Kako izbrati vino in pri tem ne narediti napake

04. marec 2022

Kako izbrati vino in pri tem ne narediti napake

04. marec 2022
Foto: Unsplash

Se pripravljate na večerjo ali pričakujete goste? Gresta na rojstnodnevno večerjo ali želite samo nadgraditi svoj domači bar?

Bi radi končno razumeli, kaj točno sprašuje natakar, ko vas vpraša, ali imate radi sladka ali suha vina?

Izbira vina ni lahka naloga, sploh ko imate pred sabo vinsko karto z nešteto različnimi vini. Izbrati belo ali rdeče vino? Sladko ali suho? Kaj pa če bi raje rose ali barikirano? Potem pa pridejo na vrsto še razna vinorodna območja. Bi raje uživali v okusih slovenske Istre ali se odločili za vino iz italijanske ali francoske regije?

Da se boste naslednjič lažje odločili, smo sestavili kratek vodnik, s katerim boste nekoliko izboljšali znanje o vinu in s svojo izbiro navdušili vaše goste.

Foto: Unsplash

Ne glede na to, kaj vam je ljubše, je dobro vedeti, da so penine idealne za aperitiv. Zato vam svetujemo, da večerjo vedno začnete s penino, nato nadaljujete z lahkimi belimi vini, ki imajo nižji odstotek alkohola, za njimi pa pridejo na vrsto “težja”, rdeča vina.

Če se sami znajdete v vlogi gosta in se odločite gostitelju prinesti steklenico vina, je dobro vedeti, kaj bo na meniju. Rdeče vino se praviloma bolje poda k temnejšemu mesu in jedem, ki imajo močan okus, belo pa je primernejše za lažje jedi, kot so piščančje meso, ribe in solate.

Telo

Vsako vino ima telo, ki definira njegovo strukturo. Načeloma ločimo polno, srednje in lahko telo. Telo vina določi stopnja alkohola, še bolj pa prisotnost sladkorja in taninov. Ko na etiketi vidite odstotek alkohola od 7,5 do 10,5, gre za lahko telo, 10,5 do 12,5 pomeni srednje telo, medtem ko so vsa vina nad tem odstotkom označena kot polna.

Telo bo pomembno vplivalo tudi na okus vina, ki ostane v ustih, nanj pa bodo učinkovale tudi kisline, sladkor in čreslovine v vinu.

Suho in sladko vino

Če je neko vino suho, pomeni, da je narejeno brez preostanka naravnega sladkorja, torej do štirih gramov na liter, medtem ko so sladka vina tista, ki jih morate izbrati pri sladici ali jih same postrežete kot sladico, saj vsebujejo naravni sladkor.

Torej, če imate radi lažja, sadna vina, to še ne pomeni, da vam bodo všeč tudi sladka vina, zato bodite previdni pri naročanju v baru.

Foto: Pexels

Aroma

Terciarna aroma, ki je najbolj subtilna, nastane pri staranju vina, medtem ko je primarna aroma odvisna izključno od vrste grozdja, sekundarna pa od procesa pridelave in na primer okusa sodov. Aromo boste začutili tudi v vonju vina in to je najpogosteje tisto, kar vam natakarji opisujejo kot “sadni okus”.

Barik

Če je vino barikirano, to pomeni, da je bilo starano v hrastovih sodih s prostornino 225 litrov, kakršne so prvotno uporabljali za pridelavo vina v znameniti vinski regiji Bordeaux. Mlado vino pustijo v teh sodih eno leto, da zori, v tem času pa lesene stene soda dajo vinu dodaten, močan okus, aromo in temnejšo barvo.

Če boste kljub temu mini vodniku naslednjič spet v dilemi, katero vino izbrati, se brez slabe vesti obrnite na sommelierja, ki vam bo znal najbolje svetovati in vas glede na vaše želje in okus, usmeril k pravi izbiri.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close