Kako je nastal trend “brez hlač”, ki prevzema vedno več žensk?

20. december 2023

Kako je nastal trend “brez hlač”, ki prevzema vedno več žensk?

20. december 2023
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Kako je nastal trend “brez hlač”, ki prevzema vedno več žensk?

20. december 2023
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Trend brez hlač ima pred seboj svetlo prihodnost.

Ob pogledu na ulično modo na tednih mode se zdi, da si zadnje čase vsi pozabijo obleči hlače. Čeprav trend “brez hlač” spremljamo že več mesecev, tokrat mislimo resno, ko rečemo, da se uveljavlja. In to kljub mrzlim zimskim dnem.

Začelo se je tako kot se začne večina trendov: z eno od sester Kardashian. Tokrat je to bila Kylie Jenner, ki je na modno revijo Loewe prikorakala v oprijetih belih spodnjicah, pod katerimi je nosila črne najlonke.

Foto: Profimedia

Sledila ji je sestra Kendall, ki je črne hlačke kombinirala s popolnoma črno opravo, to pa popestrila s šopkom rumenih sončnic.

Foto: Profimedia

Tudi Hailey Bieber je hitro podlegla temu trendu. K črnim hlačkam s pasom je oblekla svetel puli, čez njega pa si poveznila dolg usnjen plašč. Seveda so bile obvezne tudi visoke pete.

Foto: Profimedia

Za veliko bolj sproščen, in za naš okus tudi precej neokusen, videz se je odločila Bella Hadid, ki je k belim hlačkam oblekla motoristično jakno ter bele nogavice in uggice.

Foto: Profimedia

Ja, trend “brez hlač” je obsedel vse. Sprva se je sicer zdelo, da je rezerviran za tiste, katerih naloga je nositi oblačila, ki sprožijo val ogorčenja (ali navdušenja), vendar je kmalu presegel modne brvi in se pojavil povsod – na rdečih preprogah in ulicah.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Kako se je sploh začelo?

Trend sega v petdeseta leta 20. stoletja in se je začel kot oblika plesnih oblačil ter trajal skozi vso moderno dobo. Številne plesalke so čez pajkice ali najlonke oblekle triko, da bi ustvarile podolgovato, bolj elegantno linijo.

Včasih so čeznje oblekle še široke majice ali jakne, pogosto opasane, da so poudarile svoj ozek pas. “Cyd Charisse in podobne so včasih plesale v takšnih opravah,” je povedal sloviti modni oblikovalec Law Roach. Videz je na nov nivo ponesla Edie Sedgwick, družabnica in muza Andyja Warhola, ki ne eni od njegovih ikoničnih slik na eni nogi pozira na kipcu nosoroga, oblečena v črne hlačke in najlonke.

Foto: Profimedia

Trend se je nato vrnil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja z navdušenjem nad aerobiko. V modi so bili visoko rezani dresi, pod katerimi so ženske nosile pajkice ali najlonke. Samo pomislite na Jane Fonda ali Jamie Lee Curtis z Johnom Travolto v filmu Perfect iz leta 1985.

Foto: Profimedia

V 90. letih prejšnjega stoletja se je trend brez hlač pojavil na Chanelovi reviji, sledili pa sta mu še znamki Alexander McQueen in Jean Paul Gaultier, leta 2023 pa so jih na modno brv spustili še Valentino couture, Victoria Beckham, Raf Simons, Maison Margiela in Miu Miu.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Od takrat je trend pridobil le še več oboževalcev. Podlegle so mu Adwoa Aboah, Cara Delevingne, Jodie TurnerSmith in Rachel Zegler.

Stilistka slavnih Amanda Lim se strinja, da gre za recikliranje starega trenda. “Všeč mi je samozavest in moč, ki ga odraža trend brez hlač. Gre za prevzem nadzora nad vašo podobo in opolnomočenje sebe. Upam, da bo marsikoga navdihnil, da stori enako.”

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Law Roach, ki je osebno preizkusil ta trend, meni, da ima videz inherenten kulturni pomen. Prav tako meni, da je to odličen način, kako dati nov zasuk nečemu, kar je polno simbolike. “Mislim, da je nekaj zelo tradicionalnega in tudi zelo pomembnega v paru oprijetih hlačk Calvin Klein.”

Kljub temu priznava, da do nedavnega česa takega ne bi oblekel. “Mislim, da pred 10 meseci nikoli ne bi oblekel česa takega, saj sem si mislil Kaj si bodo mislile moje stranke, ko me bodo videle v tem? No, zdaj mi je za to čisto vseeno.”

Foto: Profimedia

Ja, videti je, da je trend brez hlač res obsedel čisto vse … razen nas. Še vedno smo mnenja, da namesto “spodnjic” veliko bolj elegantno izgledajo mini krilo ali kratke hlače oziroma t. i. skort.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close