Kako je lahko dopust na Madžarskem eden najboljših v življenju

Slovenci ob načrtovanju dopusta redko pomislimo na Madžarsko, a tam lahko doživite ene najboljših počitnic v življenju. Preverite, kako.

Branka Grbin / 18. avgust 2022
Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Kadar razmišljamo o dopustovanju pri sosedih, Slovenci najprej pomislijo na Hrvaško, nato Italijo ali Avstrijo, na Madžarsko pa zelo redko. Hrvaška in Italija nas privlačita zaradi morja, Avstrija zaradi gora in jezer, Madžarska pa nam ob pomanjkanju gora ne ponuja ničesar, česar ne bi našli že doma.

 

Ima pa Madžarska nekaj, kar Slovenija nima – Fjällräven Vándortúro.

Gre za edinstven dogodek, pohodniško turo ob Blatnem jezeru, ki razkriva vse lepote “madžarskega morja”, slikovite vinogradov, vulkanskih osamelcev, neskončnih polj in številnih gozdov.

 

Na Vándortúri boste spoznali Madžarsko v vsej svoji pristnosti, okusili najboljše madžarske jedi, pijače (poleg prepoznavne madžarske žgane pijače palinke nas je najbolj navdušila njihova verzija limonade) in gostoljubje.

 

Z Vándortúre pa se boste vrnili kot drugačen človek.

Foto: Violina Mladenova-Damyanova
Mimogrede: znamko Fjällräven skoraj zagotovo poznate, če ne drugega pa njihov najprepoznavnejši nahrbtnik Kånken, ki je preplavil tudi ljubljanske ulice.
Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Zakaj sploh Vándortúra?

Vándortúra je madžarska verzija priljubljene švedske pohodniške ture, imenovane Fjällräven Classic, katere glavna pravila so, da vsak nosi svojo opremo, da se spi v šotorih, vse smeti pa se odnese s seboj.

 

Fjällräven ture potekajo v številnih državah (na Švedskem, Danskem, v Veliki Britaniji, Južni Koreji, Nemčiji in ZDA) in so različno dolge. Madžarska ponuja dve možnosti: krajšo (81,6 kilometra) ali daljšo (110,6 kilometra).

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Udeleženci imajo za pohod načeloma na voljo pet dni, a ker Fjällrävnove ture niso tekmovanje, ampak spodbujajo hojo v lastnem tempu, druženje in uživanje v naravi, ni časovne omejitve in ni zmagovalca.

 

Vándortúra je torej odličen primer aktivnih počitnic, saj poti vodijo skozi najlepše dele Balatonskega podeželja, ki so popoln teren za raziskovanje lokalnih znamenitosti peš.

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Namesto hotela in udobne postelje – šotor in topla “spalka”

Turi dodaten čar daje dejstvo, da se spi v šotoru, a vsak dan na drugačni lokaciji, vendar vedno v kampih, saj je divje kampiranje na Madžarskem prepovedano. Če kampiranja med pohodniško turo še niste preizkusili, je to nekaj, kar bo celotno izkušnjo poneslo na povsem novo raven, saj je spanje v šotoru po dolgem dnevu in številnih prehojenih kilometrih nekaj zares posebnega.

 

Zato so tudi jutra drugačna: začnejo se z zgodnjim vstajanjem, pripravo liofiliziranega zajtrka, pospravljanjem šotora, ponovnim pakiranjem nahrbtnika in z novo dnevno turo na vidiku.

 

Kaj je liofilizirana hrana?
Ta hrana je priljubljena med pohodniki, saj je dovolj lahka (in majhna) za nošnjo v nahrbtniku, zelo priročna in hitra za pripravo. V vrečko preprosto vlijete vrelo vodo in obrok je pripravljen v nekaj minutah. Liofilizacija pomeni sušenje z zamrzovanjem in ima več prednosti kot konzerviranje živil. Liofilizcija hrane namreč ne skrči, ne spremeni njene velikosti, okusa in hranilne vrednosti, uporaba konzervansov ni potrebna.
Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Vse življenje v nahrbtniku

A čeprav je za nekatere dovolj velik izziv že spanje v šotoru, ki se ga nato cel dan nosi na hrbtu, je tu še drug izziv, na katerega pa marsikdo ne pomisli: v nahrbtnik spraviti stvari, ki jih potrebujete med petdnevno turo, hkrati pa biti varčen s prostorom.

 

Udeleženci ture morajo v nahrbtniku namreč nositi čisto vse, kar potrebujejo, saj vsak dan pomeni nov kamp in novo izkušnjo. To pomeni, da je lahko nahrbtnik z vsemi stvarmi precej težek, zato je potrebno na novo definirati, kaj sploh zares potrebujemo?

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Ali zjutraj res potrebujemo tistih pet krem za nego obraza? Si moram pričesko res oblikovati s toliko izdelki? Bodo trije pari nogavic dovolj za pet dni? Kaj pa spodnje perilo in modrčki?

 

Izkaže se, da je tovrstna tura dragocena tudi s tega vidika: pogled na življenje z nove perspektive, skozi drugačna očala, ki odstranijo vse nepotrebne stvari in razkrijejo prave vrednosti življenja.

 

Nauči te, kako lahko s čisto osnovnimi stvarmi doživimo najlepše trenutke.

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Paradižnik kot vez tkanja novega prijateljstva

Pohod po Balatonskem podeželju je v družbi udeležencev Vándortúre nekaj najboljšega, kar boste doživeli. Seveda so tu znamenitosti in čudovita narava, ampak ljudje so tisti, ki dajejo piko na i. Letos so se turi pridružili udeleženci iz Grčije, Bolgarije, Južne Koreje, ZDA, Poljske, Slovaške in drugih držav, ki jih morda niste še nikoli obiskali.

 

Druženje s tako različnimi ljudmi daje edinstveno izkušnjo in priložnost tkanja prijateljstev na dolgi rok. Pet dni, preživetih z enako mislečimi ljudmi, ki si delijo isto “usodo” nošenja težkega nahrbtnika in spanja pod zvezdami, verjetno ni nekaj, kar doživite na vsakih počitnicah.

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Ali pa ko se med dnevnim nabiranjem kilometrov za kratek čas ustavite v gozdu, sezujete gojzarje, da si na hitro odpočijete noge, nato pa vam redkobesedna Bolgarka ponudi paradižnik. Svež, sočen paradižnik, da ga pojeste kot jabolko. Neprecenljivo. Vredno več kot katerikoli petzvezdnični hotel s postrežbo ob bazenu.

 

En sam paradižnik je bil potreben za prebitje ledu in pobližje spoznavanje kolegic Bolgark, odprl je vrata smehu, zaupnosti in tkanju posebne vezi, ki jo bom s temi osebami imela do konca življenja.

 

Tura se na koncu tako izkaže za točno to, kar so obljubili na začetku:

Potovanje ni enostavno, a izkušnja preprostosti in skrbi za Zemljo je nepozabna.

Foto: Violina Mladenova-Damyanova

Naslednje leto ...

Fjällräven Vándortúra se bo odvijala tudi prihodnje leto, za več informacij spremljajte njihovo spletno stran.

Avtor
Piše

Branka Grbin

New Report

Close