Kako narediti ženo srečno in zadovoljno?

10. junij 2021

Kako narediti ženo srečno in zadovoljno?

10. junij 2021

“Občutek imam, da se odmika v en svoj svet, v katerega me ne želi spustiti. Rad bi nazaj svojo ženo,” zapiše zaskrbljeni mož.

Značilnosti dobrih odnosov in zvez so dobra komunikacija, poslušanje partnerja in vzdrževanje strasti. Nekaterim se to zdi precej enostavno, drugim pa grozljivo težko. V osnovi gre za preproste koncepte.

Zaskrbljeni mož se je po nasvet obrnil na Starševski čvek. Z ženo sta poročena trideset let in ljubi jo enako kot prvi dan. Čeprav pravi, da je še vedno lepa in privlačna, pa se je v zadnjih letih močno spremenila. “Zanemarila se je. Najbolj je zadovoljna, če v svojem fotelju bere knjigo v razvlečeni trenirki. S psom gre najraje na sprehod sama. Izogiba se druženju,” pravi mož. Doma se komaj še pogovarjata, pa tudi v službi je zelo zadržana. 

Mož razlog za ženino odtujenost vidi v dejstvu, da je žena pred leti spontano splavila. Nikoli kasneje nista več zanosila, zato sta si rekla, da jima otrok ni namenjen. 

Izguba otroka močno vpliva na odnos med partnerjema

Odzivi na izgubo otroka so lahko različni. Lahko gre za jok, žalost in jezo. Partnerja sta lahko obupana, jezna in vznemirjena, saj ne moreta spremeniti ničesar. Življenje se zazdi tako nepravično. Stres, ki ga čutita, lahko povzroča težave v odnosu in vso jezo in frustracijo je včasih najlažje stresti na partnerja.

Drugi način odzivanja pa je izolacija, tako čustvena kot tudi fizična. Zaradi močne bolečine, se eden ali oba partnerja želita čustveno oddaljiti, manj časa preživljata skupaj in intimnost lahko povsem zamre. Posledica takšne izgube so lahko tudi resne duševne težave, kot sta anksioznost in depresija, ki proces žalovanja še poslabšata.

Profimedia

Kako pomagati partnerju v stiski?

Prvi korak sta iskrenost in komunikacija. Partnerju zaupajte, kako se počutite in mu dajte vedeti, da ste tu zanj. Poslušajte se in bodite pri izražanju svojih čustev iskreni. Če se vam zdi, da tega ne boste zmogli sami, poiščite strokovno pomoč.

Avtor objave se sprašuje tudi, kako svojo ženo narediti “spet srečno in zadovoljno”. Včasih nas razveselijo že malenkosti, drobne pozornosti in dejanja iz prijaznosti. 

  1. Poslušaj jo. Kot že večkrat omenjeno, v odnosu je ključna komunikacija in zmožnost poslušanja en drugega. Naj se vam odpre, vam potoži o težavah, vi pa jo brez prekinjanja, pritoževanja ali dajanja nasvetov poslušajte. 
  1. Objem pomaga. Telesen stik je eden od bolj pomembnih stvari, ki nam dajo občutek varnosti in udobja. 
Profimedia
  1. Opravite njeno delo namesto nje. Presenetite jo s pomito posodo, skuhanim kosilom ali opranimi oblačili. Cenila bo vaš trud in pozornost, na tak način ji boste pokazali, da vam je mar in jo želite razbremeniti. 
  1. Dajte ji komplimente. Vsak rad sliši pohvalo na svoj račun in v razmerjih se stvari včasih začnejo jemati za samoumevne. Nikar ne pozabite na komplimente in pohvale, tudi za povsem drobne stvari, ki jih opazite in cenite pri svoji partnerki. 
  1. Presenetite jo z darilom. Lahko gre za drobno presenečenje ali za večje darilo, kot je torbica, za katero veste, da si jo želi, ali potovanje za obletnico. Če niste prepričani, kaj si želi, ji ponudite več možnosti, da sama izbere.
Profimedia
  1. Bodite prijazni in potrpežljivi. Sploh če vidite, da ima partnerka določene težave, bodite z njo potrpežljivi, ji pomagajte in se trudite, da ne zvenite preveč zadirčno in jezno. Posledično vam bo tudi bolj zaupala glede svojih težav.
  1. Sprejmite jo, tako, kot je. Vsi ljudje imamo napake, večje in manjše. Če gre za določene navade, ki vas iritirajo (kot recimo, da nikoli ne zapre tube od zobne paste ali pri kuhanju vsakič pomeša z novo kuhalnico), vendar ne gre za nič večjega, potem jih sprejmite. Stres in slaba volja zaradi takih stvari nista vredna napetosti v razmerju.
  1. Povejte in pokažite ji, da jo ljubite. Povejte ji z besedami, koliko vam pomeni, in povejte ji pogosto. Presenetite jo z malenkostmi, ki ji bodo polepšale dan, s sporočilom, da mislite nanjo in podobno. 
  1. Oddolžite se ji. Če se vam zdi, da ji niste namenili dovolj pozornosti, ji namenili dovolj časa ali se dovolj potrudili zanjo, potem se opravičite in se ji oddolžite. Pokažite, da vam je žal, in se potrudite, da popravite svoj vtis. Oddolžite se ji lahko z večerjo, z zmenkom, pomislite na nove aktivnosti, ki bi jih lahko poskusila skupaj.

Style. Več novic

New Report

Close