Kako pogosto bi morali razstrupiti svoje pazduhe? 

14. februar 2023

Kako pogosto bi morali razstrupiti svoje pazduhe? 

14. februar 2023
Foto: Pexels

Razstrupljanje pazduh, ali “armpit detox” je tretma, s katerim poskrbimo, da se naše pazduhe znebijo vseh bakterij. 

Pri globinskem čiščenju pazduh se znebimo bakterij in kemičnih oblog, ki nastanejo zaradi uporabe deodoranta, znebimo se pordele in vnete kože zaradi britja, kar imenujemo tudi kožna erozija, in pa odmrlih kožnih celic. 

Strokovnjaki detoks priporočajo vsem. Koža pod pazduhami je namreč zaradi znojnic in bakterij, ki se tam nahajajo, ter zaradi izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljamo za zmanjšanje potenja, zelo občutljiva. Če pomislite, koliko tretmajev obstaja za nego kože, potem se moramo opomniti, da moramo poskrbeti tudi za svoje občutljive pazduhe. 

Foto: Pexels

Tretma še posebej priporočajo tistim, ki želijo prenehati z uporabo antiperspirantov ter začeti z uporabo naravnih deodorantov. S tem tretmajem namreč poskrbite, da se vaše pore pod pazduhami očistijo, koža je manj razdražena in bolj navlažena ter se bo tako hitreje privadila na novo obliko deodoranta. 

Detoks lahko izvedete kar doma, z doma narejeno masko za pazduhe ali pa kupite že narejene. Maska namreč vsebuje sestavine, ki jih lahko najdemo doma, torej so povsem dosegljive in tudi cenovno ugodne, prav tako pa lahko masko prilagodimo glede na naše potrebe.

Običajno takšne maske vsebujejo kombinacije gline, oglja, jabolčnega kisa in sode bikarbone, strokovnjaki pa priporočajo blage formule, razredčene z vodo. Za pomirjujoč in vlažilen učinek lahko mešanici dodate tudi kokosovo olje. 

Foto: Instagram @matildadjerf

Masko na pazduhah pustite od pet do dvajset minut, enako kot pri maskah za obraz. Ko se mešanica na vaših pazduhah posuši, jo odstranite z vodo ali z mokro brisačo. 

Kako pogosto razstrupljati svoje pazduhe?

Gre za povsem osebno odločitev – nekateri to počnejo vsak dan, drugi enkrat na teden. Zagotovo pa masko najprej preizkusite drugje na koži, da preverite, ali je kombinacija ustrezna za vašo kožo.

Medtem ko nekateri strokovnjaki močno zagovarjajo detoks pazduh, so nekateri do njegovih učinkov bolj skeptični. Slednji pravijo, da bi enake učinke dosegli že z milom ali šamponom ter vodo, čeprav priznavajo, da dokler vam mešanica ne povzroči srbečice, pekoče ali razdražene kože, potem ne škodi.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close