Kako po ločitvi začeti znova?

15. oktober 2021

Kako po ločitvi začeti znova?

15. oktober 2021
Profimedia

Za mnoge je iskanje novega partnerja po končane zakonu zelo velik izziv. Pogosto se zdi, da so vsi dobri partnerji že zavzeti. Preberite kako se zlahka ‘vrniti v igro’!

Prebolevanje propadlega zakona je zelo težek in dolg proces. Na indeksu težkih življenjskih sprememb je kar na drugem mestu. Kar pa je popolna smiselno, saj lahko povsem spremeni vaš pogled na ljubezen in življenje.

Ljudem lahko vzame tudi leta, preden so pripravljeni na ponovno zmenkovanje in iskanje nove zveze. Tu pa se pojavijo novi dvomi, nekaterim se zdi, da je iskanje novega partnerja v tej starosti težko, a strokovnjaki pravijo, ločitve pri 40ih ali 50ih, vodijo do kvalitetnejših odnosov. »Jaz na eno ločitev gledam kot na dobro referenco,« je za Oprah Daily povedala psihoterapevtka za zveze Dr. Fran Walfish. »V tem ni prav nič sramotnega, iz tega se naučite česa si želite pri naslednjem partnerju.«

Ste res preboleli bivšega?

Prvi in najpomembnejši korak, ki ga morate storiti, preden se odpravite na prvi zmenek je, da se prepričate, da ste res preboleli bivšega partnerja. Kljub temu, da je ločitev dokončna, to ne pomeni, da so vaša čustva izbrisana. Če še vedno razmišljate o njem (dobre ali slabe stvari), je priporočljivo, da z iskanjem novega partnerja počakate. »Vzeti si morate čas, da se zacelite, izpustite vse zamere in izhajate iz zdravih čustev, ko se odprete za novo razmerje,« za Oprah Daily razlaga Dr. Nikki Martinez, licencirana terapevtka.

Tudi ko ugotovite, da ne gojite do bivšega nobenih čustev več, se lotite stvari počasi. Na prvem zmenku ne hitite po nepotrebnem. »Vsak lahko skoči v posteljo, a dober seks običajno vzame nekaj časa. Zanj je potrebno veliko dobre in iskrene komunikacije, ki pa se razvije skozi čas. Plus, če je nekdo pripravljen počakati, vam to pove veliko o njegovem karakterju in motivih,« je razložila Dr. Walfish To pa je pomembno predvsem pri starejših ženskah, ki se bližajo menopavzi in potrebujejo partnerja, ki je potrpežljiv in skrben.

Pozabite na svoj ‘tip’

Po ločitvi se pogosto zdi, da ni več nobenega dobrega partnerja, ki bi bil še samski. A ko preživite toliko časa v razmerju z eno osebo, se lahko zgodi, da v novem partnerju nezavedno iščete starega. Seveda je pomembno, da si poiščete nekoga z enakimi vrednotami, kot jih imate vi, a pozabite na iskanje svojega ‘tipa’. »Vzemite si čas, da ugotovite kaj vam je zares pomembno – lahko se zgodi da presenetite samo sebe, kdo je vaš novi idealni partner,« pravi Dr. Martinez.

Profimedia

A vseeno bodite pozorni tudi če se nekdo zdi skoraj preveč popoln. Po ločitvi ste v zelo ranljivem stanju, saj iščete potrditev, da ste še željeni in vredni ljubezni. Če nekdo ustreza vsem vašim kriterijem, je pozoren, skoraj preveč ljubezniv, sladek in si zelo hitro želi resne zveze, je možnost, da išče nekoga, s komer lahko manipulira. Morda zveni dramatično, a Dr. Walfish opozarja, da obstaja veliko ljudi, ki želijo izkoristiti predvsem starejše ženske. Eden izmed načinov, da preverite je, da povprašate prijatelje in družino za nasvet in ocenijo, kakšen se jim zdi vaš novi partner.

Ne skrivajte svojih otrok

Če imate iz prejšnjega zakona otroke, tega ne skrivajte. »Če imate otroka, to napišite že v svoj profil na spletnih straneh za zmenke,« svetuje Dr. Walfish in razlaga, da se veliko ljudi izogiba omembi svojih otrok, saj se boji, da bo to prestrašilo novega partnerja. Vendar je veliko bolje vedeti, če nekdo ni pripravljen imeti opravka z otroci, preden se nanj čustveno navežete. Če še nimate otrok, a si jih zagotovo želite, morate biti tudi glede tega iskreni. »Že tako je veliko ovir pri novem razmerju, ne zavlačujte z resnico,« dodaja Dr. Walfish.

Prav tako morate biti iskreni do svojih otrok. Kdaj jim povedati je odvisno od njihove starosti, a če imajo pod 15 let, Dr. Walfish svetuje, da jih ne predstavite partnerju, dokler niste skupaj že vsaj šest mesecev. »Vedeti morate, da so tudi vaši otroci utrpeli veliko spremembo in izgubo, lahko da tega še niso čisto preboleli.« Najstnikom ali odraslim otrokom pa to lahko poveste že prej.

Profimedia

Ostanite iskreni sebi

Predvsem pa je pomembno, da ob vsem tem date sebe na prvo mesto in si ostanete zvesti. Ne silite v razmerje samo zato ker ste osamljeni ali ker vam tako ukazuje okolica. Ko boste pripravljeni na novo zvezo se vprašajte česa si želite in česa ne boste tolerirali. Zaupajte svojim instinktom in čustvom, če vam nekdo daje napačen občutek, se poslušajte in prekinite stike. A če vam občutki pravijo, da je ta oseba za vas, izkoristite priložnost in svojih čustev ne skrivajte.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close