Kako ostati motiviran?

25. julij 2022

Kako ostati motiviran?

25. julij 2022
Foto: Unsplash

Motivacija ob zadanih ciljih je preprosta. A najpogostejša težava je, kako ostati motiviran tudi, ko stvari ne gredo po planu.

Motivacija je odličen način za dosego ciljev, a ta je pogosto začasna. Ko si zastavimo cilj, je na začetku motivacija pogosto visoka, a ko stvari postanejo težke, ali pa se rezultati ne pojavijo takoj, motivacija usahne.

Z enako težavo se je srečala tudi ena izmed naših uporabnic, ki je na forumu Starševski čvek vprašala, kako obdržati motivacijo: “Kako ostanete motivirani za dosego cilja? Pri sebi namreč opažam, da nekje na pol poti odneham. Recimo, pri varčevanju sem izredno slaba, kolikor pač lahko sploh privarčujem. Faksa nisem končala, ker me je nekje na polovici vse minilo in se zaposlila. Se odločim za bolj zdrav način življenja, zdržim dva tedna, maks 1 mesec, potem me stare navade potegnejo nazaj,” je zapisala in povprašala ostale, kako se sami spopadajo s tem.

Foto: Unsplash

Cilji morajo biti realni

Ena izmed uporabnic je avtorici svetovala, da naj si zada realne cilje. “Ni problem, če si zadaš, da boš osvojila ‘olimpijsko medaljo’, zavedati se moraš, da to ni realno v treh mesecih, ampak moraš za to delat kar nekaj let, kot recimo športnik, ki trenira od 5. leta in pri 25 osvoji olimpijsko medaljo. Dvajset let dela! Torej, visoki cilji zahtevajo veliko časa! Ko se tega zavedaš, delaš po etapah, imaš glavni cilj in potem cilje po stopničkah, ki jih sproti prilagajaš,” je svetovala.

Temu pa je pritrdil drugi uporabnik, ki je uporabnici svetoval, da si ustvari nove navade. “Nove navade/rutine se ustvarja večplastno: enostavnost/udobje, repeticija in nagrada/odsotnost kazni. Npr. če imaš že pripravljene zdrave prigrizke v hladilniku, jih je lažje vzeti kot iti v trgovino po čips. Če si po 15-minutni jutranji vadbi privoščiš Snickers, je to nagrada, če potem zamujaš 15 minut v službo, je kazen.”

Kot sta navedla uporabnika, je velike spremembe veliko težje doseči kot male. Motivacija je stvar, ki je pogojena s počutjem in situacijo, zato ne morete pričakovati, da bo vedno prisotna.

Foto: Unsplash

Osredotočite se na elemente

Ko si zastavljate cilje in želite ostati motivirani, se osredotočite na elemente cilja, v katerih uživate. Če je vaš cilj na primer hujšanje, si izberite šport, v katerem uživate. Če je vaš cilj zdrava prehrana, vključite jedi, ki jih imate radi. Tako se veselite vsaj enega dela procesa.

Zastavite si cilje, ki vas interesirajo, saj je tako veliko večja možnost, da vam bo uspelo. Ljudje smo hedonistična bitja in če je vaš končni cilj nekaj, kar vas v resnici ne bo razveselilo, se možnosti za uspeh drastično znižajo.

Prav tako je proces veliko lažji, če si svoj proces razdrobite v manjše, lažje cilje. Namesto “shujšati moram 10 kilogramov”, si zastavite višji nivo aktivnosti. Namesto popolne spremembe jedilnika in prehrane zamenjajte eno jed na krožniku vsak teden. Z vsako majhno spremembo na teden ali dva, bo veliko lažje pridi do končne nagrade.

Foto: Unsplash

Kako ostati motiviran?

Ker pa motivacija mine, predvsem, če se stvari ne premikajo tako dobro in hitro kot si želimo, se lahko včasih zgodi, da je težko najti voljo in se spraviti k delu. Avstralska državna agencija za zdravje HealthDirect svetuje, da si naredite seznam svojih korakov in ciljev. “Videti svoj napredek je odlična motivacija in zagotavlja samozavest,” razlagajo. Pogosto, pa se sami svojega napredka sploh ne zavedamo, dokler ne vidimo svojih začetkov.

“Na svoje cilje se opominjajte in se jim posvečajte. Vsak teden si določite kaj želite doseči. Zastavite si en cilj na enkrat,”

še svetujejo na Healthdirect.

Ljudje potrebujemo približno tri mesce, da razvijemo novo navado, zato so prvi trije mesci najbolj ključni. Če imate težave z ohranjanjem zagona, si lahko zagotovite tudi negativne in pozitivne zunanje motivatorje:

  • pozitivni: če se danes odpravim teč, bom jutri že korak bližje maratonu,
  • negativni: če danes preskočim trening, bo jutri veliko težje.

Ti so sicer odlični motivatorji, a če imate neprestane težave z ohranjanjem motivacije, razmislite, če je to nekaj kar si res želite.

Motivacija skozi vsak proces niha in včasih je preprosti ni, ko si to želite. Imejte v mislih, da je ključno, da si vi nečesa res želite. Ob takih trenutkih je najpomembnejše to, da ste tu zase in svoje delo preprosto opravite, tudi če ni odlično izvedeno. Tisti dnevi, ki so težki, a ste do sebe še vedno odgovorni, so najpomembnejši in največ štejejo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close