno, da poslušate svoje in partnerjeve potrebe. Ni nujno, da sta to vedno dve ločeni stanovanji. Če si vi ali vaš partner želite prostor za umik, si ga lahko ustvarite tudi v skupnem stanovanju. Naj bo to miza za ustvarjalnost, glasbena soba ali soba za hobije. Obstaja veliko možnosti za kompromis, ki lahko deluje za obe osebi. Pomembno je le, da se o tem pogovarjate.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close