Kako pogosto bi si morali umiti lase?

25. januar 2023

Kako pogosto bi si morali umiti lase?

25. januar 2023
Foto: Instagram @ginemargrethe

Odvisno je od teksture las, ne samo od tega, kakšne načrte imamo tisti teden.

Po več letih in desetletjih napačnega umivanja in izpiranja naravnih olj z našega lasišča je težko izboljšati stare navade in vedeti, kaj naši lasje zares potrebujejo. 

Kljub temu da obstaja prepričanje, da je potrebno lase natrenirati tako, da se jih čim redkeje umiva, saj se tako sčasoma manj mastijo, to ne drži, pravi trihologinja, torej dermatologinja, specializirana za lasišče, Anabel Kingsley

Zunanji deli našega telesa se namreč ne umijejo sami, lasišče pa je podaljšek naše kože, kjer se nabira umazanija, prek lasišča se tudi potimo, na lasišču pa se nabira tudi izloček žlez lojnic, ki ga imenujemo tudi sebum. Naše lasišče moramo ohraniti čisto, saj bodo tako lasje čisti in zdravi. 

Foto: Pexels

Kakšen tip las imate?

Kako pogosto je potrebno določeno lasišče in lase umiti, je odvisno predvsem od tipa las. 

Tanki lasje zahtevajo umivanje vsak dan, saj imajo zaradi svoje teksture več oljnih žlez kot lasje drugačnih tekstur, posledično se hitreje mastijo in dobro je, da olje odstranimo z lasišča. 

Mešani tip las, pri katerem se lasje pri korenu las zmastijo, preostanek las s konicami vred pa je precej suh, je potrebno umiti vsak dan ali vsak drugi dan. Kingsley priporoča šampone za lase, ki bo lase pri korenu dobro umil, toda še vedno bo dovolj vlažilen, da bo navlažil tudi preostanek las. 

Foto: Instagram @vasergeeva

Gosti in debeli lasje so pogosto zelo suhi, še posebej pri konicah, toda obenem traja dlje časa, da postanejo mastni. Ljudje s takim tipom las naj si lase umivajo na največ tri do štiri dni. Debeli lasje namreč potrebujejo vlago, ki jo dobijo prav prek šamponov, zato je dobro, da ste pozorni, da izberete takega, ki vlaži. 

Skodrani lasje so najbolj občutljivi, saj se lahko takšni lasje hitro zlomijo. Z njimi je treba vedno ravnati previdno, še posebej pa takrat, ko jih poskušamo razvozlati. Kodri imajo občutljivo in porozno strukturo, kar pomeni, da hitro izgubijo vlago v laseh in postanejo suhi in lomljivi. Ljudje s skodranimi lasmi morajo biti zato prav tako pozorni, da si lase na največ štiri dni umijejo z vlažilnimi šamponi. 

Kaj je še pomembno?

Na to, kako mastni so lasje, vpliva tudi tehnika umivanja las. Pri tem ima ključno vlogo temperatura vode – hladnejša kot je voda, v boljšem stanju bodo vaši lasje. Bolj kot je voda vroča, več naravnih olj, ki so dobre za vaše lase, opere z njih. Strokovnjaki svetujejo tudi, da kupite šampon brez sulfatov, nekateri pa priporočajo tudi šampone z nizko pH vrednostjo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close