Kaj se dogaja z našim telesom, kadar premalo spimo

25. november 2021

Kaj se dogaja z našim telesom, kadar premalo spimo

25. november 2021
Avtor: Unsplash

Vsem so nam poznana obdobja slabšega spanca, a ko dolgoročno premalo spimo, to škodje našemu zdravju. Razkrivamo posledice dolgotrajnega pomanjkanja spanca.

Koliko je treba spati za naše zdravje, je zelo individualno. Nekaterim je dovolj šest ur, nekaterim pa devet do deset ur spanca. Za večino ljudi je dovolj med sedem in osem ur za popolno regeneracijo.

Vsi vemo, kako se počutimo po dolgi neprespani ali nemirni noči. Zato nas tudi ne presenečajo zdravstvene posledice daljših neprespanih obdobij.

Postanemo občutljivi

Zaradi premalo spanca smo veliko bolj občutljivi na senzorične dražljaje. Ne razlikujemo več dobro med pomembnimi in nepomembnimi dražljaji. Glasni zvoki ali opozorilni toni nam vzbudijo več stresa kot običajno, naši možgani ne znajo ločiti med pomembnim in nepomembnim.

Pada nam koncentracija

Obstaja še več posledic nezadostnega spanca. Ker se ne regeneriramo popolnoma, to privede do težav s koncentracijo in spominom. Tekom faze globokega spanca predelujemo svoje spomine, vključno s tem, kar smo se čez dan naučili. Kadar ga nimamo dovolj, ali pa so te faze prekratke, to negativno vpliva na naše miselne procese. Kadar ne spimo dovolj, se pogosteje dogaja, da mešamo besede ali pa se jih ne spomnimo.

Avtor: Unsplash

Lahko se zredimo

Ko spimo, naše telo sprošča hormone sitosti kot je leptin. Če se to ne bi dogajalo, bi se ponoči zbujali lačni. Noč je namreč najdaljša faza v dnevu, ko smo brez hrane. Kadar smo budni, telo namesto leptina sprošča hormone apetita npr. grelin. Posledica tega je, da smo bolj lačni.

Kadar ne spimo dovolj, naše telo hrepeni po hrani, bogati z maščobami in ogljikovimi hidrati. Ker nam ta hrana nudi zelo hiter vir energije, ki pa traja zelo malo časa, smo zato hitro ponovno lačni. Pomanjkanje spanca tako poveča tveganje za debelost, ki je nevarna zdravju.

Koža se hitreje stara

Kadar nam primanjkuje spanca, naše telo sprošča hormon stresa, kot je kortizol. Ta pa vpliva na strukturo kože, ki postane tanjša, izgubi elastičnost in se izsuši. To pa doprinese k zgodnjem staranju kože in gubam.

Poveča se tveganje za bolezni

Če ne spimo dovolj, se poveča tudi tveganje za različne bolezni. Kadar nam primanjkuje spanca, se nam pospeši bitje srca, temperatura pa nam pada, kar oslabi naš imunski sistem. Poleg tega veča tveganje za kardiovaskularne bolezni, med drugim aterosklerozo, srčno ali možgansko kap.

Ostale potencialne negativne posledice vključujejo tudi visok krvni pritisk in upočasnjeno razgrajevanje sladkorja v krvi. To pa povečuje tveganje za diabetes tipa 2. Pomanjkanje spanca ni škodljivo le za telo, ampak tudi povečuje tveganje za različne duševne bolezni, kot je depresija.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close