Kako lahko sami doma ustvarimo adventni venček?

30. november 2023

Kako lahko sami doma ustvarimo adventni venček?

30. november 2023
Foto: Pexels

Kako lahko sami doma ustvarimo adventni venček?

30. november 2023
Foto: Pexels

Počasi, a vztrajno se približuje veseli december. In ena izmed stvari, brez katere decembra ne gre, je zagotovo tudi adventni venček.

Vsak del adventnega venčka ima svoj pomen – krog simbolizira večno življenje, upanje življenja, štiri letne čase, večnost, neskončnost, vero in upanje v vse dobro. V začetku so bili venčki izdelani iz zimzelenih materialov, saj ti predstavljajo kontinuiteto in preživetje v težkih časih.

Vsak zimzelen material nosi svoj simbol, nam je pojasnila Metka Sporiš iz Sanjskega šopka:

  • Bor, bodeničevje in tisa – večno življenje.
  • Cedra – simbol zdravja
  • Lovor – predstavlja moč nad bolečino in trpljenjem
  • Storži, semena in oreški – predstavljajo rojstvo
  • Tradicionalni barvi adventa sta rdeča in zelena – zelena predstavlja življenje in rast, rdeča pa prelito kri trpečega Kristusa.

Če si želite za letošnje praznike v svoj dom vnesti tradicijo, pobrskajte po omarah in podstrešjih babic, a tudi sami si lahko izdelate prekrasen venček, v katerem lahko uživate še leta.

Foto: Pexels

Tako ga izdelate doma

Kadar božične okraske izdelamo doma, imajo ti še lepši pomen, saj vemo, da smo vanje vnesli sebe in svojo ljubezen. Poleg tega vas bo sama izdelava pomirila in ponesla v tisti božični duh, ki ga že komaj čakamo.

Za izdelavo adventnega venčka potrebujete samo vejice, ki se upogibajo, in žico, vezice ali vrvico, s katero vejice povežete. Vse ostale dele venčka je najbolje lepiti z vročim silikonskim lepilom. Če tega nimate, si lahko pomagate tudi s pritrjevanji z žico, ampak bo potrebnih nekaj več spretnosti, saj je vsak posamezen element potrebno najprej ožičiti in nato pritrditi na ogrodje.

Foto: Pexels
  1. Najprej zapišite ideje, ki se vam podijo po glavi, oz. naredite skico venčka. Ideje lahko najdete tudi na Pinterestu. Ko končate, se odpravite na svež zrak v gozd ali na vrt – ne pozabite škarij ali. nožka. Ideje, kaj nabrati: storžki, drobne vejice, cipresa, lišaji, šipek, cimet in mah
  2. Tudi v domači kuhinji se najde marsikakšna dobrota. Prav bodo prišle pomaranče, jabolka in cimetove palčke. Prav bodo prišli tudi krhlji vsakega suhega sadja. Če ne želite uporabiti sadja, lahko uporabite kar okraske za smrečico.
  3. Iz drobnih vejic naredite osnovo za venček. Vseeno je, kakšne vejice uporabite, važno je, da so lepo upogljive, da se ne lomiijo in da z oblikovanjem osnove dobite točno takšno obliko, kot želite.
  4. Vejicam sledi zelenje. Za popestritev venčka uporabite različne odtenke: cipreso, mah in lišaje. Tako bo venček bolj izstopal in zares prišel do izraza.
  5. Na vrsti so okraski ali pomaranče, jabolka in ostalo suho sadje, če ga imate. S takšnimi dodatki bo vaš venček prav zares nekaj posebnega. Ne pozabite edino, da morate sadje predhodno posušiti (v sušilniku za sadje, lahko pa tudi v pečici).
  6. Na koncu sledijo še detajli. Dodate lahko šipek, storže in seveda cimetove palčke. Cimet kar vpije po božiču in bo v vaš dom prinesel praznične vonjave.
  7. Adventni venček iz naravnih materialov, ki jih najdete v bližnjem gozdu, je izdelan. Čudovite barve in vonjave bodo tako krasile vaš dom cel december in pričarale pravo praznično vzdušje.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close