Kako pohvaliti otroka?

14. april 2022

Kako pohvaliti otroka?

14. april 2022
Foto: Pexels

Mnogi starši sicer trdijo, da otroci ocene pridobivajo zase, a otrokom vseeno veliko pomeni, če jih starši pohvalijo. A kako ga pohvaliti na dober in učinkovit način?

Nekateri otroci se za svoje ocene veliko trudijo, nekateri malo manj. Vseeno pa večini otrok veliko pomeni, če jih njihovi starši pohvalijo, kar so se spraševali tudi uporabniki na forumu Starševski čvek. Ravnovesje med iskreno pohvalo, ki nad otrokom ne izvaja pritiska za nadaljnje visoke ocene, pa zna biti za starše težko.

Kako lahko svojega otroka dobro in učinkovito pohvalite, brez da ta svojo vrednost začne povezovati z ocenami?

Pogojne pohvale

Običajne pohvale, ki jih starši izrečejo svojim otrokom so “Zelo si pametna”, “Pravi genij si”, “Zelo si nadarjena za glasbo”, ali “Če končaš s petico, dobiš kolo”.

A svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo Klara Bajec je na spletni strani Za starše opozorila, da so to pogojne pohvale. “In prav te so natančno tista vrsta pohval, ki na dolgi rok povzročajo težave in škodijo otrokovemu samospoštovanju.”

Foto: Pexels

Tudi raziskave kažejo, da so tovrstne pohvale neučinkovite, saj otrokom ne dajejo občutka za lastne zmožnosti, ampak v njih zbujajo mešane občutke. “Otroci zaradi takih pohval postanejo negotovi, zaskrbljeni in v svojih dejavnostih manj uživajo.”

Prav tako pretirano hvaljenje otrokom ne koristi. Mnogi starši svoje otroke hvalijo, da bi jim dvignili samozavest in zaupanje vase, vendar ima to ravno obraten učinek.

Dr. David Walsh, ustanovitelj družinskega inštituta in avtor mnogih knjig o vzgoji najstnikov in otrok, svari, da otroci vedo, kdaj dela ne opravijo odlično. “So dovolj pametni, da zaznajo pretiravanje in sklenejo, da ne mislite zares tega, kar rečete. Vedo, da si niso zaslužili pohvale, in menijo, da vam ne morejo zaupati.”

Pohvalite njihovo sposobnost

“Hvaliti otroka ni slabo in otroci imajo to radi. Vendar poznamo učinkovito in neučinkovito pohvalo otroka. Pogojna pohvala je neučinkovita, saj poudarja zunanje dosežke in ustvarja odvisnost od odobravanja staršev in okolice,” opozarja Klara Bajec. Zato je veliko bolje, če pohvalite otrokovo sposobnost in trud.

Ko otroku uspe, je veliko bolje, če pohvalite trud in delo, ki ju je vložil v to. Ko vaša hči dobi dobro oceno, ji namesto, da je genialna, recite “Te odlične ocene pomenijo tvoje trdo delo in trud, ki si ga vložila. Gotovo si ponosna nase!”.

Foto: Unsplash

Ko se vaš otrok denimo sam odloči pisati domačo nalogo, pohvalite njegovo disciplino. Pozitivna potrditev, ko se vaš otrok trudi, bo utrdila prepričanje, da sta trdo in delo pravi vrlini.

“Ko otroka učinkovito pohvalimo, ne ustvarjamo pritiska, da mora vedno bit popoln in najboljši. Če opišemo otrokovo delo, se otrok bolj zaveda svojega vedenja, s tem pa mu pomagamo, da se lažje zave svojih dobrih strani in šibkih, ki jih je potrebno še izboljšati. S takim načinom vzgajamo zdravo samospoštovanje, zaupanje v lastne sposobnosti in odgovornost,” razlaga Klara.

Pomagajte mu tudi pri neuspehu

Tako kot ob uspehu, morate biti svojemu otroku v oporo tudi ob neuspehu. Ob otrokovem neuspehu je ključno, da ve, da to ni konec sveta. Če ste se pri otroku pravilno osredotočali na trud in rezultate, bo ta vedel, da je to le spodrsljaj.

“Pomembno je, da si ti dala vse od sebe. Tokrat ti ni uspelo, ti bo pa drugič, ne obupaj” je odličen način, da otroku jasno date vedeti, da veste, da se je trudil, a istočasno želite in ga spodbujate, da nadaljuje.

Foto: Unsplash

Svojim otrokom pa lahko pomagate tudi s kritiko, a ta mora biti konstruktivna. Če boste svojemu otroku podali kritiko, bo vašim pohvalam veliko bolj verjel. A te morajo biti konstruktivne in dobro namerne – predstavite mu načine, kako se lahko izboljša. “Ta risba je super, a prihodnjič lahko senco narišeš na drugačen način,” je dober primer, kako otroka pohvaliti, a ga tudi usmeriti v pravo smer, brez da bi ga strli.

Otroci so veliko pametnejši in občutljivi na besede, kot si mnogi starši mislijo. Pomembno je, da ste s svojimi otroci sočutni in iskreni. Otrok, ki se bo počutil ljubljenega in cenjenega, bo počel stvari z večjim zadovoljstvom, pa tudi če ni najboljši.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close