Kako najti “svoj parfum”?

20. september 2022

Kako najti “svoj parfum”?

20. september 2022
Foto: Unsplash

Če si uspešno najdemo parfum, ki predstavlja nas, lahko ta pove veliko o naši osebnosti.

Za druge je vaš prepoznavni vonj podzavesten način, po katerem se vas bodo spominjali in kako vas bodo dojemali. Za vas pa je lahko močan dejavnik pri določanju, kakšen dan boste imeli in kako boste razpoloženi.

Vaš značilni vonj, ne glede na to, komu je namenjen, je nedvomno vaš. Izbira prepoznavnega vonja lahko traja nekaj časa, zlasti zaradi tisočih možnosti na trgu. Če imate torej raje eno ali dve prepoznavni dišavi, h katerim se boste vedno znova vračali, namesto da vsak drugi dan igrate ruleto vonjav in ne veste, kako izbrati popoln parfum zase, vam bo ta vodnik za izbiro dišave zagotovo pomagal.

Kateri je najboljši način, da najdete svoj značilni vonj?

Začnite z družinami dišav.

Razumevanje družin dišav je kot razumevanje žanrov v glasbi. Vsekakor želite izvedeti razliko med hip-hopom in rapom, ko nekaj poslušate – prav tako je lepo vedeti, kaj je cvetlično, sveže, lesno itd.

Foto: Pexels

Cvetlični vonji so običajno bolj ženstveni in zreli, pikantni so toplejši in soparnejši, lesni vonji so pogosto zemeljski in moški, sveži parfumi pa so pogosto citrusni in svetlejši. Seveda vsak parfum združuje note in akorde na edinstven način, tako da čeprav ima lahko dišava lesno zgornjo noto, lahko vsebuje tudi sadne sestavine za dišeči koktajl, a vedeti, katera celovita družina dišav vam je všeč, je prvi korak kako najti svoj značilni vonj.

Če vam ustrezajo cvetlični vonji, je za vas recimo primeren parfum Armani Sì ali Mon Paris od YSL. Če vam ali vašemu partnerju bolj ustrezajo lesni vonji, vam priporočamo Acqua di Gio od Armanija ali Black Opium od YSL. Za bolj svež, citrusen vonj vam predlagamo Fragrances inusion de Mandarine ali de Flur D’Oranger od Prade. Z vsak parfum je pa je vsekakor pomembno, da veste kakšne note in podnote ima, ter se pozanimate, preden se odločite za nakup.

Upoštevajte trende, vendar bodite previdni.

Palo santo je imel velik trenutek pred nekaj leti in zeleni čaj se začenja prebijati v nekatere trenutno priljubljene dišave. Tako kot pri modi trendi pridejo in gredo, zato pomislite na to, ko kupujete dišave. Trendi so koristen pokazatelj dogajanja, a kot pri vsem drugem, se naučite zaupati svojim instinktom.

To velja tudi za kultne klasike. Čeprav smo vsi oboževali Dolce & Gabbana Light Blue in so vsi na TikToku nori na Bacarrat Rouge 540, ne dovolite, da bi vam pomp zameglil presojo. Čeprav so ti preizkušeni vonji prestali preizkus časa in bodo še naprej vladali, je še vedno veliko možnosti, ki jih morate odkriti.

Foto: Pexels

Preživite čas z vonjem.

Parfumi zahvaljujoč naši edinstveni kemiji kože na vsakem dišijo drugače. Zato to, kako parfum diši na vzorčnem papirju, ne pomeni nujno, da bo tako dišal na vaši koži. Preden kupite parfum polne velikosti, uporabite stekleničko vzorčne ali potovalne velikosti in nosite vonj teden ali dva, saj se lahko naša kemija spreminja iz dneva v dan. Dovolite si nekaj časa živeti z novo dišavo, preden se dokončno odločite.

Pomislite, kako se želite počutiti s svojim prepoznavnim vonjem.

Ali želite izpasti igrivi? Se želite počutiti seksi? Pomislite na to, ko se odločate med različnimi vonji, preden se odločite za enega. Ko razpršite dišavo, se morate počutiti ne samo, da je ta dišava to, kar ste, ampak tudi, kdo želite biti.

Foto: Pexels

Upoštevajte, kako dolgo želite, da vonj traja.

Ko brskate po veleblagovnicah in naletite na parfume, toaletne vode in drugo, je pomembno, da poznate razliko, preden se odpravite na blagajno. Ta imena namigujejo na koncentracijo dišave, ki gre z roko v roki z njeno dolgo življenjsko dobo in maloprodajno ceno.

Eau fraiche ima med enim in tremi odstotki koncentriranega parfumskega olja in na splošno traja manj kot eno uro. Kolonjska voda ima od dva do šest odstotkov olja in je obstojna do dve uri. Toaletna voda ima lahko od pet do 15 odstotkov olja in traja približno tri ure. Eau de parfum, za katerega pravijo, da je standardna jakost parfuma, vsebuje 15 do 20 odstotkov olja in traja od pet do osem ur. Nazadnje je tu čisti parfum, ki ima med 15 in 40 odstotki olja in je obstojen do 24 ur.

Pripevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close