Kaj?! Na Instagram objavah se ne bo več videlo število všečkov?

24. april 2019

Kaj?! Na Instagram objavah se ne bo več videlo število všečkov?

24. april 2019

Radikalna sprememba politike družbenega omrežja Instagram močno vznemirja ‘influencerje’, ki služijo kruh prav na podlagi števila ‘lajkov’ ali všečkov

Gre za novico, o kateri vsi, ki objavljajo na Instagramu, zadnje dni na veliko razpravljajo v javnosti. Če bo ta radikalna sprememba politike tega družbenega omrežja čisto zares stopila v veljavo, bi mnogim, ki živijo od števila všečkov, lahko prizadejala resne posledice.

Kot napoveduje nova politika, naj bi bilo na Instagramu (IG) po novem skrito število všečkov, ti bodo postali nevidni za druge, ki obiščejo posamezen profil na Instagramu. Ne bodo pa skriti samemu uporabniku, ki je vsebino na svojem profilu objavil.

Vodilni pri tem socialnem omrežju pravijo, da je namen nove uredbe ta, da se bodo sledilci bolj osredotočali na samo vsebino, ki je objavljena oz. se deli, ne pa na samo število všečkov pod konkretno objavo ali videzapisom. Prav število všečkov je za marsikaterega Instagramerja postalo statusni simbol. Od števila ‘lajkov’ je namreč odvisno njihovo sodelovanje z znanimi blagovnimi znamkami. Na podlagi števila sledilcev (‘followerjev’) ter všečkov namreč mnogi služijo lepe denarce v navezi s podjetji, s katerimi sodelujejo!

Glavni pri Instagramu so javnosti sporočili, da so za zdaj v fazi testiranja te opisane možnosti. Nekateri uporabniki IG-ja to novost celo pozdravljajo, saj jim ni všeč neenakost, ki se ustvarja na podlagi števila všečkov in podjetje pozivajo, naj to politiko čisto zares uveljavi.

Na drugi strani imamo kajpak influencerje, ki so zaradi možne spremembe prav zares na trnih, saj bi jim lahko nevidnost všečkov v javnosti oz. pri drugih uporabnikih omrežja odvzela možnost dobrega zaslužka, ki se v nekaterih primerih šteje celo v sto tisočih evrih ali pri izbrancih celo v milijonih evrov.

Spomnimo se, da je bil ‘like’ oziroma všeček zamišljen kot simbol (v obliki srčka), s katerim uporabniki družbenega omrežja Instagram pokažejo, da jim je določena objava všeč. A sčasoma je všeček postal veliko, veliko več od tega… Spremenil se je v svojevrsten statusni simbol, tudi v simbol moči in vpliva.

Prav zaradi njih lahko influencerke in influencerji zaslužijo neverjetne vsote denarja ali pridejo do številnih drugih, nezanemarljivih ugodnosti v obliki izdelkov, potovanj ali luksuznih storitev… Like’ je namreč sčasoma postal dragocena valuta na IG-ju.

Ravno število všečkov pa je na druge uporabnike, ki od objav ne živijo ter z njimi nič ne zaslužijo, ustvarilo psihološki pritisk. Vse več jih objavljuja določene vsebine zgolj zato, da dobijo čim več všečkov in s tem prejmejo potrditev svoje vrednosti. To nikakor ni bil prvotni namen Instagrama! Vse več je mladih, tako trdi ena od raziskav, ki postanejo depresivni, če njihova objava zbere (pre)malo všečkov.

Tako se med uporabniki, sledilci in delilci vsebin ustvarja nezdrava konkurenca, celo med prijatelji. Vodilni pri Instagramu pravijo, da želijo s to novo potezo zmanjšati psihološki pritisk na uporabnike in ublažiti njihovo odvisnost od všečkov, ki se je čisto zares razvila in je dandanes močno prisotna na IG.

Medtem, ko bi bila povprečnemu uporabniku IG napovedana sprememba čisto všeč ali bi jo celo podpiral, pa bi influencerjem nedvomno povzročila precej težav.

D. S.

Foto: Buro247.hr, Instagram, Talkwalker, Security Intelligence

Style. Več novic

New Report

Close