Kako dobre so slovenske picerije?

22. september 2022

Kako dobre so slovenske picerije?

22. september 2022
Foto: Unsplash

Čeprav sta se dve slovenski piceriji uvrstili na lestvico petdesetih najboljših v Evropi, pa jih na seznamu najboljših picerij na svetu ni.

Najboljša slovenska picerija letošnjega leta je Verace iz Nove Gorice in je tudi 31. najboljša picerija v Evropi. Piceriji pod vodstvom picopeka Fabia Carusa na seznamu petdesetih najboljših družbo dela ljubljanski Pop’s Place, ki se je uvrstil na 43. mesto. 

Na izboru 50 Top Pizza se je za nagrado najboljše pice v Evropi potegovalo 21 evropskih držav, za najboljšo pa so okronali pariško Peppe Pizzeria, ki je naziv najboljše picerije dobila že drugo leto zapored. 

Foto: Unsplash

Državi z najboljšimi picami na stari celini sta Velika Britanija in Španija, ki imata na lestvici vsaka po pet picerij, Španija pa ima kar tri picerije med najboljših deset. Sledijo Francija, Danska, Nemčija in Belgija, vsaka s štirimi picerijami. 

Zakaj slovenskih ni med sto najboljšimi?

Picerije, ki so se na lestvici 50 Top Pizza uvrstile na prvih 25 mest, so imele zagotovljeno mesto tudi med sto najboljših, toda ne nujno v enakem zaporedju, saj so ocenjevalci ponovno ocenili vse picerije. 

Najboljša evropska picerija tako ni bila tudi najboljša svetovna picerija, temveč je zasedla tretje mesto. Na prvem mestu sta bili izenačeni I Masanielli iz italijanske Caserte ter Una Pizza Napoletana iz New Yorka, slednja je tudi najboljša v ZDA. 

Foto: Unsplash

Na seznam najboljših se je uvrstilo 40 italijanskih picerij in 25 picerij iz drugod po Evropi, petnajst ameriških, petnajst iz azijsko-pacifiške regije, štiri iz Južne Amerike ter ena afriška picerija. To pomeni, da je na vsakem kontinentu vsaj ena picerija, ki je uvrščena med najboljše na svetu. 

Ni je čez napolitansko

Picerije uporabljajo različne tehnike, toda napolitanska pica je nedvomno najbolj priljubljena. Znana je po tem, da je testo puhasto in ne hrusta, rob pice pa je močno napihnjen. Pomembno je tudi to, da pico lahko dvakrat prepognemo – če je ne moremo, pomeni, da je preveč pečena ali pa ni bila pravilno pečena. Najboljše testo vzhaja tudi do 72 ur, na pici pa je lahko le paradižnik, mocarela ter malo bazilike, pri tem je pomembna tudi vrsta paradižnikov in mocarele. 

Obstajajo tudi drugačne različice napolitanske pice, toda prava napolitanska pica predstavlja pomemben del italijanske kulturne dediščine, ki je tudi zaščitena s strani UNESCA. Najboljše napolitanske pice pa lahko dobi najprej v Neaplju, nato v New Yorku, Tokiu ter v Sao Paulu.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close