Kako nastajajo vrasle dlake in kako se jih rešiti?

30. julij 2022

Kako nastajajo vrasle dlake in kako se jih rešiti?

30. julij 2022
Foto: Unsplash

Če ste ena izmed tistih žensk, ki se brije ali depilira, ste se zagotovo že srečali z neprijetno srbečico in rdečimi madeži. Če pa ti ne izginejo in postajajo boleči, imate po vsej verjetnosti opravka z vraščeno dlako.

Načeloma vraščene dlake niso nevarne, to le pomeni, da imajo nekatere težave z rastjo. V primeru, da se na bikini predelu in okoli nožnice pojavijo večji izrastki, je najbolje, da se posvetujete z dermatologom ali ginekologom, saj gre lahko za vnetje žlez.  

Da pa bi koži povrnili sijaj in gladkost, morate najprej ugotoviti, zakaj se dlake vraščajo.

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj lahko storite, da se hitro znebite vraščenih sramnih dlak.

Kaj so vraščene dlake in zakaj so tako pogoste na bikini predelu?

Dlačice se lahko vraščajo tudi brez depilacije, ker preprosto rastejo pod napačnim kotom in se ne morejo prebiti na površino kože. Še posebej pogosto se vraščajo po britju, ker se pogosto zvijajo in rastejo vstran proti lasnemu mešičku. Ko se to zgodi, se koža odzove s srbečico, rdečico, oteklino in v določenih primerih celo z bolečino.

“Britje povzroča mikro rane, še posebej, če uporabljate britvice z dvojnim ali trojnim rezilom,” pojasnjuje Deborah Bartholomew, profesorica in direktorica klinike na Ohio State University Wexner Medical Center.

Foto: Unsplash

“Ko dlaka začne rasti, pride ven iz svojega mešička, vraščena dlaka pa se vrašča nazaj v kožo in tako ostane pod površjem. To povzroči vnetje in bolečo temno rožnato ali rdečo vdolbino, ki je velika tri do štiri milimetre,” pojasnjuje Adeeti Gupta, dr. med. in ustanovitelj Walk In GYN Care. Včasih srbijo ali izgledajo kot mozolji, ker so napolnjeni z gnojem, na sredini pa lahko vidite dlako. Nikakor pa v tem niste sami, saj dr. Gupta razlaga, da se s tem srečuje kar 80 odstotkov žensk, ki se depilirajo.

Kako se znebiti vraščenih dlak?

Vraščene dlake se lahko pojavijo kjer koli, še posebej boleče pa so na bikini predelu. Čeprav menite, da je pametno, da jih poskusite izpuliti, ker izgledajo kot mozolji, se jih ne dotikajte. “Ne poskušajte jih izriniti, ne dotikajte se jih, ne storite ničesar,” svetuje dr. Bartholomew in dodaja, da s pritiskom ali dotikom lahko prenesete bakterije in dobite okužbo.

Poskusite se izogniti poseganju po pinceti, takoj ko opazite vraščeno dlako. Namesto tega na predel vraščenih dlak nanesite kemikalijo, imenovano retinol, ki bo razgradila celice, ki prekrivajo dlake, in jim omogočila, da izrastejo, hkrati pa zmanjšala rdečico.

Če se puljenja nikakor ne morete vzdržati, pinceto najprej razkužite, po puljenju pa predel namažite z antibakterijskim sredstvom, piše Health. Če ne storite ničesar, bo vraščena dlaka najverjetneje znova zrasla ali pa odmrla.

Poskusite lahko tudi s toplo vodo. Večkrat dnevno na mesto položite toplo krpo, koža se bo zmehčala in v 48 urah naj bi se rdečica umirila. Če se to ne zgodi in se vam zdi, da vas boli, obiščite ginekologa ali dermatologa.

Foto: Unsplash

Kako preprečiti vraščanje dlak?

Pred depilacijo naredite piling. “Piling bo zmehčal teksturo kože in odstranil vse, kar maši pore in povzroča blage izbokline po britju,” pojasnjuje dermatolog Dendy Engelman.

Piling je na splošno dober za kožo, ne glede na to ali se brijete ali ne, zato bi ga bilo vsekakor dobro narediti vsaj enkrat na teden.

Izberite dobro britvico in preparate. Britvice za enkratno uporabo uporabite res samo enkrat, namreč, ko ponovno uporabite staro britvico, povečate možnost vraščenih dlak. Britje v nasprotni smeri rasti dlak doseže bolj gladko kožo, a tudi večjo možnost vraščanja dlak. Po drugi strani pa britje v smeri rasti dlačic ne bo dalo tako dobrega rezultata, vendar pa se bodo v tem primeru vraščene dlake pojavile veliko težje.

Foto: Pexels

Hidracija kože po britju je zelo pomembna in je ni pametno izpuščati. Navlaženo kožo je lažje zmehčati, zato jo dlačice lažje predrejo v primerjavi s suho kožo, ki je trša in bolj neprepustna, zato pogosteje prihaja do vraščanja.

Razmislite o drugih metodah voskanja. Čeprav je depilacija z voskom boljša možnost kot britje, lahko tudi ta povzroči vraščene dlake. Kreme za depilacijo lahko povzročijo draženje sramnice, zato se jim raje izogibajte. Lasersko odstranjevanje pa je tudi lahko učinkovita rešitev, vendar je dražja in zahteva več obiskov, preden dobite želene rezultate.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close