Kako je YouTube vlogerjem podelil status zvezdnikov nove dobe

Kljub številnim negativnim platem je YouTube v življenje vlogerjev prinesel tudi ogromno priložnosti za hitro slavo ter zaslužek.

Svetovni splet in pojav družbenih omrežij sta v veliki meri revolucionizirala način, kako komuniciramo in delimo dogodke iz svojega življenja s prijatelji, pa tudi s popolnimi neznanci. Od elektronske pošte, ki je že dolgo med nami, pa vse do Facebooka in blogov ter YouTubea: internet je postal prostor, na katerem lahko vsak deli prav vse, kar mu pade na pamet.

Naše misli, zanimanja, sporočila in statuse delimo na različne načine preko spleta ter tako najdemo somišljenike po vsem svetu na drugi strani ekrana. Po blogih, ki so zacveteli že kmalu po letu 2000, je združitev podobne vsebine z video formatom ustvarila spet povsem nov način komunikacije: vlog, torej video blog.

Prišla je nova scena, novi junaki te scene in ustvarilo se je povsem novo občinstvo, s tem pa priložnost za zaslužek posameznikov in podjetij, ki želijo deliti določene vsebine ter pridobivati potrošnike na svojo stran. Za ustvarjanje novih zvezd je bilo dovolj, da je tisti, ki je snemal, kamero preprosto obrnil k sebi.

Vlogerji oziroma video blogerji so našli (vsaj potencialno gledano) milijardno občinstvo, ki je nenehno spremljalo vsak njihov korak. Zvezde so kajpak, kot veljajo te zakonitosti, lahko postali tisti, ki so imeli kaj zanimivega za povedati (po možnosti v jeziku, ki ga govori več kot dva milijona prebivalcev), ki so zanimivega ali lepega videza, in kajpak so morali vlogerji tudi kaj pokazati, na primer določene veščine, te pa kljub vsemu niso vezane samo na (mlada) leta.

Tako je prišlo do rojstva novih zvezdnikov, ter nove vrste medijskega sveta, drugačnega, kot smo ga poznali prej. Vlogerska scena je tako v sorazmerno zelo kratkem času postala nadvse vplivna, novi zvezdniki vlogov pa so postali poosebljenje sodobnih ‘influencerjev’ oziroma vplivnežev na družbenih omrežjih, ki so s svojimi videi lahko v vsakem trenutku dostopali do svoje ciljne javnosti.

Od preprostih video formatov – recimo, kaj so kupili, kaj so skuhali in jedli, kako so se zjutraj ali zvečer namazali z ličili, do nege kože in las, deljenja receptov, počitniških trenutkov in razkazovanja svojega doma ter zasebnega življenja, vlogerji so na nek način postali naši novi najboljši znanci, skorajda prijatelji iz sosednje ulice (vsaj tak občutek imamo, čeprav smo večino videli zgolj preko ekrana). Prav to pa je prispevalo, da so postali tako hitro priljubljeni.

Za nekatere video blogerje se je njihov hobi prelevil celo v resen posel, saj denimo sodelujejo z različnimi blagovnimi znamkami, podpisujejo pravice za pisanje knjig, snemanje nanizank in filmov. Nekateri pa so denimo zasnovali kar lastno linijo svojih izdelkov in zgradili slavo, o kakršni bi pred leti kdorkoli lahko samo sanjal, da je sploh možna.

Vsekakor pa ima popularnost na YouTubeu tudi svojo drugo, temačnejšo plat. Od zlobnih komentarjev, ki jim redko kdo, ki objavlja, uide in prizadanejo vsakega s pemalo trdo kožo, do povsem novega sloga življenja, s katerim se je včasih tudi težko soočiti. Veliko slavnih vlogerjev je doživelo tudi občutke tesnobe zaradi nenadne slave in ker so se pred njihove domove nenadome zgrinjale množice oboževalcev.

Nekateri so se pod pritiskom zlomili, drugi nadaljevali z ‘vloganjem’. Kljub številnim negativnim platem je YouTube v življenje vlogerjev, sploh tistih najbolj vplivnih z milijoni ali vsaj nekaj sto tisoč naročniki, prinesel tudi mnoge privilegije. Od jet-setterskega načina življenja, brezplačnih promo izdelkov in potovanj do čisto zaresnih projektov, ki nekaj stotinam izbrancev prinesejo tudi milijonske zaslužke.

Seveda pa vsakodnevne spremembe na tej sceni in muhavost občinstva (ali pa bi lahko dejali – preprosto – kaprice usode) prinašajo tudi večno negotovost glede roka njihovega trajanja. Samo nekaj let po začetku je vlogerska scena danes močnejša kot kdajkoli in je bržkone na svojem vrhuncu.

Vendar pa je (kljub nepričakovani popularnosti in trenutnemu vplivu) prihodnost vlogov in kariera na tisoče influencerjev, ki so v tem formatu našli svoj interes in priložnost za zaslužek, še vedno enako vprašljiva, saj resnično ne vemo, kaj nam bo še novega prinesla (digitalna) prihodnost. Pustimo se presenetiti, kajne?

 

Foto: YouTube, Instagram, OnVid, Fluentu.com, GQ India, Tubefilter, TallyPress, Spilling The Beans

New Report

Close