Kako obnoviti naravno obliko kodrov?

02. april 2023

Kako obnoviti naravno obliko kodrov?

02. april 2023
Foto: Unsplash

Kodri ob nepravilnem ravnanju ter vsakotedenski izpostavljenosti sušilniku ali ravnalniku za lase ter zaradi pretiranega krtačenja in spenjanja, izgubijo svojo naravno obliko. Predstavljamo vam trike, s pomočjo katerih lahko vaši kodri znova zasijejo.

V kolikor ste opazili, da so vaši kodrasti lasje videti bolj krhki in manj voljni kot običajno, obstaja možnost, da je oblika vaših kodrov poškodovana. A brez skrbi, po besedah strokovnjakov lahko s pravilno nego in ustreznimi negovalnimi izdelki kodrom povrnete obliko in elastičnost.

Foto: Pexels

Poškodovana oblika kodra, katere znak sta bolj ploščati in raztegnjeni kodri, vpliva na videz, občutek in celo delovanje las. Frizerka Mell Guido pojasnjuje: “Vpliva lahko na način, kako lasje zadržujejo vlago, in na moč las. Opazili boste lahko veliko ohlapnost kodrov, razcepljene konice in izgubo elastičnosti”.

“Vse, kar lahko vaše lase resnično izsuši in poškoduje, bo povzročilo, da bodo izgubili svoj naravni vzorec kodranja,” pravi frizerka slavnih Annagjid “Kee” Taylor. “Uporaba kemikalij, ki vključuje barvanje in pretirano obdelavo las, bo naredila več škode kot koristi. Prameni bodo postali zagoreli in jih bo težko oblikovati, enako velja tudi za pretirano vročino. Ne izpostavljajte svojih naravnih kodrov pretiranim spremembam pogosto in nenehno,” dodaja.

Oživitev kodrov ni misija nemogoče

Lahko vas pomirimo, da kodri niso izgubili oblike za vedno, še vedno lahko na več načinov oživite živahnost svojih kodrov, ne glede na to, kako hude so poškodbe. V prvi vrsti morate poskrbeti za vlago, tako kot jo potrebuje vaše telo. Če so bili vaši kodri rahlo poškodovani, beljakovinska nega naredi čudeže, pomagajo pa tudi masaža lasišča in vlažilni balzami.

Eden od trikov do lepih kodrov je, da mokre lase spleteš v kito in jih pustiš, da se čez noč posušijo. Namesto običajnega spletanja iz treh pramenov priporoča, da lase spleteš s samo dvema pramenoma. Pred pletenjem predlaga tudi uporabo izdelkov za teksturo las in/ali kodre.

Pametno izberite negovalne izdelke

V kolikor po teh postopkih vaši kodri še ne bodo prvotne oblike, Mell Guido predlaga striženje. “Poškodbe so lahko trajne, zato boste morali vzdrževati rutino zdravih las, dokler lasje ne zrastejo,” pravi in dodaja, da je trajanje poškodbe las odvisna od obsežnosti poškodbe in se jo lahko odpravi šele, ko se poškodovani lase prerastejo.

Čeprav Taylor odločno trdi, da izdelki ne morejo rešiti vsega, opozarja, da jih je nekaj, ki vsekakor pomagajo. Če se odločite, da boste odrezali velik del las in pričeli znova, predlaga uporabo ricinusovega olja. “Spodbuja rast daljših in debelejših las, odlično pa je tudi po ‘velikem striženju’ in se lahko uporablja za vse vrste las,” pravi.

Predlaga tudi uporabo negovalne maske, ki zmanjša lomljenje las in krepavost. Če so bili vaši lasje močno poškodovani, predlaga še uporabo proteinskega tretmaja. “Za preveč obdelane lase, ki ne prenesejo več barve ali so preveč krhki za oblikovanje, bodo proteini (npr. kreatin) pomagali obnoviti strukturo las, poživili kodre in preprečili lomljenje v prihodnosti,” pravi.

Še nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati:

  • prenehajte z uporabo tesnih gumic, izberite takšne iz blaga
  • čim manj spenjanja, tem bolje
  • ne drgnite las z brisačo, zavijte jih raje v svileno ruto ali bombažno majico
  • zamenjajte običajno prevleko za vzglavnik za svileno
  • uporabite krtačo izdelano posebej za kodre in lase češite nežno
  • na morju nikoli ne spletajte slanih las v kito

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close