Kako ohraniti perilo dlje časa dišeče?

04. januar 2024

Kako ohraniti perilo dlje časa dišeče?

04. januar 2024
Foto: Instagram @sincerelyjules

Kako ohraniti perilo dlje časa dišeče?

04. januar 2024
Foto: Instagram @li_bash

Se strinjate, da ni lepšega, kot se po napornem dnevu potopiti v svežo in dišečo posteljnino, še prej pa se zaviti v debelo, mehko in dišečo brisačo po topli kopeli?

Čeprav se zdi na prvi pogled to povsem enostavna naloga, se mnogim dogaja, da svežina perila in prijeten vonj izgineta, ko perilo enkrat pospravite v omaro ali preložite v sušilni stroj. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kaj v tem primeru storiti.

Uporabite kakovosten mehčalec

Žal vsak mehčalec ni kakovosten in cenejše različice kaj kmalu izgubijo vonj, ali pa ta ni najbolj prijeten. Z doziranjem sicer ne sete pretiravati, držite se navodil. V kolikor hočete resnično intenziven vonj perila uporabite dišavne perlice ali koncentrirane mehčalce. Še najbolj je pomembno, da pralnega stroja ne natrpate s perilom. Perilo se bo lepše opralo in bo bolj dišeče ter hkrati manj zmečkano.

Foto: Instagram @thedesignchaser

Perilu pustite dihati

Omare in drugi prostori za shranjevanje perila naj bodo takšni, da zrak lahko kroži. Vse prevečkrat se zgodi, da so omare nabito polne. To onemogoča kroženje zraka, perilo pa ima vonj po zatohlem in vlažnem. Predvsem posteljnino hranite v omarah tako, da lahko zrak kroži. V omare lahko postavite tudi dišeče vrečke ali posodico s potpurijem. Če ne gre drugače, omare večkrat tedensko odprite in tako prezračite.

Povsem suho perilo

Vedno se prepričajte, da je perilo, ki ga želite zložiti v omaro, popolnoma suho. Že majhen vlažen del lahko v omari razvije neprijetne vonjave. Brisače in posteljnino temeljito posušite, morda še najboljše v sušilnem stroju.

Foto: Unsplash

Pravi vrstni red

To ne pomeni, da morate uporabljati perilo v točno določenem vrstnem redu, ampak da ga ne jemljete vedno zgoraj. Uporabljajte tudi perilo na dnu oziroma ko zlagate oprano perilo, ga zložite pod tisto, ki je že v omari. Lahko se orientirate tudi po barvah, če boste tako lažje sledili.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close