Kako dolgo traja strastna ljubezen?

09. april 2022

Kako dolgo traja strastna ljubezen?

09. april 2022
Foto: Pexels

Občutek zaljubljenosti je nekaj posebnega, toda na žalost ne traja večno. Kdaj pride prelomnica med strastno ljubeznijo in zvezo brez strastnih in burnih nihanj?

Metulji v trebuhu, ki jih običajno čutimo prvih nekaj dni in trajajo kakšen mesec ali dva, ne trajajo večno. Za ta občutek zaljubljenosti so krivi hormoni.

Harvardska znanstvenica Katherine Wu pravi, da estrogen in testosteron spodbujata željo in strast, dopamin, noradrenalin in serotonin ustvarjajo privlačnost, oksitocin in vazopresin pa krepita povezavo med osebama.

Kdaj ljubezen izgine?

Študija, objavljena v znanstveni reviji Frontiers in Psychology, je pokazala, da pari po povprečno šestih mesecih običajno preidejo iz začetne faze seksa.

Znanstveniki pojasnjujejo, da je ljubezen v začetnih fazah resda vznemirljiva in lepa, je pa obenem tudi stresna. Svojega partnerja namreč ne poznamo dobro in nismo vedno povsem prepričani o svojih, pa tudi o njegovih čustvih. 

Foto: Unsplash

Kaj pride po zaljubljenosti?

Po mnenju znanstvenikov po zaljubljenosti pride druga faza, ki traja približno štiri leta. To obdobje so poimenovali “strastna ljubezen”, v njej se namreč ohranita strast in poveča se intimnost.

Po približno petih letih razmerja pa se strastna ljubezen zmanjša in preide v prijateljstvo. Strast se umiri, toda občutek povezanosti, intimnosti in užitek ob druženju takrat dosežejo vrhunec. 

Foto: Unsplash

V fazi prijateljstva se oba zavedata, da čeprav morda strasti ni več, je odnos, ki sta ga zgradila, postavljen na trdnih temeljih in se vsak dan odločata, da ostaneta skupaj, čeprav prvotne strasti ni več. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close