Kako graditi prijateljstva za celo življenje?

12. november 2022

Kako graditi prijateljstva za celo življenje?

12. november 2022
Foto: Profimedia

Ohranjanje prijateljstev je skozi odraščanje pogosto velik izziv, saj imamo ljudje različne urnike in življenjske izkušnje. Predstavljamo vam nekaj nasvetov psihologinje, kako graditi prijateljstva, ki bodo trajala celotno življenje.

Prijateljstva, ki trajajo celotno življenje so izjemno dragocena, a niso samoumevna. V kvalitetna in dolgoletna prijateljstva moramo vlagati svoj trud in čas. Mnoga obetavna prijateljstva skozi čas razpadejo, ker si ljudje težko vzamemo čas. Kakšne so skrivnosti, kako zgraditi prijateljstvo, ki lahko traja vse življenje?

Vzajemnost

Prijateljstva, ki trajajo, niso transakcijska. Izmenjavamo si darila, usluge, smo si v oporo, toda te prijaznosti gredo v obe smeri. Ključen del prijateljstva je, da sta oba pripravljena dati in zahtevati v težkih časih.

In tudi, ko časi niso težki, je ključno, da se ne počutimo, kot da nam čas in energija našega prijatelja pripadata.

Foto: Profimedia

Ustvarjanje prostora za rast in spremembe

Ne glede na to, ali se odnos začne v otroštvu ali adolescenci, v mladosti ali pozneje, se lahko prijateljstva, ki trajajo, spremenijo.

Psihoterapevtka Kathy McCoy pravi, da prava prijateljstva prenesejo vse faze rasti. “Ne dovolite, da vas življenjski prehodi ali razlike v življenjskem slogu raztrgajo. S poroko in otroki, selitvami, ločitvijo, verskim prebujanjem ali razočaranjem ter razlikami v kariernih poteh ali različnim socialno-ekonomskim položajem lahko prijateljstva obstanejo, če se prijatelji čustveno držijo drug drugega.”

S trajnimi prijateljstvi drug od drugega ne pričakujemo, da bomo ostali zamrznjeni v času. Prijatelji za vse življenje bodo tolerirali in celo slavili spremembe drug drugega v življenju.

Iskanje povezav, ki presegajo prvotno privlačnost

Prijatelje sklepamo v toliko obdobjih in okoliščinah našega življenja. Trajni odnosi so tisti, ki presegajo svoj izvor, pa naj bo to v šoli, na delovnem mestu ali v cerkvi ali ker so naši otroci prijatelji.

Foto: Profimedia

“Ni nujno, da se to zgodi. Če med temi prijateljstvi najdete še druge skupne stvari, poleg otrok, delodajalca ali ocen, lahko prijateljstvo postane veliko bolj kvalitetno in večplastno,” razlaga Kathy.

Dajte večjo težo vašim podobnostim, kot vašim razlikam

“To je še posebej pomembno v času velikih političnih, filozofskih in moralnih razkolov v svetu,” pravi psihologinja. “Če k razlikam pristopate z medsebojnim spoštovanjem in v ospredju ohranjate skupno zgodovino in čustva drug do drugega, lahko ohranite prijateljstvo.”

Zavezanost ohranjanju prijateljstva na razdaljo

Da napišemo in pošljemo prijazno sporočilo, nam vzame nekaj minut, e-pošto ali razglednico. Glas ljubljenega prijatelja lahko slišimo po telefonu ali opravimo virtualni klic preko Facetima ali Zooma.

“Če so nekatere stvari, ki ste jih vedno počeli skupaj – bodisi virtualno ali osebno praznujete rojstne dneve ali spremljate rastoče družine drug drugega ali pa preprosto delite solze in smeh ob življenjskih vzponih in padcih – lahko ohranite te vezi skozi desetletja. Če si prizadevate ohraniti stik, lahko ohranite kvalitetno prijateljstvo,” svetuje Kathy.

Foto: Profimedia

Toleranca časovnih presledkov.

Včasih se zgodi, da se nekaj časa s starimi prijatelji ne slišite. Življenje je polno obveznosti, otroci odraščajo, kariere se razvijajo in včasih se zgodi, da pozabimo prijatelja poklicati. Namesto, da se jezite ali vas je sram, ker se niste slišali, primite telefon in pokličite. Pokažite, da vam je še vedno mar.

Odprtost za nova stara prijateljstva

Novi stari prijatelji vam lahko v življenje prinesejo posebno veselje. To je lahko nekdo, s katerim ste bili nekoč blizu, a ste izgubili stik. Lahko pa je nekdo iz vaše preteklosti, ki takrat ni bil prijatelj, zdaj pa bi lahko bil. Se spomnite tiste osebe, ki se je nikoli niste trudili spoznati v srednji šoli ali na nekem delovnem mestu? Ali celo nekoga, ki vam ni bil všeč iz razlogov, ki se jih ne spomnite?

“Dati prijateljstvu drugo priložnost je lahko izjemno koristno. Nove stare prijatelje lahko odkrijete na srečanjih, skupnih dejavnostih ali po naključju – ali celo z googlanjem! Poiščite kakšnega starega sošolca in morda boste ponovno postali prijatelji,” še svetuje Kathy.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close