Meta Vražič / 18. september 2022

Kako očistiti bele superge?

Vsak od nas ima vsaj en par belih superg in vsak ve, kako hitro se umažejo, zato z vami delimo nasvete, kako jih najbolje očistiti.

Foto: Unsplash

Bele superge so klasična obutev, ki ne bo nikoli iz mode. Prav vsak ima v svoji omari vsaj en par teh dragocenih belih superg, ki jih varuje pred zunanjim, umazanim svetom. Zagotovo veste o čem govorimo.

Enkrat ali dvakrat peljite svoje bele superge na sprehod in ko pridete domov, ne bodo več tako bele. Nekateri jih obdržijo malo bolje, nekateri malo slabše, a na koncu vsi prej ali slej končajo s sivim odtenkom svojih superg.

A to ne pomeni, da je bolje, če jih nikoli ne obujemo. Saj jih nismo kupili za zbiranje prahu, kajne? Vse se da očistiti, tudi bele superge, da je videti, kot da bi jih pravkar vzeli iz škatle. Z vami pa bomo delili najboljše načine, kako svoj najljubši par ponošenih in ne tako belih superg spremeniti nazaj v razstavni kos.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Priprava čevljev

Pred čiščenjem superge napolnite s časopisnim papirjem ali krpami, da po čiščenju ohranijo prvotno obliko. Časopisi in krpe bodo med čiščenjem vpili tudi vso odvečno tekočino, ki pronica skozi superge. Potem je dobro superge pred pranjem dobro skrtačiti s krtačo za čevlje. S tem boste odstranili umazanijo in prah na površini ter tako preprečili njihov globlji vdor v material superge. Tudi stara zobna ščetka bo zadostovala.

DIY tekočina za čiščenje

Na trgu je veliko čistil za superge in čevlje, ki jih dobite povsod. Toda Adrian Campana, regionalni vodja za obutev Livestock v Torontu, poudarja, da bi morali ljudje iskati naravna čistila, da močne kemikalije iz profesionalnih čistil ne bodo uničile superg.

Foto: IMAXTree

Predstavljamo DIY, ki ga lahko poskusite: vse kar potrebujete sta kis in voda. Zmešajte kis in vodo ter to raztopino nanesite na krpo in nežno postrgajte umazanijo s superg. Ta metoda lahko deluje na katerem koli materialu, če je madež “svež” in še ni imel priložnosti prodreti globlje v material, najbolje pa deluje na usnju.

Prav tako pa je učinkovita tudi soda bikarbona. Saj omaga “razbiti” delce umazanije, zato je najbolje, da naredite pasto iz sode bikarbone in vode, jo nanesete na čopič in s krožnimi gibi očistite madeže na supergah. Sodo bikarbono uporabljajte samo na belih supergah, sicer bi se lahko barva vaših nebelih superg spremenila.

Foto: Instagram

Gobica za čiščenje madežev

V mnogih drogerijah lahko najdete magične gobice, ki so namenjene čiščenju madežev iz čevljev. Tako imenovano “radirko” rahlo zmočite z vodo in z njo nežno podrgnite po madežu. Verjemite, zgodila se bo čarovnija! Madeži bodo izginili, kot da bi jih res obrisali z radirko na papirju. Edina stvar je, da gobice ne uporabljajte na lakiranih čevljih, ker jih lahko uniči.

Aceton za podplate

Podplati superg in njihov gumijasti rob bo odlično očistil aceton. Dovolj je, da krpo ali blazinico namočite z odstranjevalcem laka za nohte in se nežno lotite čiščenja gumijastega dela superg. In poudarjamo: samo gumijasti del! Aceton lahko uniči usnje in blago, česar si res ne želite.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Kaj pa vezalke?

Seveda pa če imate svetleče bele superge, morajo biti čiste tudi vezalke. Nihče si ne želi na svetleče bele superge natakniti umazanih vezalk. Enostavno ne gre skupaj. Dobra stvar je, da lahko vezalke normalno operete v pralnem stroju. Za temeljitejše čiščenje vezalke popršite z odstranjevalcem madežev in jih pustite en dan namakati v posodi, preden jih operete.

Avtor
Piše

Meta Vražič

New Report

Close