Kako in kdaj praznovati galentinovo?

12. februar 2022

Kako in kdaj praznovati galentinovo?

12. februar 2022
Foto: Pexels

Boste tudi vi letos na dan zaljubljencev samski? Namesto s svojo boljšo polovico dan preživite s svojimi najboljšimi prijatelji in dan poimenujte “galentinovo”. 

Medtem ko na materinski dan, dan mučenikov in valentinovo praznujemo s točno določeno osebo, pa je galentinovo dan za vse naše najboljše prijatelje. Praznuje se dan pred valentinovim, torej 13. februarja. 

Prvič je bilo galentinovo omenjeno v TV-seriji

Galentinov dan, ki je sestavljanka iz angleških besed “gal”, ki pomeni punca oziroma mlada ženska, ter “valentine’s day” je precej nov praznik. 

Prvič je bil omenjen v drugi sezoni serije Parki in rekreacija leta 2010. Glavna junakinja serije Leslie se je odločila, da zbere skupino žensk in jih na dan pred valentinovim povabi na zajtrk. Dogodek je označila kot “dan, ko dame praznujejo dame”.

Dan postane vsakoletni dogodek, na katerega sodelujoče dame prinesejo darila za prijateljice, dolga pisma, v katerih piše, zakaj je prijateljica tako super, izvezene blazine z njihovimi obrazi in druga izvirna darila. Leslie, ki jo je igrala komičarka Amy Poehler, pravi, da je “14. februar dan za romanco, galentinovo pa je namenjeno praznovanju prijateljic. Čudovito je in moral bi biti nacionalni praznik.”

Foto: Pexels

Kako praznovati galentinovo? 

Preprosto! Pojdite na brunch, kosilo, večerjo, morda samo na pijačo – karkoli radi počnete s svojimi prijateljicami.

Dobra stran galentinovega je tudi to, da darila niso pričakovana in samoumevna. Materialne stvari niso pomembne, dan je namenjen temu, da svojim prijateljicam poveste, koliko vam pomenijo. Če ste bolj pisateljskega duha, se bo prijateljica gotovo razveselila tudi daljšega eseja, ki si ga lahko shrani za spomin. 

Če svoje bližnje radi obdarujete, seveda obstajajo simpatična darila, ki jih lahko podarite svojim prijateljicam: pižamo, copate, darilni lepotni paket, sveče ali pa kaj bolj specifičnega za vašo prijateljico. 

Foto: Pexels

In kaj je najboljša stvar pri galentinovem?

To, da ni obvezno. Na praznike, kot so valentinovo, materinski dan in podobni dnevi, lahko čutimo veliko pritiska. Kaj bomo podarili svoji ljubljeni osebi, kakšen je načrt za tisti dan, je to dovolj dobro darilo, bo oseba zadovoljna? Pri prijateljih takih pritiskov ni.

Čeprav galentinovo z leti postaja vse bolj priljubljeno, pa tudi komercializirano, je pritiskov glede obveznosti do prijateljev na ta dan še vedno majhno. Lahko si vzamete nekaj časa za svoje prijateljice in jih presenetite z darilom, lahko pa tudi ne. 

Style. Več novic

New Report

Close