Kako pa imate vi urejene finance?

22. april 2022

Kako pa imate vi urejene finance?

22. april 2022
Foto: Unsplash

Ena izmed pomembnih stvari v zakonu je tudi denar. Imeti skupne ali ločene račune? Skrivati pred partnerjem, koliko zaslužite ali ne? Kako se pogovarjate o denarju?

Urejanje družinskih financ je ena izmed prvih stvari, o katerih se partnerja pogovorita, ko se poročita. Nekateri menijo, da je skupen račun nujen, drugim se zdi to bizarno in menijo, da partner ne sme vedeti, koliko zaslužimo.

Uporabnica Starševskega čveka je povprašala ostale, kako so oni s partnerjem dogovorjeni, saj se njej sodelavci čudijo. “Midva imava že odkar sva skupaj denar na enem računu. Ker mož zasluži več kot jaz, je njegov prispevek dosti večji ampak velja, da je vse naše. Sama vedno, ko dobim plačo, večino nakažem na njegov račun, katerega uporabljava oba. Iz tega se plačuje vse. Če imamo, je super, če nimamo, pa itak noben nima,” je razložila in povprašala ostale: “Vi veste, koliko denarja ima vaš partner zase? Koliko mu ostane na koncu meseca? Kako se dogovarjata, kaj bo kdo plačal?”

Foto: Unsplash

Skupen ali ločen račun?

Kar nekaj uporabnikov je delilo, da imajo že od začetka skupen račun in stvari funkcionirajo. “Tudi midva imava skupne finance in veva, koliko ima kdo. V glavnem, vse je najino in nimava nobene potrebe po skrivanju,” je napisal eden od uporabnikov. Druga uporabnica je delila, da imata z možem skupne finance že 49 let.

Tisti, ki pa imajo ločene račune, so delili svoje razloge za to: “Nikoli nisem imela skupnega računa, predvsem zato, ker je bivši en kup denarja zafural za propadle projekte ali avtomobile. Tako sem jaz krila hrano in položnice, on pa kredit. Meni ni ostalo nič, kar je ostalo njemu, je pa šlo v franže,” je razložila ena izmed uporabnic.

“Če bi midva imela skupen račun, bi v garaži in multimedijski sobi imeli en kup drage prčkarije, ki je itak noben ne uporablja, za dopust ne bi bilo, pa skoz bi bili v limitu. Tako pa damo na stran vsak mesec 500 evrov,”

pa je delila druga.
Foto: Pexels

Finance so pogost izziv

A čeprav se o tem ne govori dovolj, je to pogosto velik izziv, saj imajo pari redko enako mišljenje glede financ. “Velika večina nas ne odraste v okolju, kjer se odprto in sproščeno pogovarja o denarju,” je za Brides povedala Winnie Sun, večkrat nagrajena finančna svetovalka. “Nekateri še dandanes menijo, da je pogovor o tem, koliko si za nekaj plačal, kakšne so tvoje finance, tabu tema.”

In zelo pogosto se zgodi, da je v razmerju en zapravljiv, drugi pa varčen. A Sunova trdi, da tudi če se glede tega ne strinjata, je mogoče najdi skupen dogovor. Svetovalka pa je tudi delila nekaj nasvetov, kako se s partnerjem uskladiti glede denarja.

Zakaj je pomembno, da z denarjem upravljata kot par?

“Denar je zelo osebna tema,” pravi Sunova. “Ko koga vprašam o njegovih financah, se pogosto bojijo, da bodo obsojani. Morebiti zaradi dolgov, ali ker ne zaslužijo dovolj, ali pa celo, ker menijo, da ne morejo preskrbeti svoje družine.”

A ko se par poroči, pomeni, da sta sedaj “enota”. Vajine odločitve so skupne in finance so ena izmed teh pomembnih odločitev. “Pametno je, da s partnerjem sprejmeta skupno finančno strategijo, ki vaju bo pripravila na prihodnost,” svetuje Sunova. V dvoje lahko zagotovo finančno dosežete več kot sami, zato morate na vajine finance gledati kot na sodelovanje in ne kot da dajete svoj denar nekomu drugemu.

Foto: Pexels

Poiščite vam najboljši način

A svetovalka pravi, da pravzaprav ne obstaja “pravi” način, kako združiti vajine finance. “Na začetku zakona zagotovo ne svetujem skupnega računa. Najbolje je, da ustvarite “moj, tvoj in najin” strukturo bančnih računov.” To ne pomeni, da si s partnerjem ne zaupata, le da ohranjata neko mero neodvisnosti, ki vama dovoljuje tudi občasno sebično zapravljanje.

Priporočljivo je, da si skupaj s partnerjem postavite kratkoročne in dolgoročne cilje. Kratkoročni so lahko nova oprema za stanovanje, nov sesalec, počitnice ali denar v primeru nesreče.

Dolgoročni pa so denar za po upokojitvi, nakup hiše ali pa načrtovanje družine. “Najbolje je, če se usedeta in vsak na svoj list papirja napišeta svoje dolgoročne cilje, od najpomembnejših do najmanj pomembnih,” pravi Sunova. “Nato si skupaj postavita časovnico, do kdaj jih želita doseči.”

Foto: Unsplash

Ob vsem usklajevanju in načrtovanju financ pa je pomembno, da sta s partnerjem odprta in transparentna glede svojega zapravljanja.

“Pomembno je, da se oba držita načrta, ki sta si ga zastavila. Glede financ in zapravljanja med seboj komunicirajta odprto,” še svetuje Sunova in še dodaja. “Tako se boste izognili nesporazumom in bili vedno na tekočem glede vajinega finančnega stanja.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close