Kaj pomeni, če sanjate svoj rodni dom?

06. marec 2022

Kaj pomeni, če sanjate svoj rodni dom?

06. marec 2022
Foto: Unsplash

Ste kdaj sanjali svoj rodni dom, v katerem ste preživeli svoje otroštvo? Predstavljamo nekaj razlogov za to.

Ali kdaj sanjate svoj dom iz otroštva? To posebno mesto se zelo pogosto pojavlja v sanjah mnogih ljudi. Za nekatere so to sanje v času, ko so bili otroci in mladostniki, drugi pa sanjajo, kako sedaj kot odrasli živijo v njem.

Kaj nam skuša naša samozavest povedati? Si želimo vrniti v ta čas? Si želimo tistega modrega kavča, na katerem smo dremali kot otroci, svoje sobe ali vseh svojih igrač?

Foto: Unsplash

Sanje o rodnem domu: pogrešamo preteklost?

Po mnenju terapevtke, ki analizira sanje, dr. Leslie Ellis, verjetno nobena izmed prej naštetih možnosti ni razlaga za vaše sanje. “V idealnem primeru sanjamo o svojem domu, ker smo navezani nanj in ga povezujemo s časom, ko smo se počutili varne in ljubljene,” je povedala za MindbodyGreen. “Lahko je bil to naš čas svobode in se nas zelo dotakne, saj smo v mladosti doživeli veliko svojih ‘prvič’.”

Dr. Ellis razlaga, da obstaja več razlogov, zakaj sanjamo o svojem domu prav sedaj. Ena izmed možnosti je, da trenutno predelujemo svoje otroške spomine, ti pa so lahko pozitivni ali negativni.

Manj prijetni spomini na preteklost in sedanjost nas lahko namreč okupirata na enak način, kot tisti posebej lepi spomini. Slednje bi lahko prišlo na dan, ko gremo skozi težko fazo s tipičnimi “težavami odraslih”, kot so skrb za denar ali stres na delovnem mestu.

Foto: Unsplash

Sanje o prostorih iz otroštva lahko odražajo notranjo rast

Možno je tudi, da se zelo intenzivno razvijate. Razmislite, če se je vaša otroška soba skozi leta kakorkoli spremenila? “Običajno to pomeni, da smo zrastli in se spremenili v notranjosti, odkar smo živeli v tisti hiši,” pravi dr. Ellis.

Druga možna razlaga teh sanj pa je, da je to metafora za naše telo in potencialne zdravstvene težave. Okna lahko npr. predstavljajo oči, električni sistem predstavlja živčevje itd. Dr. Ellis svetuje, da v tem primeru razjasnite dvome z zdravnikom.

Verjetno nikoli ne bomo natančno vedeli, zakaj je to točno tisto, o čemer sanjamo določene noči. Navsezadnje naši možgani med spanjem obdelajo toliko vtisov in izkušenj – tako tistih iz preteklih dni, kot tistih iz našega otroštva in mladosti. Toda ti namigi lahko pomagajo razvozlati navidezne zmede naših nočnih potovanj v preteklost.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close