Kaj točno je deja vu?

05. maj 2022

Kaj točno je deja vu?

05. maj 2022
Foto: Pexels

Kar dve tretjini ljudi je že izkusilo deja vu v svojem življenju. A za mnoge je ta pojav še vedno skrivnost.

Morda ste sredi pogovora s svojim prijateljem, in kar naenkrat vas prevzame občutek, da ste se to že pogovarjali. Ali pa prvič obiščete nek kraj, vendar se ne zdi, kot da je prvič. Kakršnekoli že so podrobnosti, zagotovo poznate ta čuden, nepopisen občutek, ki vas obda v takih trenutkih.

Obstaja nekaj teorij, ki ta trenutek razlagajo. Kaj je deja vu?

Nevroznanstveni pomen deja vu-ja

V francoščini deja vu pomeni “že videno”. Gre za pojav, ki ga je zelo težko preučevati. Pojavi se iznenada in zelo težko ga je poustvariti v laboratoriju. Zato znanstveniki govorijo predvsem o teorijah. Znanstveni pisatelj in raziskovalec Jordan Gaines Lewis je za Psychology Today povedal, da znanstveniki deja vu razlagajo kot nekakšno napako v možganih.

Foto: Unsplash

Naši možgani neprestano procesirajo informacije in se trudijo vizualizirati in predstaviti svet kar se da resnično in točno, a včasih ta slika ni popolna. Naš senzorični vnos in priklic spominov se sredi poti srečata in tako nastane občutek, kot da smo tu že bili. Vendar ta teorija ni popolna, ker deja vu-ja ne doiživimo le v situacijah, ki temeljijo na dejanskih spominih.

Križanje kratkoročnega in dolgoročnega spomina

Druga teorija razlaga, da te trenutki pridejo, ko si pot križajo informacije za dolgoročne in kratkoročne spomine. Ko se to zgodi, naj bi se kratkoročni spomin po nesreči pomešal z dolgoročnim, kar nam da občutek, da se medtem, ko doživljamo svoj trenutni kratkoročni spomin, spominjamo nečesa iz preteklosti.

Obstaja mnogo teorij o križanju poti in nevronov v naših možganih. Morda je deja vu napaka pri določanju časa, ko naši možgani poskušajo obdelati informacije, morda pa so vzrok motnje v medialnem temporalnem režnju, ki je odgovoren za epizodni in prostorski spomin.

Nekaj odkritij so znanstveniki našli tudi pri raziskovanju bolnikov z epilepsijo, a nič še ni končno.

Foto: Unsplash

Teorija preteklih življenj

Teorija preteklih življenj pa razlaga, da so deja vu spomini iz preteklih življenj, ki curljajo v našo zavest. “Iz spiritualne perspektive se deja vu zgodi, ko nezavestno najdemo osebo ali kraj, ki nam je znan iz preteklega življenja,” za Well + Good razlaga hipnotizerka Eli Bliliuos.

“Ko imamo občutek, da nekoga, ki smo ga ravnokar spoznali, že poznamo, ali pa se počutimo domače v kraju, ki smo ga prvič obiskali, je to pogosto zaradi izkušnje iz prejšnjega življenja. To se zgodi na nezavednem nivoju, kjer so vsi naši spomini, vključno s tistimi iz prejšnjega življenja, shranjeni.”

Na žalost v oporo te teorije ne obstaja nobena raziskava in tudi Združenje Ameriških psihologov je ne priznava kot legitimno. A mnogi posamezniki poročajo, da so bili svoj deja vu sposobni poglobiti in regresirali v svoja pretekla življenja.

Foto: Unsplash

“Regresija v preteklo življenje je hipnoza, v kateri lahko dostopamo do svojih preteklih spominov. Stranke vodimo v hipnozo, v kateri lahko spomine iz preteklih življenj ponovno doživijo in jih povežejo s svojim trenutnim življenjem,” razlaga Bliliuosova. “Zelo pogosto je, da lahko ljudje svoje sorodnike in prijatelje iz trenutnega življenja povežejo z ljudmi iz svojega preteklega življenja – le v drugih telesih in drugih vlogah.”

Ne moremo razložiti vsega

Nekaterih stvari v našem življenju preprosto ne moremo razložiti (znanstveniki na primer še vedno ne vedo, zakaj je zehanje nalezljivo). Vaša interpretacija deja vu trenutkov je povsem odvisna od vas in tega, kako so vam pomembni. Ali menite, da gre za ponovno življenjsko izkušnjo, ali pa so se poti v vaših možganih le srečale, vse je odvisno od vas. Če pa imate občutek, da ste ta članek že prebrali, uživaje v misterioznosti!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close