Kaj sem se naučila na 6-dnevnem festivalu?

18. avgust 2023

Kaj sem se naučila na 6-dnevnem festivalu?

18. avgust 2023
sziget

V preteklih dneh sem se imela kot novinarka priložnost udeležiti festivala Sziget. Kaj me je moja druga izkušnja na tem festivalu naučila?

V drugem tednu avgusta se vsako leto odvija eden izmed največjih evropskih festivalov, Sziget. Szigeta sem se prvič udeležila leta 2018 s svojimi prijatelji. Takrat smo se na festivalu tudi odločili šotoriti – to osnovna tedenska vstopnica za festival že vključuje.

Če najprej opišem svojo prvo izkušnjo s festivalom, sem se takrat naučila, da tam nikoli ne bom več kampirala. Razlogov za to je več: spanec je zaradi glasbe praktično nemogoč, celoten otok je prekrit s finim peskom, ki se ti po tednu vdihavanja močno zažre v nosnice in grlo, na samem vrhu izkušenj pa je dejstvo, da je nekdo uriniral v naš šotor. Čiščenje posušenega urina, pomešanega z mivko pri 30 stopinjah, je resnično odlična izkušnja.

A vendar sem se po petih letih odločila vrniti, kaj sem se naučila tokrat?

Foto: Meta Vražič

Stičišče mnogih kultur

Na samem festivalu so letos sodelovali ljudje iz 62 različnih držav. Na vsakem vogalu, ki ga prehodiš – in, o bog, celoten dan res samo hodiš – se najde zanimivost iz neke druge kulture ali države. Tako sem bila priča afriškemu plesu iz Gane, akrobatski skupini iz Amerike, drag šovu iz Anglije, pila sem liker z Malte in klepetala s pastorjem iz Madžarske. Resnično sem imela priložnost izkusiti stvari, ki jih najbrž ne bi, če bi obiskala države same.

In ob svojem prvem obisku ničesar od tega nisem storila ali si ogledala. Za kar mi je bilo še nekaj časa žal. Festival je ogromen in ponuja številne zgodbe in izkušnje, ki jih preprosto morate doživeti. Cirkus, okrogle mize, delavnice, pogovori s terapevti, kvizi, karaoke in še in še … Tam bi bila lahko cel mesec, pa še vedno ne bi doživela vsega.

Foto: Instagram @szigetofficial

Nujna oprema

Za festival, ki je tako dolg in tudi tako velik, je nekaj opreme, ki se more nujno nahajati v vaši prtljagi. Na prvo mesto bi postavila dobro obutev. Vaša obutev je najpomembnejši del festivala, saj ne glede na to, kako ‘leni’ boste na katerikoli dan, vam 10 do 15 tisoč korakov na dan ne uide. Imejte udobne in kvalitetne čevlje, saj raziskave kažejo, da v povprečju obiskovalci festivalov prehodijo kar 12 kilometrov in pokurijo do 4500 dodatnih kalorij na dan.

To pa me pripelje do naslednje točke: prigrizki. Pri festivalih, ki trajajo več dni, je izhod običajno dovoljen. Resnično vam polagam na srce, založite se s hrano in pijačo – cene znotraj festivala so vrtoglave. Za meni, ki je vključeval burger, krompirček in pijačo, sem odštela 20 evrov. Neznosno.

Foto: Meta Vražič

Še ena stvar, ki jo nujno potrebujete, so čepki za ušesa. Dober par čepkov za ušesa je najboljša investicija, ki jo lahko storite. Ne le da so številni koncerti izjemno naporni za vaša ušesa, ne glede na to, kako daleč stojite, so tudi odličen dodatek za trenutke, ko se odločite za popoldanski počitek na otoku. Neprestano mešanje zvokov in hrupa lahko postane izjemno naporno, zato sem jim sama nosila tudi, ko nisem bila na koncertih.

Glede oblačil ni omejitev

Kaj pa obleke? Kako se obleči za festival? Odgovor je izjemno preprost: kakor želite.

Na festivalih boste videli oprave, ki si sami jih nikoli ne bi zamislili. Od ljudi, ki so le v kopalkah, do prosojnih oblek, kostumov, kavbojskih oprav, usnjenih oprav, bleščic, verig, preprosto vse je sprejemljivo. In tudi skorajšnja golota je sprejemljiva, iskreno dvomim, da obstaja oprava, ki bi privedla do kakršnegakoli zgražanja na tleh festivala. Ni meja.

Foto: Meta Vražič

Torej, če imate doma neki predrzen kos, ki ste ga kupili, ko ste se počutili pretirano pogumni, pa ga še niste oblekli, je festival pravi čas za to. Tu ste resnično svobodni.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close