Kako izbrati idealno vsakodnevno vlažilno kremo?

11. maj 2023

Kako izbrati idealno vsakodnevno vlažilno kremo?

11. maj 2023
Foto: Unsplash

Dobra vlažilna krema je najpomembnejši del naše jutranje rutine, saj vlaži našo kožo skozi celoten dan. A kako v morju znamk za nego kože izberemo pravo?

Verjetno ste že večkrat slišali, da v življenju potrebujete le eno dobro čistilo in eno dobro vlažilno kremo. In res, krema za obraz je obvezen korak v vsakodnevni rutini. Tudi če nismo pretirani ljubitelji nege kože, bi morali kremo za obraz uporabljati vsak dan. To je tako kot umivanje zob, neke vrste higienska navada!

Toda izbira idealne vlažilne kreme je lahko nekoliko zahtevna. Lekarniške police so namreč polne vlažilnih krem, ki pa bodo eni koži glede na teksturo in sestavine ustrezale, drugi pa povzročale težave. Nato moramo izbrati še zaščitni faktor in postane nočna mora.

Zato si pred naslednjim nakupom, da se izognete ponovnemu nakupu napačnega izdelka, preberite nekaj osnovnih pravil za izbiro vlažilne kreme.

Foto: Unsplash

Zakaj je vlaženje pomembno?

Koža je sestavljena iz več plasti, a tista, ki nam je za videz in občutek ugodja najpomembnejša, je stratum corneum, to je poroženela plast kože. Dobro navlažena koža ima med 10 in 30 odstotkov vode, ki je sama ne more vzdrževati, saj je hkrati to tudi plast, ki ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, vključno z različnimi bakterijami in dražečimi snovmi. Vlažilne sestavine pomagajo ohranjati roženo plast vlažno, jo ohranjajo srečno, gladko in brez grdih razpok ali vnetij.

Natančna formulacija in sestavine, na katere morate biti pozorni, so odvisne od posebnih potreb vaše kože. Vlažilna krema, ki je popolna za nekoga z mastno kožo, verjetno ne bo dovolj vlažilna za nekoga s suho kožo in obratno. Iz tega razloga je ključno pri izbiri kreme, da svojo kožo poznate in veste, kaj potrebuje.

Foto: Instagram @janeks_ig

Osnovne vlažilne kreme so:

Kreme – če imate suho ali razdraženo kožo, je izbira goste formule najboljša možnost. Tako boste poskrbeli, da bo vaš obraz ustrezno hidriran, a tudi zaščiten od zunaj, da bo vlaga čim dlje ostala v koži.

Fluidi – tistim z mastno ali mešano kožo so lahko tekočine v veliko pomoč. Fluidi so lahki, a nudijo zadostno količino hidracije. Njihova glavna sestavina je (večinoma!) voda, zato ne povzročajo izbruhov ali zamašitev por, zaradi česar so primerni za kožo, nagnjeno k aknam. Poskrbite, da boste izbrali tistega, ki ni komedogen (tj. vsebuje učinkovine, ki povzročajo nastanek mozoljev).

Foto: Unsplash

Geli – vlažilni geli običajno vsebujejo mešanico sestavin, kot sta voda in alkohol ali voda in silikon. Večinoma delujejo hladilno in se zlahka vpijejo. Vlažilna krema v gelu je primerna za več različnih tipov kože, predvsem pa za tiste, ki želijo rahlo vlaženje brez občutka mastnosti.

Balzami – to so najgostejša vlažilna sredstva, ki so na voljo in imajo visoko koncentracijo olj ter lipidov v primerjavi z vodo. Zaradi tega razmerja so tovrstne vlažilne kreme idealne samo za suho in zelo suho kožo ter za normalno in mešano kožo v nočni rutini. Na obrazu so pogosto občutne na dotik, lahko celo malce lepljive, a so tudi zelo hranljive in prijetne tistim kožam, ki jih res potrebujejo. Vazelin je dober primer balzama, ki se redno uporablja kot del rutine nege kože.

Določite svoj tip kože

Vedeti, kakšen tip kože imate, je resnično prvi korak pri nakupu kreme za obraz. Kreme so namreč večinoma ustvarjene za različne tipe kože in/ali težave, zato vam vsaka ne bo ustrezala.

Foto: Instagram @mllepolyne_

Vaš tip kože temelji na količini sebuma (olja), ki ga vaša koža proizvaja. Mastnost kože se lahko sčasoma spremeni, nanjo pa lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so stres, genetika, hormoni, vlaga in naravni proces staranja.

Po podatkih Ameriške akademije za dermatologijo obstaja pet osnovnih tipov kože: mastna, suha, normalna, mešana in občutljiva. Vsak tip kože ima svoj nabor edinstvenih značilnosti in potreb, ki lahko vplivajo na videz in občutek vaše polti. Če najprej razumete, kakšen tip kože imate, se lahko začnete odločati na podlagi informacij – svoji koži zagotovite prilagojeno nego in zaščito, ki jo potrebuje zdaj in v prihodnjih letih.

Ko enkrat veste, na kaj morate biti pozorni, lahko tip kože običajno določite s preprostim opazovanjem.
Obstajata dva testa, ki ju lahko izvedete doma in vam pomagata razumeti, kakšno kožo imate v samo 30 minutah:

  1. Metoda popivnanja – Ko si obraz umijete z nežnim čistilom, ga posušite s tapkanjem in počakajte 30 minut. Pritisnite lističe za odstranjevanje odvečnega sebuma na različne predele obraza, nato pa lističe držite proti svetlobi, da vidite oljne oznake. Na podlagi madežev nato ocenite, kakšna je vaša koža.
  2. Metoda “opazuj in čakaj” – Za začetek si umijte obraz z nežnim čistilom, nato pa ga nežno osušite. Počakajte 30 minut. Na podlagi tega, koliko se vaša koža sveti, lahko ocenite kakšno kožo imate.

Pomagate si tudi lahko z informacijami na spletu, saj na družbenih omrežjih kar mrgoli nasvetov o negi kože.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close