Kako brez napak izžarevati popolno samozavest

22. februar 2017

Večina komunikacije ni verbalna, ampak druge bolj prepričamo s svojo mimiko, držo telesa in gibanjem.

Govorica telesa je eno najpomembnejših orožij, s katerim prepričate sogovornika. Najbrž večina med nami želi dajati vtis samozavesti, še posebej pa je ta pomembna v službenem okolju, kjer samozavestni ljudje praviloma prilezejo višje po karierni lestvici in imajo v družbi boljši položaj. Morda si tudi ve želite dajati podobo ženske z jasnimi stališči in izžarevati moč, tako kot Queen B ali Beyoncé.

Ko se boste naslednjič počutile kot siva miška, lahko upoštevate nasvete, s katerimi boste v prostoru pritegnile pozornost in avtomatično dobile priznanje. To, kar poveste, je namreč manj pomembno, kot govorica telesa, ki jo ljudje prej opazijo. Večina naše komunikacije ni verbalna, ampak več povemo o sebi s svojo mimiko, držo telesa in gibanjem. Strokovnjak za neverbalno komunikacijo Joe Navarro je dal nekaj dragocenih nasvetov, ki jih kaže upoštevati.

Tako kot rdeča šminka na ustnicah ali visoke pete vam bodo pomagali, da o sebi ustvarite vtis pozitivno naravnane, osredotočene in samozavestne ženske. Kaj bi morale početi?

Pokončna drža

Popravite položaj telesa in se zravnajte, tudi če imate v rokah kozarec. To ustvari močno podobo. Taka telesna drža je tudi bolj udobna, kot če ste sključeni. Zravnajte hrbet in ramena potisnite malce nazaj. Joe Navarro pravi: “Ta položaj oddaja dobre vibracije in vas naredi posebne.” Zravnana drža deluje avtoritativno, z njo pa umirite tudi svojo živčnost.

Sklenjeni prsti v položaju stolpa

Ta nasvet je koristen za razgovore, predvsem za novo službo, ali ko želite prepričati sogovornika na pogajanjih. Nekako še znamo stati naravnost ali ustvariti prepričljiv kontakt z očmi, govoriti nekoliko glasneje in bolj suvereno, toda pri tem velikokrat pozabimo na to, kaj počnejo naše roke. Namesto da z njimi živčno opletate ali se igrate z nevidno nitko na hlačah, naslonite komolce na mizo in sklenite dlani pred seboj v trikotnik, tako, da se prsti dotikajo. Navarro trdi, da nam to prinese dodatne točke, saj tak položaj rok izraža prepričanost v to, kar govorimo. Dober primer je Angela Merkel, ki jo bomo pogosto videli, da uporablja to taktiko.

Roke naj počivajo v naročju

Vtis naredimo s pravilnim rokovanjem. Kaj pa se z rokami dogaja potem? Vaše roke morajo dajati sproščen videz, zato jih ne stiskajte v pesti. To namreč izdaja nervoznost in nizko samopodobo ter ustvarja vtis, da se z nečim v sebi bojujemo. Razširite prste, roke pa naj med pogovorom sproščeno počivajo v naročju. Razširjeni prsti signalizirajo drugi osebi, da ste prepričani vase in umirjeni.

Pozabite na pravilo, da ženska sedi, moški stoji

Sedenje medtem, ko nekdo stoji pred vami, vas avtomatično postavi v podrejen položaj. Navarro priporoča, da vstanete, še posebej, ko imate pomemben razgovor ali nastop na sestanku v konferenčni sobi. To svetuje tudi v vseh drugih okoliščinah, ko želite poudariti svojo samozavest.

Tu pa je še nekaj stvari, ki bi se jim morali izogibati.

Rok ne upirajte v boke

To je čisto v redu, če pozirate na rdeči preprogi, vendar v resničnem življenju vaš sogovornik tako držo dojema kot sovražno. Družbeno ta velja za neprimerno, ker je agresivna in teritorialna. Navarro dodaja, da poleg tega upiranje rok v boke sploh ne daje videza samozavesti, ampak o vas govori: “Sem na preži in načrtujem, da te povozim kot bager.”

Ne zbirajte predmetov po mizi

Ste na sestanku v konferenčni sobi s kopico sodelavcev in nadrejenih? Uprite se potrebi, da bi bili vljudni in pri tem na najmanjšo možno površino omejili svoj ‘prostor’ tako, da zvezek, kozarec vode in telefon zberete na kup. Samozavestni posamezniki ‘razširijo’ svoj teritorij prav s tem trikom – široko razprostrejo po mizi svoje predmete. Navarro meni, da samodejno prigrabimo več prostora, kadar smo prepričani vase. Na ta način dajemo drugim vedeti, da nam lahko zaupajo. Zato nehajte svoje osebne predmete zlagati v čeden kupček, igrati skromnost in se samoomejevati.

Ne dotikajte se telesa

Igranje z lasmi, dotikanje stegen ali grbljenje ramen, medtem ko se smejite, so morda primerni kot uvod v ljubezensko igro, odsvetujemo pa vam jih, ko imate resne pogovore in želite nekoga prepričati v svojo premoč. “Ti gibi izdajajo, da ste malce živčni,” pravi Navarro. Lahko jih uporabljate, ko se spogledujete, ne pa takrat, ko hočete zavzeti čvrst položaj premoči in avtoritete. Dotikanje vratu je še ena napaka, ki jo omenja Navarro, to sicer dostikrat počne tudi Angelina Jolie. “Dotikanje vratu je značilno za posameznike, ki jim manjka samozavesti. Razlika med moškimi in ženskami je samo ta, da moški močneje drgnejo vrat, ženske pa se ga le na rahlo dotikajo,” je povedal strokovnjak za govorico telesa.

 

Foto: Squareup, Inc.com, Forbes, Reader’s Digest

New Report

Close