Kaj storiti, ko se bivši vrne?

27. oktober 2021

Kaj storiti, ko se bivši vrne?

27. oktober 2021
Avtor: Profimedia

Včasih se zveza v mladosti konča, ker še odraščamo in smo si preveč različni. Ali pa nam situacija ne dopušča zveze, ki bi si jo želeli. Vendar kaj storiti, ko nam usoda ponagaja in nam bivšega vrne v življenje?

Slovenski rek pravi ”Stare župe se ne pogreva’‘, saj se pogosto zgodi, da starih situacij in razmerij ni pametno nazaj načenjati. Razmerja, ki smo jih v svoji mladosti končali, smo končali z razlogom, a če je od tega minilo res veliko let, se lahko pojavi tisti ”Kaj, če?“, tudi če smo srečni in v novem razmerju.

“Spet se je pojavil on v mojem življenju”

Na našem forumu se je na pomoč obrnila uporabnica Ranjena Duša, saj je po mnogih letih ponovno naletela na svojega bivšega. “Lahko rečem, da je bil moški mojih sanj. Skupaj sva bila pred mnogimi leti, kasneje se je najina pot razšla, saj sva oba že nekako sedela na drugih stolih,” ga je opisala in nadaljevala, da ga je srečala v trgovini. “Iskre so letele, dobesedno. Zvečer mi je napisal, da me je bilo lepo videti in da bi me rad še kdaj. In zdaj sledi vprašanje, nikoli se nisem posluževala takih variant, da sprašujem po forumu, vedno le berem in verjamem, da mi bo nekdo odprl oči, da ne smem dalje z njim, ker bo moje življenje postalo pekel. Ali naj kaj naredim, ga odslovim?”

Mnogi uporabniki so avtorici odgovorili, da si je na vprašanje ob koncu že odgovorila sama, saj sta oba poročena, z družinami.

Dobita se in razčistita, kar je treba. ne da se spet zapletata, ampak da naredita konec in se spoznata v prijateljski luči, in da se razblini ta nedoživeta strast o kateri samo fantaziraš. če ne bosta, boš itak še leta razmišljala o njem, tako da večje škode ne more biti. Bo pa potrebna moč, samoobvladovanje in integriteta, če tega ni, se bo pa tako ali tako slabo končalo,”

je svetoval eden izmed uporabnikov

Vprašajte se

Preden se vrnete k bivšemu je pomembno, da si postavite nekaj vprašanj in ste iskreni sami s seboj. Estepha Francisque, terapevtka in direktorica centra za svetovanje, je za Bustle povedala, da s ljudje k bivšim pogosto vračajo, čeprav vedo, da ne bo uspelo. “Zelo lahko je romantizirati nekaj iz preteklosti, ko je preteklo dovolj časa, da pozabimo na negativne plati,” je pojasnila.

Eno izmed vprašanj, ki jih terapevtka svetuje v tej situaciji je: Kaj bi svetovali svoji najboljši prijateljici v tej situaciji? “Do svojih prijateljem imamo veliko več sočutja, kot do sebe. Kaj bi njej svetovali? Če bi se vrnila v razmerje s tem moškim, bi zavzdihnil od olajšanja ali jeze?” je razložila terapevtka.

Prav tako je pomembno, da premislite ali je vredno? Med vama so v tem trenutku lahko iskrice, a prekinitev starega zakona za obujanje starega plamena je zelo velika in dramatična poteza. Pomislite, če bi bila oseba s katero se zapletate pripravljena storiti isto. In ali se je ta oseba sploh dovolj spremenila, da bo vredno vseh teh sprememb?

Avtor: Profimedia

Psihologinja Anja Klobas je za Ona plus svetovala, da se tudi vprašate zakaj se prejšnji odnos ni izšel “Namesto da zdaj dvomite o svoji odločitvi, se vprašajte raje, zakaj v odnosu niste občutili teh stvari? Kaj so bile lastnosti vašega bivšega partnerja, oziroma kaj je počel, da se niste počutili varno in srečno? Morda vam bo racionalen pogled na situacijo pomagal razbliniti sanjarjenje o bivši ljubezni.”

Psihologinja Klobas svetuje, da pomislite, zakaj hrepenite po starem odnosu in raje poskusite popraviti trenuten odnos. “Na vašem mestu ne bi hitela k bivšemu, ampak bi se raje vprašala, zakaj v novem odnosu hrepenite po pretekli strasti in kako lahko zanetite močnejši ogenj med vama z možem. Dinamika medsebojnih vplivov v družini je zelo kompleksna zadeva in včasih gre zgolj za obdobje, ko se strast ohladi, vzroki pa so lahko zelo različni, od stresa v službi, do pomanjkanja časa in pogovora med partnerjema.”

Zakaj ni pametno?

Raziskave kažejo, da se v kar 99 odstotkih primerov vračanje k bivšemu izkaže za neuspešen poskus. Ko razmišljate za nazaj, se pogosto zgodi, da se spominjate le dobrih trenutkov, kar pa lahko zamegli vašo racionalnost. Kar vas je motilo pri partnerju prej, vas bo tudi zdaj. Morda je preživel premalo časa z vami ali pa je imel druge prioritete, morda si ni želel družine in mu je kariera pomenila več kot vam. V vsakem primeru je navada železna srajca in zelo malo možnosti je, da se je vaš partner tako korenito spremenil, da bi vam tokrat uspelo.

Če se boste odpovedali stvarem zanj, boste nesrečni. Če imate že družino in zakon, pomislite čemu vse se odpovedujete. Prav tako pomislite, čemu se ste morali takrat odpovedati zaradi njega. Če že takrat niste bili zadovoljni v razmerju, so možnosti, da tokrat boste, zelo majhne.

Prav tako vpliva tudi na otroke, pomislite kako bo to vplivalo na vašo družino. “Ne pozabite, kakovost odnosa med očetom in materjo ne vpliva samo na osebno srečo in zadovoljstvo zakoncev, temveč tudi na družinsko vzdušje. Mati in oče namreč gradita »čustveno gnezdo«, v katerem otrok odrašča,” še razlaga psihologinja.

Predvsem dobro razmislite česa si želite in kaj bi bilo pametno storiti v tej situaciji, saj posledice niso tako preproste in ne vpletajo le vas. “Ustvarili ste si dom in družino in škoda bi bila, da bi to zavrgli zgolj za spomine na preteklo strastno ljubezen, ki vas na dolgi rok morda sploh ne bi osrečila. Namesto da razmišljate, kaj ste imeli z bivšim, česar v novem zakonu nimate, se raje spomnite vseh razlogov, zakaj ste enkrat že izbrali svojega moža,” je še za konec svetovala psihologinja.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close