Kaj storiti, če najstniška nosečnost zamaje družino?

04. januar 2022

Kaj storiti, če najstniška nosečnost zamaje družino?

04. januar 2022
Avtor: Pexels

Najstniška nosečnost je že od nekdaj tabu, o katerem v Sloveniji dokaj redko slišimo. Kaj storiti, če se v tej situaciji znajdete vi?

Ob zanositvi so občutki običajno zelo mešani, ne glede na starost vpletenih: strah, veselje, presenečenje … Vendar ko je bodoča mamica še najstnica, to prinese številne skrbi in dvome, če je dekle, ki je še samo otrok, sploh sposobno za otroka skrbeti. Situacija ni lahka za nobenega vpletenga, pogosto pa se tem najstnicam tudi zgodi, da jih njihovi partnerji zapustijo.

Kako povedati staršem?

Če si se v situaciji znašla sama, je prva najtežja stvar, ki jo je treba narediti, povedati svojim staršem. Ne glede na to kako blizu ste si, je lahko reakcija tvoji staršev povsem nepredvidljiva, saj nihče ne pričakuje, da bo njihovo 17-letno dekle zanosilo.

Psihiatrinja Dr. D’Arcy Lyness svetuje, da si vnaprej pripraviš, kaj boš povedala “Začni z ‘nekaj težkega vama moram povedati, izvedela sem, da sem noseča’ in nato počakaj. Daj jim nekaj časa, da informacijo absorbirajo in predelajo.”

Pripravi se na reakcijo, nihče ne ve kaj sledi. Bodo šokirani? Jezni? Razumevajoči? Sledi lekcija?  Ker ne veš kaj točno te čaka, je pametno, da se pripraviš na vse od naštetega. Če tvoji starši začnejo kričati na primer, bo pogovor bolj produktiven, če si na to že pripravljena. “Seveda, ne vpije prav vsak starš, večina jih v resnici ne. Tudi če imajo tvoji starši najprej zelo močno reakcijo, običajno svojemu otroku kasneje nudijo pomoč in podporo,” pravi psihiatrinja Lyness.

Avtor: Profimedia

 Ne glede na njihovo reakcijo je pomembno, da jim daš prostor, da reagirajo in povejo kako se počutijo, brez da jih prekinjaš. Pusti jim, da govorijo in se ‘izpraznijo’, če to potrebujejo. Istočasno ko končajo, jim povej kako se ti počutiš. “Če veš, da so razočarani, jim to povej. Povej jim, da si razočarana, prestrašena tudi ti. Tako te bodo lažje razumeli,” še svetuje Lynessova.  Ker je govoriti o svojih čustvih v taki situaciji lahko zelo težko, si lahko napišeš tudi vnaprej, tako pa bo vaš pogovor tudi lažje vodljiv.

Če potrebuješ pomoč, si jo poišči. Lahko se pogovoriš s svetovalcem, zdravnikom, medicinsko sestro, ki ti bo pomagala, kako ubesediti novico tvojim staršem.

Pogovorite se o odločitvah.

Ker nosečnost ni le en pogovor s starši, je pomembno, da se pogovorite tudi o svoji prihodnosti in sledečih odločitvah. Nosečnost vpliva na tvojo izobrazbo, službo in družbeno življenje, zato se moraš na vse to pripraviti.

Kar polovica najstniških nosečnosti se konča z rojstvom otroka, če se tvoji starši s tem ne strinjajo, psihiatrinja Lyness svetuje, da si poiščete pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri pogovoru o vaši odločitvi.

Če ste s starši na popolnoma nasprotnih polih je pomembno, da se zaščitiš. “Če veš, da bodo tvoji starši zelo negativno reagirali in se s tvojo odločitvijo ne bodo strinjali, si poišči nekoga, ki bo med pogovorom s teboj. Različni zdravstveni centri in klinike tudi nudijo pomoč najstnicam v stiski,” opozarja Dr. yness.

Kaj pa, če ste starš v tej situaciji?

Tako kot v tej situaciji najstnice potrebujejo vodilo, je opisana situacija težka tudi za starše, katerih hči je zanosila. Kot vašo hči, po vsej verjetnosti tudi vas spremljajo občutki strahu, šoka in skrbi, vendar je ključno, da tega ne stresate nanjo.

Kaj si?!” je najbrž prva stvar, ki bo zletela iz vaših ust, saj je to novica, ki ne bo le spremenila življenja vaše hčerke, ampak tudi vašega. Nekateri starši čutijo krivdo, češ da niso dovolj zaščitili svojega otroka, da je do tega sploh prišlo. Drugi čutijo sram, kako bodo to povedali družini, prijateljem, sosedom? Ne glede na vaša čustva, bo situacija težka za vse.

Avtor: Profimedia

Torej, kaj lahko vi kot starši storite? Družinski zdravnik Dr. Steven Dowshen svetuje, da prvo predelate svoja čustva “Prepoznajte svoja čustva in jih predelajte, da jo boste lahko podpirali in ji pomagali.” To seveda ne pomeni, da nimate pravice biti jezni ali razočarani, ta čustva so zelo pogosta ob tej novici, a Dr. Downshen pravi da, “boste morali svoja inicialna čustva čimprej predelati v dobro svoje hčerke in njenega otroka.”

Zapomnite si, da ne glede na svoja čustva, ta situacija ni o vas, vendar o vašem otroku in njenem življenju. Spopasti se boste morali z vašimi občutki glede nje in tudi preboleti boste morali izgubo prihodnosti, ki ste si jo  zanjo predstavljali.

Pogovarjajte se

V tej situaciji je za vse vpletene pomembno, da imate možnost govoriti o svojih čustvih. Tako vi kot vaša hči ste prestrašeni, nervozni, veseli in razočarani naenkrat, in o tem si morate dovoliti govoriti. Vaša hči se je znašla v popolnoma novi situaciji in ko to združite z nosečniškimi hormoni, bo najbrž pretočila še veliko solz, pomembno je, da jo kot starš podpirate.

Če se vaša hči še ni odločila ali bo otroka obdržala ali ne, ji svojega mnenja ne vsiljujte, povejte pa ji, naj ne sprejema naglih odločitev. “Kljub temu, da imajo najstnice lahko popolnoma zdravega otroka, je vseeno več tveganja za smrt fetusa ali zaplete med porodom,” opozarja Dr. Downshen. S hčerko zato čimprej obiščite zdravnika in se z njim posvetujte, tudi če še ne ve, če misli otroka obdržati.

Če se otroka odloči obdržati, se pripravite na velike življenjske spremembe. Če kdo v družini kadi, je pametno, da preneha, saj se tveganje za smrt otroka znatno poveča. Spremeniti bo treba tudi prehrano, uživanje kofeina, količino gibanja in se celostno pripraviti na otroka, ki prihaja. Dr. Downshen predlaga, da se s hčerko vpišete na delavnice starševstva in ji pri pripravi na otroka pomagate.

Predvsem razmislite do kakšne mere želite in mislite biti vpleteni. Vaša hči bo vašo pomoč in podporo zagotovo potrebovala, vendar premislite, do kakšne mere, ste ji to pripravljeni dati,” še pravi Dr. Downshen.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close