Kaj si želite, da bi vam povedali pri 15, pa vam niso?

02. februar 2022

Kaj si želite, da bi vam povedali pri 15, pa vam niso?

02. februar 2022
Foto: Unsplash

Uporabniki Starševskega čveka delijo, kaj bi si želeli, da bi vedeli, ko so imeli le 15 let.

“… da naj vložim v kriptovalute,” je povedal prvi uporabnik.

“Da večna prijateljstva in ljubezni ne obstajajo. In da ni vsak starš dober starš. In da so vredni absolutnega spoštovanja zgolj, če spoštujejo svoje otroke.”

Med glavnimi sporočili je bilo, da se živi le enkrat. “Časa ni neskončno. Da se je najbolje vsake stvari lotiti takoj in ne odlašati – in da ti je najbolj žal stvari, ki jih nisi naredil in zelo redko za tisto, kar si – zato si upaj in naredi, kar si želiš. Pa še to, da ja vsak sam odgovoren za svoje počutje in čustva in v resnici ni mogoče z obzirnostjo paziti na druge. Samo … to bi bilo že fajn slišati – a pomagalo verjetno ne bi. Ker to moraš sam ugotoviti, ker tudi znati slišati je nekaj, česar pri 15 nimaš,” je delil svoj nasvet eden izmed uporabnikov.

A kaj, ko pri 15 tako ali tako redko poslušamo. “Karkoli bi mi povedali, se me itak ne bi prijelo takrat, ampak čez kar nekaj let pozneje, ko bi imela že nekaj življenjskih izkušenj in bi že kaj doživela in preživela.”

“V bistvu nč takega. Sem vedela vse, kar 15-letnica mora vedeti, ostalo je čakalo, da postopoma razkrijem z nadaljnjimi leti. Če bi mi en odrasel in izkušen povedal vse o življenju (ok, itak ne bi poslušala), bi najstništvo izgubilo svoj čar. Sicer pa, odraščajoči otroci morajo stvari tudi probat (pa čeprav s kako slabo izkušnjo), ne samo slišat od drugih.”

Eden izmed uporabnikov je svojih 15 nasvetov kar oštevilčil, nekaj smo jih zbrali tukaj:

  • “Da ni noben problem, če ti kaj ne uspe. Problem je, če se zaradi strahu pred neuspehom nečesa sploh ne lotiš.
  • Da so t.i. mehke veščine tiste, ki na koncu odločajo o posameznikovem uspehu. Strokovno znanje je nujna osnova, ne odločujoči element.
  • Poznati moraš svoje prioritete in živeti v skladu z njimi, če želiš čutiti zadovoljstvo v življenju in veselje do življenja. Nimamo vsi enakih prioritet.
  • Če ne boš sam poskrbel zase, ne pričakuj tega od drugih.
  • Če sam sebe ne spoštuješ, zakaj bi te drugi.
  • Poslušaj samega sebe. Ti si tisti, ki bo moral živeti s svojimi odločitvami in posledicami svojih dejanj.”

Kaj pa bi vi sami sebi povedali pred leti? Menite, da bi se poslušali?

Ostale modrosti lahko preberete, ali pa delite svoj odgovor na našem forumu Starševski čvek.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close