Kaj se lahko zgodi, če jeste sladoled vsak dan?

11. julij 2022

Kaj se lahko zgodi, če jeste sladoled vsak dan?

11. julij 2022
Foto: Unsplash

V vročih poletnih dneh mnogi radi posežemo po sladoledu. A če ga jeste vsak dan, to lahko vpliva na vaše zdravje.

Čeprav sladoled vsebuje nekaj pomembnih hranil, kot so kalcij ali vitamina D in A, jih ni v zadostnih količinah, da bi te dobro vplivali na vaše zdravje, piše Healthline. Zagotovo vsebuje veliko maščob in sladkorja, zato se ne zanašajte na sladoled, da bi dobili svoj dnevni odmerek teh ključnih hranil.

Vsakodnevno uživanje sladoleda lahko vpliva na vaše telo in zdravje na več načinov, nekateri dejavniki pa so lahko bolj škodljivi kot drugi.

Lahko povzroči občutljivost zob

Zobje lahko postanejo občutljivi na hladno, vročo in kislo hrano ter pijačo, kar pa se zgodi, ko se zobna sklenina, lupina, ki prekriva vaše zobe, skrči in so živčni končiči zob izpostavljeni, piše Eat this, not that. Če sumite, da bi lahko bila vaša težava občutljivost zob, bo vsakodnevno uživanje sladoleda to še poslabšalo. Vsekakor obiščite svojega zobozdravnika, in če želite medtem še vedno jesti sladoled, ga ne grizite, ampak ližite.

Foto: Unsplash

Lahko pomaga graditi mišice

Nutricionist in trener slavnih Jay Cardiello meni, da sladkorji v sladoledu pomagajo pri izgradnji mišic in preprečujejo razgradnjo beljakovin s povečanjem ravni insulina v telesu. Dodaja, da je sladoled lahko koristen tudi do dve uri po treningu.

Zdravnica Kristi Funk pa meni, da čeprav je v tem nekaj resnice, vseeno ne gre pretiravati.

Lahko moti vaš spanec

Študija v Journal of Sleep Medicine je pokazala, da je uživanje hrane z nizko vsebnostjo vlaknin in veliko nasičenih maščob povezano z lahkim spancem. Uživanje večjih količin sladkorja, zlasti ponoči, zmanjša količino globokega, krepčilnega spanca.

Strokovnjak za spanje Chris Winter meni, da sladoled po večerji ali uživanje veliko mastne hrane pred spanjem ni dobro pri za večini težav s spanjem. Winter svetuje, da je pred spanjem bolje pojesti banano, ki je bogata z magnezijem, ki izboljšuje spanec.

Foto: Unsplash

Lahko negativno vpliva na razpoloženje in zdravje možganov

Zdravnica Eva Selhub razlaga, da je hrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, kot je sladoled, škodljiva za možgane. Številne študije so odkrile povezavo med prehrano z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev in oslabljenim delovanjem možganov ter celo poslabšanjem simptomov motenj razpoloženja, kot je depresija.

Verjetno se boste zredili

Čeprav je sladoled mnogim najljubša poslastica, lahko njegovo vsakodnevno uživanje povzroči debelost, sladkorno bolezen in negativno vpliva na zdravje srca. Številne raziskave so že pokazale, da uživanje velikih količin sladkorja povzroča povečanje telesne teže.

Foto: Unsplash

Izpostavljenost večjemu tveganju za kronične bolezni

Če se zaradi vsakodnevnega uživanja sladoleda zredite, boste povečali tudi tveganje za razvoj nekaterih kroničnih zdravstvenih težav, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi in rakom.

Uživanje velikih količin sladoleda vam lahko ustavi srce

Vsakodnevno prenajedanje visokokalorične, mastne in težke hrane, kot je sladoled, zagotovo ni dobra ideja. Ena študija bolnikov s srčnim infarktom je pokazala, da je večja verjetnost srčnega infarkta ali drugih resnih koronarnih težav pri ljudeh, nastopila po zaužitju neobičajno težkega obroka.

Hrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja povzroči nenaden dvig inzulina in trigliceridov v krvi, zviša krvni tlak in srčni utrip ter povzroči zamašitev krvnih žil, kar lahko povzroči srčni infarkt.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close