Kako je svobodo razumel modni genij Yves Saint Laurent?

11. oktober 2019

Kako je svobodo razumel modni genij Yves Saint Laurent?

11. oktober 2019

Gre za manifest. Podpis. Način življenja, znati, kako reči »ne«.

Imeti raje prepričanje kot gotovost. Spreminjanje črne v barvo. V sijočo svetlobo. Nikoli zanikati, nikoli skrivati, kdo si, z zagovarjanjem sebe.

Nasprotovanje tabujem za polno, strastno življenje. Sprostitev svojega notranjega ognja. Dajanje zagona svojim sanjam. Gre za zgodbo o šokiranju in strasti. Zasvojenosti z vsem, kar lahko pretrese pravila.

Svoboda, kot jo razume Yves Saint Laurent, so neskončne sanje, glava v zvezdah. Ptica, ki leti čez nebo, izven okvirjev časa. Klic zore in neskončnega ponovnega rojstva. Življenje, ki žari bolj kot strela. Zlat balonar. Poteza črne. Smoking. Prisotnost.

Yves Saint Laurent Le Smoking

Z Yves Saint Laurentom linija postane gibanje. Gre za zgodbo o koži, neomejeno gibanje. Odstranjevanje puščic in vsega, kar omejuje, zamejuje, zmanjšuje, zavira, duši.

»Dovolj je Ritza, dovolj je lune, naj živi ulica«,

je kričal leta 1968, zvest svoji intuiciji, svoji moči. Yves Saint Laurent ni izumil svobode, jo pa je naredil vidno s krepitvijo gibanja, pri čemer je umetnost poudarjanja ženstvenosti, elegance: različnosti črpal iz moške garderobe. Yves Saint Laurent ali umetnost krepitve odnosa. Dodajanje duhovitosti slogu. Ko je torej leta 1971 prestavil svojo škandalozno kolekcijo Libération, je tabuje pustil za sabo in uresničil obljubo Jeana Cocteauja:

»Ko te občinstvo kritizira, se razvijaj. To si ti.«

Yves Saint Laurent, prvi oblikovalec visoke mode, ki je poziral gol (Jeanloup Sieff, leto 1971), je pogledal najgloblje vase, da bi odkril svojo svobodo: barvo vseh barv na svetu; zlato sanj. Skrivnost, zaradi katere je edinstven. Barve fuksije je poudaril z zelenimi, rdeče z oranžnimi in osvobodil »škrlatne parfume sonca«, ki jih poje Rumbaud v Illuminations, eni od knjig na njegovi nočni omarici.

Yves Saint Laurent je goloto polepšal z zaslepljujočo obljubo:

»Najlepša oblačila, ki jih lahko obleče ženska, so roke moškega, ki ga ljubi.« A za tiste, ki niso imeli sreče, da bi našli takšno srečo, sem tu jaz.«

Delček šifona, kot tančica pudra na telesu.

Izjemni vrtovi, preobraženi v parfume. Srce obleke. Kot otrok, rojen v znamenju Leva, je sanjal, da bi bilo njegovo »ime izpisano na Elizejskih poljanah z ognjenimi črkami«.

Čarodej Yves Saint Laurent je ženskam razkril njihovo neomejeno zmožnost igranja, goljufanja, večnega uspeha. Razgalil je vsak tabu, vedno presegal meje, od največjega klasicizma do največje ekstravagance, zanetil želje, pozival ženske, da se uprejo, odločijo, obvladajo svojo moč, preden se predajo njegovim čutnim oblačilom.

Preberite še: Med prvimi smo preskusili nov parfum YSL, v katerega smo se takoj zaljubili!

Vabi jih, da živijo njegov moto »tout, mais terriblement«, ki si ga je izposodil od Guillauma Apollinaira.

Yves Saint Laurent nam je zapustil način življenja, gledanja, čutenja, ljubljenja v skladu s svojim strastnim manifestom:

»Vedno sem hotel biti na voljo ženskam. Z drugimi besedami: jim ustreči. Njihovim telesom, gestam, odnosom, življenju. Hotel sem jih spremljati v njihovem velikem gibanju osvoboditve, ki je oblikovalo zadnje stoletje.«

Avtorica: Laurence Benaïm

Foto: Getty, promo

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close